Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΣΟΚ - Από τα πιο γερά ποτήρια οι καστοριανοί μαθητές!


ΣΟΚ προκαλεί έρευνα:" Τα Ελληνόπουλα από τα 13 σε χασίς, ποτό και τσιγάρο"

Κάθε άλλο παρά χρόνια της αθωότητας είναι τα εφηβικά για τα Ελληνόπουλα: σύμφωνα με έρευνα – σοκ, σε αυτή την ηλικία «ψάχνονται» με χασίς, ποτό και τσιγάρο!
Η πανελλήνια έρευνα σε 683 σχολεία και 37.040 μαθητές 13 – 19 ετών, που έκανε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής σε συνεργασία με... τον ΟΚΑΝΑ, δείχνει ανησυχητική αύξηση στην χρήση ναρκωτικών και, ιδίως, του χασίς. Χασίς έχει δοκιμάσει 1 στους 7 μαθητές, με το 18,2% να είναι αγόρια και το 8,3% κορίτσια, ενώ το 15,2% επανέλαβε την χρήση!

Στις δημοφιλείς ουσίες για τους έφηβους είναι επίσης οι εισπνεόμενες (π.χ. κόλλες, βενζίνες) και τα υπνωτικά/ ηρεμιστικά χάπια.

Ρεκόρ στην κάνναβη έχουν οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Ένα ποτηράκι ήπιε τον τελευταίο μήνα 1 στους 6 Έλληνες ηλικίας 13 έως 19 ετών, ενώ 1 στους 10 μαθητές πίνει τουλάχιστον 2 ποτά την εβδομάδα και 1 στους 3 έχει μεθύσει minimum μία φορά στη ζωή του. Μάλιστα, οι μαθητές «ψηφίζουν» μπύρα και ακολουθούν η βότκα και το ουίσκι.

Τα πιο γερά ποτήρια εντοπίζονται στα σχολεία του Έβρου, της Καστοριάς, της Πιερίας, της Χαλκίδας και της Αργολίδας.


Πιο διαδεδομένο από το χασίς και το ποτό είναι το τσιγάρο: το 50% των 19χρονων καπνίζει, με το 1/3 να είναι θεριακλήδες, κάνοντας πάνω από 10 τσιγάρα την ημέρα!

Το κάπνισμα στη μαθητική ηλικία είναι πιο διαδεδομένο σε Ξάνθη, Ροδόπη και Ζάκυνθο, με τα αγόρια να εμφανίζονται πιο επιρρεπή από τα κορίτσια.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

ΚΑΠΝΟΣ


Οι μαθητές στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Αττικής κατέχουν τα πρωτεία στο κάπνισμα. Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο μήνα δηλώνει ότι έχει καπνίσει το 23,9% των εφήβων ηλικίας 15-19 ετών στο Βόρειο Αιγαίο, το 23,6% στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και το 22,1% στην Αττική. Στο συστηματικό κάπνισμα την πρώτη θέση κατέχουν οι μαθητές (13 έως 19 ετών) της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με 18,2% και ακολουθούν το Βόρειο Αιγαίο και η Αττική με 16,6% και 15% αντίστοιχα. ΣΣτην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη καταγράφονται και οι περισσότεροι «θεριακλήδες» (όσοι δηλαδή καπνίζουν περισσότερα από 11 τσιγάρα την ημέρα) με ποσοστό 8,8%, ενώ ακολουθούν οι περιφέρειες Πελοποννήσου και Κεντρικής Μακεδονίας με 7,3% και 6,5%.

Σε επίπεδο νομού, τα υψηλότερα ποσοστά μαθητών που έχουν καπνίσει παρατηρούνται στη Ζάκυνθο, τη Ροδόπη και τη Βοιωτία: 29,2%, 27,7% και 25,1% αντίστοιχα. Στους συστηματικούς έφηβους καπνιστές την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ροδόπη με 23,2% ακολουθούμενη από την Ξάνθη και την Αργολίδα με 18,1% και 17,8%. Τέλος, η Ροδόπη συγκεντρώνει και το υψηλότερο ποσοστό βαριών καπνιστών (πάνω από 11 τσιγάρα την ημέρα) με 12,5%, ενώ Αργολίδα και Ζάκυνθος καταλαμβάνουν τις επόμενες θέσεις με 11% και 8,7% αντίστοιχα.

