Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Τρύφωνας Πολυγιάννης: Τα έσοδα του Δήμου είναι πενιχρά (συνέντευξη)

Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Τρύφωνα Πολυγιάννη στους “Ορίζοντες”
Με αφορμή το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Καστοριάς και αφορά τους ιδιοκτήτες καφετεριών-εστιατορίων για τη χορήγηση άδειας κατάληψης κοινοχρήστου χώρου, ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Τρύφωνα Πολυγιάννη, ούτως ώστε να μας πληροφορήσει πώς ακριβώς γίνεται η χορήγηση άδειας, για τα έσοδα του Δήμου από την ενοικίαση των κοινοχρήστων χώρων, αλλά και πώς... αυτά ανταποδίδονται στους δημότες της Καστοριάς;


Η χορήγηση αδειών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων έχουν ξεκινήσει; Ποιες είναι οι διαδικασίες;


«Οι άδειες δίνονται για μια φορά, όποτε και όταν οι επιχειρήσεις κάνουν έναρξη δραστηριότητας. Δηλαδή όταν υφίσταται μια επιχείρηση, από την έναρξη της δραστηριότητάς της, δεν χρειάζεται να ανανεώνει την άδεια, αλλά θα πρέπει να εναρμονίζεται και να ακολουθεί τους κανόνες τους οποίους διέπουν οι νομοθεσίες. Άρα λοιπόν, όλα τα παραλιακά καταστήματα μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας τα οποία έχουν άδεια λειτουργίας, είναι υποχρεωμένα να την ανανεώνουν με παράβολο το οποίο καταβάλλουν στο Δήμο Καστοριάς, να πληρώνουν δηλαδή το χώρο που καταλαμβάνουν και εξυπηρετούν τους πελάτες τους».

Τι προβλέπετε για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προ το Δήμο;

«Σε ό,τι έχει σχέση με τις άδειες, δεν έχουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πέρσι, συστάθηκε με τη βοήθεια των καταστημάτων ένας φορέας, ο οποίος εκπροσωπεί όλα τα μέλη του. Αυτός ο φορέας, ερχόταν σε επαφή μαζί μας και μπορούσαμε και εμείς να μιλάμε με το Διοικητικό Συμβούλιου και έτσι να οριοθετούμε, να βγάζουμε χρονοδιαγράμματα και να ερχόμαστε σε μια επαφή για τις τεράστιες οφειλές τις οποίες έχουνε ορισμένες επιχειρήσεις. Κάναμε, λοιπόν, το πρώτο βήμα και είπαμε πως από 1 Ιανουαρίου 2011 μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2011, θα πρέπει τουλάχιστον όσοι χρησιμοποιούν και καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια και τους κοινόχρηστους χώρους, να καταβάλλουν το παράβολο της άδειας που τους αναλογεί με βάση τα τετραγωνικά τους. Αυτό το πετύχαμε πέρσι, στα ίδια πλαίσια πιστεύω ότι θα κινηθούμε και φέτος, αν και έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ οι καιροί. Βέβαια, είναι απολύτως κατανοητό το γεγονός αυτό, αλλά θα πρέπει και όλοι να καταλάβουν ότι τα έσοδα του Δήμου είναι πενιχρά από την Κεντρική Εξουσία. Από τη στιγμή, που συνεχώς μειώνονται τα έσοδά μας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται τα έξοδά μας, το λογικό αποτέλεσμα θα είναι να φτάσουμε κάποια στιγμή στο τελευταίο σημείο, που θα μπορούσε να φτάσει ένας οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι ο Δήμος Καστοριάς, δηλαδή να μην μπορεί λειτουργήσει. Άρα θεωρώ ότι τα όποια έσοδα, με την κατανόηση με τη ρύθμιση, με το συμβιβασμό που μπορεί να κάνει ο Δήμος Καστοριάς, είναι καλοπροαίρετα. Απ’ όλες τις πιθανές πηγές που αυτά προέρχονται, εμείς τα θέλουμε και τα χρειαζόμαστε και ταυτόχρονα υπάρχει και μια ισόρροπη εφαρμογή μιας πολιτικής, όπου ο καθένας θα πληρώνει αυτό που του αναλογεί».



