Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Δημήτρης Τσομπάνος: Πολλοί θεωρούν τη λίμνη μια τεράστια χαβούζα - Όλα τα πετάνε μέσα, ακόμη και αυτοκίνητα!!! (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Ένα τεράστιο τασάκι η Λίμνη της Καστοριάς
Κατά πόσο τηρείται η απαγόρευση αλιείας;

Ποιο είναι το πιο ακραίο αντικείμενο που έχουν εντοπίσει μέσα στη λίμνη;

Ποια είναι η έκκληση του Προέδρου Επιτροπής της Λίμνης προς όλους τους δημότες;


Η απαγόρευση αλιείας θα διαρκέσει μέχρι και... την Παρασκευή 8 Ιουνίου. Σκοπός η προστασία αναπαραγωγής των ιχθύων και αφορά τη λίμνη Ορεστιάδα, τον Α΄ κλώνο του Αλιάκμονα από γέφυρα Νεστορίου μέχρι την εκβολή του, το Β΄ κλώνο του Αλιάκμονα από γέφυρα Μανιάκων μέχρι την εκβολή του, το ρέμα του «Γκιόλε» μέχρι την εκβολή του στον ποταμό Αλιάκμονα, το κύριο μέρος του ποταμού που διέρχεται τα όρια του Νομού
σε μήκος 200μ. από την εκβολή τους όλων των ρεμάτων που εκβάλουν στη λίμνη.

Αυτό το διάστημα δεν γίνεται μόνο η αναπαραγωγή των κυπρίνων, αναπαράγονται τα περισσότερα ψάρια της λίμνης. Όσον αφορά τους κυπρίνους η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι από 17 έως 21 βαθμούς κελσίου και όταν φτάσει η θερμοκρασία σε αυτούς τους βαθμούς αρχίζει η αναπαραγωγή με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Η αναπαραγωγή γίνεται στα ρηχά νερά και προτιμούν μέρη όπου υπάρχει χόρτο και αμμουδιά.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Λίμνης, κ. Δημήτρη Τσομπάνο από τη μέρα που ξεκίνησε η απαγόρευση, σημειώθηκε μόνο ένα περιστατικό. Ο ίδιος ο Πρόεδρος κάθε βράδυ μαζί με τον λιμνοφύλακα κ. Γρηγόρη Δημητρίου, μπαίνουν μέσα στη λίμνη και κάνουν περιπολίες. Στην περίπτωση που εντοπίσουν κάποιον να ψαρεύει παράνομα θα καλέσουν αμέσως την αστυνομία. Ευτυχώς, έως αυτή τη στιγμή δεν εντόπισαν κάποιο περιστατικό παράνομης αλιείας. Μόνο η αστυνομία εντόπισε κάποιον να ψαρεύει παράνομα και τον συνέλαβε αμέσως. Ο “παράνομος” ψαράς, μιας και δεν ακολούθησε την απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη πλήρωσε πρόστιμο.

Η συνεργασία με την Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία είναι άψογη όσο αφορά την προστασία της λίμνης από τους επίδοξους ψαράδες, μας εξομολογήθηκε ο κ. Τσομπάνος και μάλιστα πρότεινε σε όσους έχουν σκοπό να ρίξουν τα “δίχτυα” τους πριν από τις 10 Ιουνίου, να μην το κάνουν, «Καλό θα ήταν να συνετιστούμε όλοι και να κάνουμε λίγη υπομονή αυτές τις σαράντα μέρες που απομείνανε μέχρι, να τελειώσει η απαγόρευση».

Η κατάσταση της Λίμνης καλυτερεύει ολοένα και περισσότερο. Αυτό φυσικά οφείλεται και σε κάποια έργα του Δήμου που αφορούν το αποχετευτικό (πχ Κορησού, Μελισσότοπου, Σταυροποτάμου). Όλα αυτά τα έργα λοιπόν, έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και πλέον όλα τα λήμματα θα καταλήγουν στο βιολογικό καθαρισμό.

