Καθολική η αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου για τη κτηνοτροφία αλλά και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις όπως αυτό διαμορφώθηκε από το περιεχόμενο του Ν.4056/12 (ΦΕΚ 52/Α/2012). Σφαιρικότερη αλλά και ευνοϊκότερη... εκτιμούμαι η προσέγγιση του συγκεκριμένου παραγωγικού κλάδου μέσα από το προαναφερθέν νομοθετικό εγχείρημα.
Ο αγροτικός τομέας με τη στροφή που επιχειρείται στην παραγωγή και στη μεταποίηση προϊόντων και τροφίμων, αποτελεί σήμερα αιχμή της παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου. Στη προσπάθεια αυτή λοιπόν ο ρόλος της ελληνικής κτηνοτροφίας εκτιμάται ως πολύ σημαντικός. Η επένδυση στην κτηνοτροφία και μέσω αυτής στην ταυτότητα, στην ποιότητα και στην αειφορία, είναι εθνικό ζήτημα. Ως εκ τούτου η εκτροφή καλείται να συμβάλλει αποτελεσματικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας.
Μέσα από τις διατάξεις του εν λόγω νόμου δίδεται η δυνατότητα «νομιμοποίησης» πολεοδομικά, χωροταξικά αλλά και όσον αφορά τη λειτουργία μιας σειράς σταβλικών εγκαταστάσεων που με το υφιστάμενο μέχρι σήμερα δαιδαλώδες και πολλές φορές αντιφατικό νομοθετικό πλαίσιο πιθανά και να μην την είχαν.
Ενδεικτικά, κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε ότι δίδεται χρονικό διάστημα τριών ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου για τον εφοδιασμό με άδεια εγκατάστασης του συνόλου των σταβλικών εγκαταστάσεων που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν χωρίς άδεια. Η διάταξη αυτή περιλαμβάνει και όσες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις λειτουργούσαν χωρίς άδεια και ήδη έχει διακοπή η λειτουργία τους για το λόγο αυτόν.
Ενώ αναστέλλει την εφαρμογή των επιβαλλόμενων κυρώσεων με την ευρεία έννοια του όρου (επιβολή προστίμων, πράξεων αποβολή, κτλ) για το ανωτέρω χρονικό διάστημα. Επιπροσθέτως υπάρχει πλέον η δυνατότητα νομιμοποίησης των χαρακτηρισμένων αυθαίρετων εγκαταστάσεων τους μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ετών αναστέλλοντας την εφαρμογή του παραρτήματος Β΄ του Ν.4014/11. Ενώ για το χρονικό αυτό διάστημα θα επιτρέπεται η ένταξη των μονάδων αυτών σε επιδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής ένωσης.
Συνάμα δίδεται η δυνατότητα υπό συνθήκες να επιτραπεί η λειτουργία μονάδων εκτροφής σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις.
Καινοτόμα κατά την άποψη μας και η προσέγγιση του συγκερασμού της θεωρίας με την πράξη καθώς παρέχεται η δυνατότητα στήριξης των αδειοδοτημένων κτηνοτροφικών μονάδων μέσα από προγράμματα συνεργασίας με τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας προκειμένου να δέχονται φοιτητές γεωτεχνικών τμημάτων ή σχολών για την πρακτική τους άσκηση, αλλά και η δυνατότητα να ενταχθούν στο καθεστώς των Κτηνοτροφικών Μονάδων Καινοτομίας δηλαδή να βρίσκονται σε άμεση και στενή συνεργασία με τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας προκειμένου να εφαρμόσουν καινοτόμες και σύγχρονες ιδέες, με σκοπό την αυξημένη προστιθέμενη αξία των παραγόμενων προϊόντων τους, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των ίδιων των εκμεταλλεύσεων τους.
Για πληροφορίες παρακαλούμε όπως απευθυνθείτε στην κα Κ.Μιχαλοπούλου, Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας, τηλ. επικοινωνίας 2467350334 ή στον κο Μπέλλο Αθανάσιο και στη κα Α. Κοσμίδου, Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, τηλ. επικοινωνίας 2467350237-239.
Δείτε εξαίρεση από την κατεδάφιση ΕΔΩ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.