Με βάση όσα είπατε προηγουμένως, τα έσοδα που προέρχονται από το ενοίκιο των κοινόχρηστων χώρων στους οποίους οι επιχειρηματίες τοποθετούν τα τραπεζοκαθίσματά τους είναι σημαντικά;


Εξυπακούεται πως είναι ένα σημαντικό έσοδο, αν φυσικά καταβληθούν όλα. Το πιο σημαντικό όμως έσοδο, που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εισπράξει ο Δήμος από τις επιχειρήσεις, και δεν γνωρίζω αν κάποια στιγμή μας αναγκάσει η κεντρική εξουσία να το εισπράξουμε, είναι το “Τέλος Παρεπιδημούντων”, δηλαδή το 0,5% επί του κύκλου εργασιών αυτών των επιχειρήσεων, το οποίο είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν από το νόμο. Αυτό το έσοδο το απαξιώνουν οι επιχειρήσεις. Φοβάμαι, όμως, ότι έτσι όπως λειτουργεί η Δημόσια Διοίκηση, θα αναγκάσει τις επιχειρήσεις να καταβάλλουν πρώτα αυτό το ποσό, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Εκεί θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, εμείς προσπαθούμε να υπενθυμίσουμε στις επιχειρήσεις, να μην αφήνουν αυτά τα ποσά να διογκώνονται, καθώς είναι υποχρεωμένες να τα καταβάλουν, κάθε φορά που υποβάλλουν μια παροδική δήλωση Φ.Π.Α. Είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις που έρχονται και το καταβάλουν. Όχι ότι δεν μπορούν και οι υπόλοιπες. Απλώς έχουν μάθει να μην το κάνουν. Αυτό το πόσο κάποτε ήταν δυσβάσταχτο, καθώς κατά το παρελθόν ήταν το 2%, το 2,5% και το 5% επί του κύκλου εργασιών τους, ενώ τώρα έχει εναρμονιστεί στο 0,5%. Θεωρώ ότι είναι μια δαπάνη, η οποία ναι μεν βαραίνει την επιχείρηση και αποτελεί γι’ αυτήν αναγκαίο κακό, αλλά από την άλλη, είναι ένα πολύ προσοδοφόρο έσοδο για το Δήμο, ώστε να μπορεί να συντηρεί αυτά τα πεζοδρόμια και αυτούς τους δρόμους. Να κάνει ο Δήμος το όφελος ανταποδοτικό για το δημότη, από αυτή την καταβολή των επιχειρήσεων.

Στην ουσία δηλαδή, σας πληρώνουνε και τους το ανταποδίδεται…

Λογικό είναι. Για να μπορέσεις να κάνεις τα πεζοδρόμια, να διατηρείς το χώρο καθαρό πρέπει από κάπου να έχεις έσοδα. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα. Η Δημόσια Διοίκηση, δεν μας επιτρέπει να πληρώνουμε υπερωρίες στην Υπηρεσία Καθαριότητος. Η Νότια παραλία έχει πάρα πολλά καταστήματα, τα οποία δραστηριοποιούνται στον τομέα της αναψυχής και της διασκέδασης. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όλοι ζητούν επιπλέον καθαριότητα, για λόγους αισθητικής και δυσοσμίας, άρα ζητούν τρεις και τέσσερις βάρδιες καθημερινά. Αυτές οι βάρδιες όμως στοιχίζουν, είναι δυσβάσταχτες για τα οικονομικά του Δήμο. Αν λοιπόν, δεν εισπράττω το τέλος που δικαιούμαι, από τον καφέ που καταναλώνει ο κάθε πολίτης τον οποίο και τον πληρώνει και υποχρεούται ο καταστηματάρχης να το καταβάλει, πώς θα του ανταποδώσω την καθαριότητα; Πρέπει να το καταλάβουν όλοι: το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο.

