Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Σήμερα η μεγάλη συναυλία κλασικής μουσικής (αναλυτική παρουσίαση)

Ο Δήμος Καστοριάς ,στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας της 5ης Απριλίου 1944 στην Κλεισούρα Καστοριάς , διοργανώνει το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012 και ώρα 19:00 , στην... αίθουσα του συνεδριακού χώρου του Εκθετηρίου Δημοπρατηρίου Καστοριάς (Ε.ΔΗ.ΚΑ.), συναυλία κλασσικής μουσικής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης .











Το πρόγραμμα της συναυλίας έχει ως εξής :

Α’ ΜΕΡΟΣ

Samuel Barber: Adagio για έγχορδα
Sir Edward Elgar: Σερενάτα για έγχορδα
I. Allegro piacevole
II. Larghetto
III. Allegretto
Νίκος Σκαλκώτας: 4 Ελληνικοί χοροί
I. Ηπειρωτικός
II. Κρητικός
III. Αρκαδικός
IV. Κλέφτικος


Β’ ΜΕΡΟΣ
Wolfgang Amadeus Mozart: Μικρή νυχτερινή μουσική
I. Allegro
II. Romanze (andante)
III. Menuetto (allegretto)
IV. Rondo (allegro)


Διεύθυνση ορχήστρας: Χάρης Ηλιάδης

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη
και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη .




Χάρης Ηλιάδης


Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Σπούδασε στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης πιάνο, αρμονία και Αντίστιξη (τάξη Χρήστου Σαμαρά), καθώς επίσης τρομπέτα και βιολοντσέλο. Από το Ν.Ω.Θ. αποφοίτησε με τα πτυχία Αρμονίας το 1991, Πιάνου το 1992 (με βαθμό άριστα παμψηφεί) και Αντίστιξης το 1993. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Δραματικής Τέχνης “Mozarteum” στο Salzburg της Αυστρίας, στην τάξη διεύθυνσης ορχήστρας του Michael Gielen και του Dennis Russel Davis, από όπου αποφοίτησε με το Δίπλωμα Μαέστρου και τον ακαδημαϊκό τίτλο “Magister Artium” το 1997.

Έχει εμφανισθεί σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα, Βουλγαρία και Αυστρία ως πιανίστας, τσεμπαλίστας και μαέστρος. Επίσης έχει λάβει μέρος σε διεθνή σεμινάρια πιάνου με τους Hans Graf, Konstantin-Julia Ganef και Δημήτρη Σγούρο και έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική τηλεόραση. Έχει επίσης λάβει μέρος σε διεθνή σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας με τους Κάρολο Τρικολίδη και Yuri Simonov στην Τσεχία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Αυστρία.

Υπήρξε βοηθός μαέστρου στη χορωδία και ορχήστρα του Αμερικανικού Κολλεγίου «Ανατόλια» Θεσσαλονίκης. Έχει επίσης εργασθεί ως καθηγητής πιάνου και ως συνοδός (Korrepetitor) των τάξεων μονωδίας στο Ν.Ω.Θ., καθώς επίσης και ως βοηθός αρχιμουσικού στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το 1994 έλαβε μέρος ως ενεργό μέλος στο σεμινάριο μαέστρων της φιλαρμονικής ορχήστρας του Debrecen Ουγγαρίας όπου τιμήθηκε μετά από ψηφοφορία των μελών της ορχήστρας με το «βραβείο προωθήσεως νέων μαέστρων» της φιλαρμονικής του Debrecen, στο οποίο περιελήφθη μία πρόσκληση για μία συναυλία με τη φιλαρμονική αυτή. Το Μάρτιο του 1996 συμμετείχε στο αφιερωμένο στη Μελίνα Μερκούρη φεστιβάλ “Μέρες έκφρασης και δημιουργίας”, ως φιλοξενούμενος μαέστρος της συμφωνικής ορχήστρας νέων “Δημήτρης Μητρόπουλος”, και από το 2001 εμφανίζεται τακτικά στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης "Δημήτρια". Ως φιλοξενούμενος μαέστρος έχει επίσης συμπράξει με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πάζαρτζικ (Βουλγαρία), τη Συμφωνική Ορχήστρα της Νυρεμβέργης και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σολίστ όπως οι Cheryll Studer, Paul Badura – Skoda, Δημήτρης Σγούρος ,Κώστας Κoτσιώλης κ.ά.
Έχει διδάξει ως ειδικός επιστήμων στο τμήμα μουσικών σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Aπό τον Ιούνιο του 2001 κατέχει τη θέση του Αρχιμουσικού στη Συμφωνική Ορχήστρα





Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης



Ιδρύθηκε το 1987 με την αρχική ονομασία «Δημοτική Ορχήστρα» και πρώτο Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Κοσμά Γαλιλαία.
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης αποτελείται από ταλαντούχους και καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης, με συναυλίες στη Θεσσαλονίκη, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Από τον Ιούλιο του 1993 και για μία πενταετία την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε αναλάβει ο Αρχιμουσικός Δημήτρης Αγραφιώτης και στη συνέχεια, μέχρι το 2005 ο Αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής. Σήμερα υπεύθυνος της Ορχήστρας είναι ο Αρχιμουσικός Χάρης Ηλιάδης.
Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους, όπως οι:
Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Κ. Κατσαρής, F. J. Sellheim, Ι.Ι. Galati, R. Moog, I. Oistrach, R. Syracuse, V. Trethiakov, K. Kelly, G. Schuller, C. Studer, Paul Badura Skoda κ.α.