Βόρειο Αιγαίο, Κεντρική Μακεδονία και Κρήτη τα... μετάλλια στο αλκοόλ

Τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ, έστω και μία φορά τον τελευταίο μήνα, καταγράφονται στο Βόρειο Αιγαίο, την Κεντρική Μακεδονία και την Κρήτη με 67,2%, 65,2% και 63,9%. Από την άλλη, τα υψηλότερα ποσοστά συχνής χρήσης αλκοόλ (τουλάχιστον 10 φορές μέσα στον τελευταίο μήνα) εντοπίζονται σε Κεντρική, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: 14,4%, 13,9% και 13,8%. Σε ό,τι αφορά την υπερβολική χρήση αλκοόλ (τουλάχιστον πέντε ποτά στη σειρά έστω και μία φορά τον τελευταίο μήνα), τα μεγαλύτερα ποσοστά διαπιστώνονται στο Βόρειο Αιγαίο, την Κρήτη και την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη με 51,5%, 50,6% και 48,6%. Το Βόρειο Αιγαίο και η Κρήτη κατέχουν τα πρωτεία και στα ποσοστά μέθης (τουλάχιστον τρεις φορές στη ζωή των μαθητών) με 16,5% και 16,4%, ενώ από κοντά ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία με 16,2%.

Στους επιμέρους νομούς, τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ (μία φορά τον τελευταίο μήνα) εντοπίζονται στη Χαλκιδική, τις Σέρρες και το Ρέθυμνο, με 71,5%, 68% και 67,9%. Διαφορετική είναι η εικόνα στη συχνή κατανάλωση, όπου τα μεγαλύτερα ποσοστά παρατηρούνται στην Καστοριά, την Πιερία και τον Εβρο με 17,6%, 16,8% και 16,1%. Στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, την πρωτιά κατέχει ο νομός Ρεθύμνου με 56,9% και ακολουθούν ο Εβρος και η Καστοριά με 54,1% και 51,3%. Στις ίδιες περιοχές, αλλά με διαφορετική σειρά, παρατηρούνται και τα υψηλότερα ποσοστά μέθης εφήβων (Εβρος 19,5%, Καστοριά 19,2% και Ρέθυμνο 18,7%).

Τα θλιβερά ποσοστά στη χρήση ναρκωτικών

Οι περιφέρειες Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης ναρκωτικών (κυρίως κάνναβης) στους μαθητές ηλικίας 15 έως 19 ετών, ανεξάρτητα από τη συχνότητα χρήσης. Πιο συγκεκριμένα, χρήση παράνομης ουσίας τουλάχιστον μία φορά έχει κάνει το 19,2% των μαθητών στην Αττική, το 17,5% στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και το 14,5% στο Νότιο Αιγαίο. Οι δύο πρώτες περιφέρειες βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της συστηματικότερης χρήσης ουσιών (τρεις ή περισσότερες φορές στη ζωή του εφήβου) με 12,7% και 10,8%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκουμε τα Ιόνια Νησιά με 9,4%.

Σε επίπεδο νομών, οι περισσότεροι μαθητές 15 έως 19 ετών που έχουν κάνει τουλάχιστον μία φορά χρήση παράνομης ουσίας εντοπίζονται στη Ροδόπη με 21,4%, ενώ ακολουθούν Θεσσαλονίκη και Αττική με 19% και 18,2%. Ειδικά σε σχέση με την κάνναβη, που είναι η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία ανάμεσα στους εφήβους, η έρευνα καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά σχετικά συστηματικής χρήσης (τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο μήνα) σε Αργολίδα, Αττική και Ξάνθη με 9%, 8,7% και 8,3% αντίστοιχα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικός αριθμός μαθητών έχει δοκιμάσει και άλλα είδη ουσιών. Τα υψηλότερα ποσοστά τουλάχιστον μίας χρήσης χαπιών ecstasy από μαθητές ηλικίας 13 έως 19 ετών καταγράφονται στη Ροδόπη, τη Λακωνία και τη Ζάκυνθο με 4,4%, 3,9% και 3,6% αντίστοιχα. Από την άλλη, στη Ζάκυνθο διαπιστώνεται το υψηλότερο ποσοστό δοκιμής υπνωτικών-ηρεμιστικών χαπιών (12,8%), ενώ ακολουθούν Θεσσαλονίκη και Σέρρες με 10,1%. Τέλος, ο Εβρος, η Κέρκυρα και η Θεσσαλονίκη καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στη δοκιμή εισπνεόμενων ουσιών (π.χ. κόλλα, βενζίνη), με ποσοστά περίπου 13%.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.