Λόγω της οικονομικής κρίσης, στην οποία αναφερθήκατε και προηγουμένως, έχουν επέλθει μειώσεις στις ενοικιάσεις των κοινόχρηστων χώρων;


Περιμένουμε μέχρι τις 30 Απριλίου να δούμε τα αποτελέσματα και ανάλογα θα αποφανθούμε. Λίγο αργότερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τα στατιστικά για το τι ίσχυε πέρσι και τι ισχύει φέτος.

Οι παραβάτες, οι οποίοι π.χ. αντί να “βγάλουν” δέκα τραπέζια, “βγάζουν” δώδεκα, τι θα έχουν να αντιμετωπίσουν; Θα κάνετε τακτικούς ελέγχους ή λόγω της κατάστασης θα είστε λίγο πιο ελαστικοί;

Σίγουρα, αυτό που δικαιούται ο καθένας, αυτό θα πρέπει και να καταλαμβάνει. Ο νόμος είναι συγκεκριμένος και θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες και οι διατάξεις που τον διέπουν. Φυσικά και θα υπάρχει ελαστικότητα, άλλωστε το αποδεικνύει καθημερινά αυτό Δήμος σε όλες τις συναλλαγές που έχει με τους δημότες. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό, όταν είσαι υποχρεωμένος να καλύψεις ένα χώρο, επιβάλλεται να είσαι μέσα στο σημείο αυτό που ο ίδιος έχεις ορίσει και ζητήσει. Δεν είναι δυνατόν να βλέπει κάποιος “ανταγωνιστής”, ότι ενώ έχει πληρωθεί ένα άλφα ποσό για ενοικίαση, να καταλαμβάνονται περισσότερα τετραγωνικά από ό,τι ορίζει αυτό το πόσο. Ο ίδιος ο “ανταγωνιστής” θα το καταγγείλει αυτό, και εμείς ως Δήμος θα είμαστε αναγκασμένοι να παρέμβουμε. Εμείς θέλουμε όλοι να είναι το ίδιο.

Δράττοντας τώρα την ευκαιρία, να σας υπενθυμίσω ότι καθυστέρησε για πολλούς λόγους η μελέτη για την ένταξη της Νότιας παραλίας σε ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για να αλλάξει όλη η όψη της. Θα πρέπει να κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή, γιατί τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα περιμέναμε, από τη στιγμή που αναλάβαμε, καθώς μέρα με τη μέρα, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε τις ισορροπίες. Και να σας εκφράσω και ένα παράπονό μου, οι εξωγενείς παράγοντες δεν μας επιτρέπουν να τελειώνουμε κάποιες δουλειές οι οποίες είναι προγραμματισμένες να γίνουν. Μια από αυτές τις δουλειές ήταν και η μελέτη της Νότιας παραλίας, η οποία βάζει σειρά και τάξη , και διαμορφώνει εντελώς διαφορετικά το σκηνικό (για τη χρήση των χώρων, την κατοχή πρασίνων, τις θέσεις παρκαρίσματος, τους ποδηλατόδρομους) και γενικά θα αλλάξει όλη η μορφή της παραλίας. Και εκεί θα είναι συγκεκριμένα τα τραπεζοκαθίσματα και ίδια ακριβώς για όλους».

Όσοι ιδιοκτήτες καφετεριών-εστιατωρίων κ.α. ενδιαφέρονται για τη χορήγηση άδειας κατάληψης κοινόχρηστού χώρου προ ή έναντι των καταστημάτων τους για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, να υποβάλουν τις αιτήσεις τους προς το Δήμο Καστοριάς μέχρι 30 Απριλίου 2012 για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24673-51146

Χρύσα Κοσμίδου




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.