Κάθε χρόνο συμμετέχει στην εναρκτήρια συναυλία των “Δημητρίων” του Διεθνούς Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.
Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Νάουσα, Δράμα, Μεσολόγγι, Καβάλα, Σέρρες, Κέρκυρα κ.α.) και στο εξωτερικό, όπως στο αρχαίο θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο.

Κυκλοφόρησε σε δίσκο το έργο «4 Εποχές» του A. Vivaldi, με σολίστ τον Λ. Καβάκο, και Μαέστρο τον Κ. Γαλιλαία και την «Die Schöpfung του Haydn με Μαέστρο τον Β. Φιδετζή το 2000.

Έχει συμπράξει σε παραστάσεις όπερας, όπως οι “Le Nozze di Figaro” και “Don Giovanni” (Mozart), “Il Campanelo di Notte” (Donizetti), “The Medium” (Menoti) “Gianni Schicchi” (Puccini), “Il Trovatore” (Verdi), “Turandot” (Puccini), “Μόμο” (Α. Μπαλτάς), “H Νυχτερίδα” (J. Strauss) καθώς και μπαλέτου όπως “Η ωραία κοιμωμένη” (Tsaikovsky), και σημαντικών ορατορίων όπως “Τα Κατά Ματθαίον Πάθη” (Bach).

Ο διάσημος συνθέτης και καθηγητής του Boston University, Θ. Αντωνίου, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά της Ορχήστρας στην προβολή έργων Ελλήνων συνθετών, της αφιέρωσε την πρώτη του Συμφωνία, που παρουσιάστηκε στις 19 Ιανουαρίου 2003 σε Α’ παγκόσμια εκτέλεση.

Το Φεβρουάριο του 2006 μάλιστα παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση την όπερα του V. Bellini “Οι Πουριτανοί”, ενώ το 2007 παρουσίασε το 1ο αφιέρωμα στους Θεσσαλονικείς συνθέτες κλασικής μουσικής και την όπερα «Σαλώμη».Το 2008 παρουσίασε τις όπερες «Οιδίπους Τύραννος», «Παλιάτσοι» και ‘’La Traviata’’(Verdi).

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία διακρίνεται για την καλλιτεχνική της ποιότητα, στηρίζει Έλληνες μουσικούς και συμβάλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας.


Υπεύθυνος Ορχήστρας: Χάρης Ηλιάδης β. αρχιμουσικός

Α΄ ΒΙΟΛΙΑ
ΕΞΑΡΧΟΝΤΕΣ
Ξεναρίου Παναγιώτα

Ζούλας Ελευθέριος
Καπλανίδης Αχιλλέας
Πολυζωϊδου Κων/να
Δαδούδης Μάριος
Σγουρομάλλη Ελένη
Πάτρας Φίλιππος
Μεγακλής Λέανδρος
Νάτσο Αλκέτα
Τσακαλίδης Στυλιανός

Β΄ ΒΙΟΛΙΑ
Μαυρίδης Παναγιώτης (κορυφαίος)
Κανάτσου Χριστίνα
Μαυρομάτης Γεώργιος
Ιωσηφίδης Γεώργιος
Μαυρίδης Γεώργιος
Λάλος Θωμάς
Κόκκαλης Κωνσταντίνος
Καλιφατίδου Αικατερίνη
Γιαλένιος Νικόλαος
Βούλγαρης Αριστείδης

ΒΙΟΛΕΣ
Γωγούση Σουζάνα
Κυριακού Μαρία
Βασιλειάδου Αγγελική
Δαναηλίδου Όλγα
Μπουλασίκης Απόστολος
Βλάχου Άννα
Βαφειάδου Ιωάννα

ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΑ
Πέρεφ Βασίλ
Τσερτονίδου Τατιάνα
Καλοτεράκης Φιλήμων
Σουπίλα Σύλβια
Ντούκα Τζουλιάνο
Χρίστοβα Μαρία
Παπαβασιλείου Πηνελόπη - Χριστίνα

ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΑ
Ζαχαριάδης Νίκος
Παναγιώτου Αθανασία
Ζαφειρίου Φώτιος
Καρατζής Νεκτάριος

ΦΛΑΟΥΤΟ
Τσούκλα Ήρα (κορυφαία)
Σταυροπούλου Σοφία
Παπαϊωάννου Σταυρούλα

ΟΜΠΟΕ
Κουγιουμτζόγλου Παναγιώτης

ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ
Καρύδης Οδυσσέας (κορυφαίος)
Λεοντζάκος Δημήτριος

ΦΑΓΚΟΤΟ
Δαναηλίδης Αναστάσιος (κορυφαίος)
Σαλάι ‘Ερικα

ΚΟΡΝΑ
Γιαμουγιάννης Αντώνιος (κορυφαίος)
Κανελλόπουλος Ευθύμιος
Παπαδόπουλος Τραϊανός
Radu Andrian

ΤΡΟΜΠΕΤΕΣ
Αναστασιάδης Χρήστος (κορυφαίος)
Γιαμουρίδης Αναστάσιος
Μπόγκιας Γεώργιος

ΤΡΟΜΠΟΝΙ
Χαλκιάς Γεώργιος (κορυφαίος)
Σάτσκοβ Σεργκέι
Μίγγας Φώτιος

ΤΟΥΜΠΑ
Μυλωνάς Φοίβος (κορυφαίος)

ΤΥΜΠΑΝΑ
Κατσουρίν Όσκαρ (κορυφαίος)

ΚΡΟΥΣΤΑ
Αγγελάκης Δημήτριος

ΦΡΟΝΤΙΣΤΡΙΑ
Λάλου Μαρία





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.