Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Hμερίδα από τον Φυσιολατρικό Σύλλογο Μεσοποταμίας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Μία αξιόλογη ημερίδα πραγματοποίησε την Τρίτη 23 Μαΐου 2012, το Κέντρο περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συνεργασίας σε συνεργασία με τον Φυσιολατρικό Σύλλογο Μεσοποταμίας, με θέμα: "Μύηση στη σημασία και στα προβλήματα των δασών αλλά και τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν στο παρόχθιο δάσος της Μεσοποταμίας".

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αφουγκραζόμενο τον... παλμό της τοπικής κοινωνίας, επιδιώκει να στηρίζει δράσεις που αφορούν το περιβάλλον γενικότερα αλλά και να αναπτύσσει κοινές δράσεις με την τοπική κοινωνία όλης της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν αρκετά μέλη του συλλόγου προκειμένου να παρακολουθήσουν την διάλεξη του γεωπόνου-γεωλόγου Αναστάσιου Βασιλείου για τα δάση που είναι πρωταγωνιστές και πνεύμονες στην Καστοριά, επιδεικνύοντας παράλληλα και το ενδιαφέρον τους για ανάπτυξη κοινών δραστηριοτήτων με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης.

Ο κ .Βασιλείου στην εισαγωγή του έκανε λόγο για την προσφορά των δασών καθώς και για το παρόχθιο δασικό οικοσύστημα της Μεσοποταμίας, το οποίο προσεγγίζεται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με προγράμματα που υπάρχουν.

Επιπρόσθετα ο κ Βασιλείου αναφέρθηκε στις μεγαλύτερες παρεμβάσεις που έχει υποστεί το παρόχθιο δάσος καθώς και στην απειλή που υφίσταται σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο δάσος, τονίζοντας τις αξίες των παρόχθιων δασικών οικοσυστημάτων τα οποία αποτελούν:

καλούς διάδρομους σύνδεσης άλλων οικοσυστημάτων
φίλτρα για τα λιπάσματα τα οποία κατευθύνονται προς το ποτάμι.
Περιορίζουν τον κίνδυνο των πλημμυρών, επειδή συγκρατούν την ορμή του νερού.
Βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα και επηρεάζουν τον κλίμα

Στη συνέχεια επιδόθηκε σε αναφορά για τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παρόχθια δάση όπως είναι:

η υλοτόμηση,
η επέκταση των γεωργικών καλλιεργειών στις οποίες προβαίνουν οι αγρότες προκειμένου να επεκτείνουν το χωράφι τους,
εκχερσώσεις


Εποικοδομητική απόληξη της βραδιάς, αποτέλεσε μία διερευνητική προσέγγιση από την πλευρά του κ. Βασιλείου, η οποία αφορούσε την δημιουργία ενός “βοτανικού κήπου” στο παρόχθιο δάσος της Μεσοποταμίας. Καινοτομική δράση θα αποτελούσε η παρουσίαση της ποικιλίας των ενδημικών φυτών που θα απαρτίζουν τον βοτανικό κήπο. Καλό βέβαια θα ήταν να υπάρχει ταμπέλα σε κάθε φυτό προκειμένου να αναγνωρίζεται το είδος του φυτού τόσο από ενήλικες όσο και από τα παιδιά.

Τα μέλη του συλλόγου διευκρίνισαν πως ήδη έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες, προβαίνοντας σε δενδροφυτεύσεις οπωροφόρων χωρίς όμως να έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση και μη γνωρίζοντας αν η συγκεκριμένη ενέργεια είναι σωστή η όχι. «Η αισθητική και η περιβαλλοντική προσέγγιση πρέπει να είναι με είδη της περιοχής, τα οποία δεν θα χρειάζονται και κάποια φροντίδα γιατί αυτά έχουν προσαρμοστεί στο οικοσύστημα» τόνισε χαρακτηριστικά ο γεωπόνος-γεωλόγος Αναστάσιο Βασιλείου.

Αξιόλογες είναι τέτοιου είδους δράσεις, όπως η υλοποίηση ενός θεματικού πάρκου το οποίο θα αποτελέσει πάρκο εκπαίδευσης για τα παιδιά, προωθώντας τον πλούτο των διαφόρων ειδών της Δυτικής Μακεδονίας και προσελκύοντας κόσμο. Έτσι θα έχουν την δυνατότητα να συνειδητοποιήσουν οι μικροί μας φίλοι, την αξία των φυτών και των δέντρων, θα τα εκτιμήσουν αλλά και θα αποκτήσουν διαφορετική νοοτροπία απέναντι τους. Κάθε είδος θα αποκτήσει την αξία του, διαμορφώνοντας μονοπάτια για τα παιδιά που θα τους οδηγούν στην γνωριμία τους με την βλάστηση της περιοχής τους.

Είναι άλλωστε γεγονός πως τόσο αξιόλογες δράσεις πρέπει να στηρίζονται ιδιαίτερα, αφού υπάρχουν είδη φυτών δίπλα μας, όπου δεν γνωρίζουμε την αξία τους, και κυρίως δεν γνωρίζουμε με ποιόν τρόπο τα φυτά αυτά διαμορφώνουν το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Τζάκα Αναστασία
orizontespress.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.