Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Προετοιμασία της Π.Ε. Καστοριας ενόψει της θερινής περιόδου


Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Καστοριάς

Η 1η Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012 στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Σαββόπουλου, με θέμα τα...μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, ενόψει της θερινής περιόδου.

Η συνεδρίαση έγινε παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Πετσάλνικου, του Βουλευτή Καστοριάς, κ. Τζηκαλάγια, του Διοικητή και Υποδιοικητή Πυροσβεστικής, της Αερολιμενάρχης του Αεροδομίου «Αριστοτέλης», του Δημάρχου Νεστορίου και αρμόδιων Αντιδημαρχών των υπολοίπων δήμων, του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εκπροσώπου της 15η Μ/Π Ταξιαρχίας Πεζικού, εκπροσώπων του ΠΑΜ-ΠΣΕΑ και της Πολ. Προστασίας, του τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων και Αμαξοστασίου της Π. Ε. Καστοριάς, της Διεύθυνση Δασών, της Αστυνομίας, της ΔΕΗ, του Ε.Κ.Α.Β., εθελοντικών οργανώσεων ( Ραδιολέσχη, Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων, ΕΤΑΚ, Μελωδία της Καρδιάς) και εκπρόσωποι κυνηγετικών συλλόγων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, εφόσον ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους, ανέφερε ως «κεκτημένο» τις σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, φορέων, εθελοντικών οργανώσεων κ.λπ., υπενθυμίζοντας ότι τον πρώτο λόγο έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με την Αντιπεριφέρεια να συνδράμει σε όλα τα επίπεδα όσο καλύτερα μπορεί, αφού κοινός στόχος όλων είναι η αποτροπή δασικών καταστροφών και η προστασία των πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν η ετοιμότητα και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και η λήψη προληπτικών μέτρων που δρουν κατασταλτικά στην εκδήλωση μεγάλων καταστροφών. Έγινε ενημέρωση σχετικά με την πραγματοποίηση συντήρησης των μηχανημάτων που διαθέτει η Περιφερειακή Ενότητα, για το σχέδιο άμεσης δράσης σε έκτακτες καταστάσεις καθώς και για τον έλεγχο των υδατοδεξαμενών και υδροστομίων πυρόσβεσης. Ακόμη, οι παρευρισκόμενοι πληροφορήθηκαν για την έγκριση που ήδη έχει γίνει από το Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με τη χρηματοδότηση ύψους 26.000€ για την ενίσχυση της πυροπροστασίας του βουνού της Καστοριάς, όπου σε συνεργασία με την πυροσβεστική αναμένεται η τοποθέτηση κρουνών και σωληνώσεων στις περιοχές του Προφήτη Ηλία και Άγιου Αθανάσιου.

Επιπλέον, για μια ακόμη χρονιά τονίστηκε η χρησιμότητα των εθελοντικών οργανώσεων και στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η προμήθεια εργαλείων πυρόσβεσης τα οποία θα δίδονται για τη διευκόλυνση του έργου τους. Τέθηκε θέμα ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εκτέλεση του καθήκοντος από τους εθελοντές, όπου διαπιστώθηκε νομικό κώλυμα και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος καθώς και ο Βουλευτής Νομού κ. Τζηκαλάγιας πρόκειται να θέσουν το θέμα στους αρμόδιου φορείς για εξεύρεση λύσης. Ακόμη, διαβεβαίωσαν ότι θα συνδράμουν και αυτοί με όλες τους τις δυνάμεις για την εύρεση πόρων στο ευαίσθητο θέμα της πυροπροστασίας.

Τέλος, πολύ σύντομα αναμένεται και η προμήθεια δύο αναμεταδοτών-επαναλήπτες VHF-, όπου η τοποθέτηση τους θα γίνει από την εθελοντική οργάνωση Ραδιολέσχη Καστοριάς, λύνοντας ένα χρόνιο αίτημα για ασύρματη επικοινωνία σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα και τη δυνατότητα άμεσης δράσης σε έκτακτες καταστάσεις.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.