Ωστόσο, πολλοί δημότες της Καστοριάς αλλά και τουρίστες, προφανώς θεωρούν ότι η Λίμνη είναι ένα τεράστιο τασάκι πετώντας διάφορα αντικείμενα μέσα σε αυτή. «Δυστυχώς ακόμα δεν είμαστε δεν είμαστε σε θέση να σας πούμε ότι έχει συνετιστεί ο κόσμος. Στις καθημερινές μας περιπολίες με τον λιμνοφύλακα βρίσκουμε συνεχώς τενεκεδάκια, σακούλες και διάφορα άλλα αντικείμενα στην επιφάνεια της λίμνης. Με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός, ότι έχουμε μείνει πολύ πίσω, όσο αφορά την παιδεία σε αυτά τα θέματα. Πολλοί θεωρούν ότι η λίμνη είναι μια τεράστια χαβούζα. Έχω δει οδίοις όμμασι, ανθρώπους να βάφουν τα σπίτια τους που είναι κοντά στη λίμνη και στη συνέχεια να ξεπλένουν τους κουβάδες με τη μπογιά στη λίμνη. Πιστεύω πως είναι απολύτως κατανοητό τι συμβαίνει όταν κάποιος προβαίνει σε αυτές τις κινήσεις».

Επαλειμμένες εκκλήσεις έχει κάνει ο κ. Τσομπάνος μέσω τηλεοπτικών σταθμών και ραδιοφώνων και στους ιδιοκτήτες των καφετεριών να μην ρίχνουν τα βρώμικα νερά μέσα στα φρεάτια. Όταν γίνεται ο καθαρισμός των καφετεριών, τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούν προκειμένου να καθαρίσουν τα μαγαζιά τους εμπεριέχουν διάφορα χημικά. Πετώντας λοιπόν, το περιεχόμενο των κουβάδων στα φρεάτια και όχι στους τουαλέτες των καταστημάτων τους -όπου από εκεί θα περάσουν βιολογικό καθαρισμό-, επιβαρύνουν τη λίμνη.

«Όσο αφορά την τοξικότητά της έχουμε κάποια προβλήματα. Βέβαια, πιστεύω πως αν κάποια στιγμή τα αποχετευτικά σταματήσουν να καταλήγουν στη λίμνη θα υπάρξει βελτίωση και θα τη δούμε άμεσα. Σε σχέση με άλλες λίμνες, η ιχθυοπανίδα της λίμνης της Καστοριάς είναι πολύ μεγαλύτερη. Η λίμνη μας συγκαταλέγετε σε μια από τις ομορφότερες και καλύτερες λίμνες της Ελλάδας», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Λίμνης, όταν του ζητήσαμε να μας κάνει μια σύγκριση με τις υπόλοιπες λίμνες της Ελλάδας.

Ο κ. Τσομπάνος, θέλει να καταλάβει ο κόσμος ότι η λίμνη δεν είναι σκουπιδότοπος, αλλά είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε η Καστοριά. «Την προηγούμενη εβδομάδα, ανασύραμε μέσα από τη λίμνη διάφορα σίδερα και αντικείμενα, καθώς και ένα ποδήλατο. Κάθε λίγο και λιγάκι βγάζουμε σκουπίδια μέσα από τη λίμνη. Δεν μπορείτε να φανταστείτε το τι βρίσκουμε μέσα της. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι με την ρίψη σκουπιδιών μέσα στη λίμνη δεν επιβαρύνουμε μόνο τη λίμνη, αλλά επιβαρύνουμε και τη δικιά μας την υγεία».

Ο κ. Τσομπάνος έχει εντοπίσει επίσης μέσα στη λίμνη δύο με τρία αυτοκίνητα και έχει κάνει προσπάθειες να τα ανασύρει. Και αν σας φαίνεται αυτό περίεργο, μην εντυπωσιάζεστε ακόμα… έχουν βρεθεί και χειρότερα! «Το πιο ακραίο που έχουμε βρει μέσα στη λίμνη ήταν μια σόμπα πετρελαίου! Εξίσου ακραίο ήταν όταν εντοπίσαμε μια λεκάνη τουαλέτας»…

Ο πολιτισμός και η κουλτούρα των ανθρώπων, όπως μου είχε πει και μια καθηγήτριά μου, δεν φαίνεται μόνο στη συχνότητα που πάει κάποιος στο θέατρο ή από τα πόσα βιβλία διαβάζει. Πολιτισμός είναι και να διατηρείς τον τόπο σου καθαρό και να νοιάζεσαι για το περιβάλλον. Ο πολιτισμός και η παιδεία μας, φαίνεται από τις καθημερινές μας κινήσεις και από το περιβάλλον που εμείς δημιουργούμε ή σε πολλές περιπτώσεις από το περιβάλλον που καταντούμε σε μια δίχως όρια χωματερή.

Χρύσα Κοσμίδου
Εφημερίδα ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Η φωτογραφία είναι από το STOUDIO TSIOLIS


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.