Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Καστοριά: Ερευνητική επιτυχία του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας


Στα πλαίσια της πρόσκλησης για χρηματοδότηση ερευνητικών προτάσεων για τα ΤΕΙ –Αρχιμήδης ΙΙΙ – η πρόταση που υπέβαλε το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας με τίτλο « Η Από-Υπολογιστή Δημόσια Συμμετοχή»(Computer-Mediated Public Participation) και Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή
Πρόδρομο Γιαννά επιλέχθηκε για...χρηματοδότηση με το ποσό των 100.000 ευρώ.

Η επιτυχία αυτή του Τμήματος είναι σημαντική δεδομένου ότι πανελλαδικά υποβλήθηκαν 643 προτάσεις και επελέγησαν για χρηματοδότηση οι 210. Οι επιλεγμένες προτάσεις μοιράζονται το συνολικό πόσο των 21.000.000 ευρώ. Η διαδικασία αξιολόγησης περιελάβανε δύο φάσεις και συμμετείχαν 560 αξιολογητές από την διεθνή επιστημονική κοινότητα. Η διάρκεια υλοποίησης της πρότασης είναι τρία έτη και την ερευνητική ομάδα της πρότασης απαρτίζουν τα μέλη Ε.Π. του Τμήματος καθώς και επιστημονικοί και εργαστηριακοί συνεργάτες. Από το Παράρτημα Καστοριάς επιλέχθηκε για χρηματοδότηση και δεύτερη πρόταση που υπέβαλε η Καθηγήτρια
Ζαχαρούλα Καλογηράτου του Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών.

Συνοπτική Περιγραφή της Ερευνητικής Πρότασης

Η ερευνητική πρόταση με τίτλο « Η Από-Υπολογιστή Δημόσια Συμμετοχή» χωρίζεται σε τρία θεματικά πακέτα εργασίας-δράσεις καθώς και από δράσεις διάχυσης ερευνητικών αποτελεσμάτων και δράσεις παρακολούθησης και υποστήριξης της έρευνας.

Το πρώτο θεματικό πακέτο εργασίας (Π.Ε. 1), εξετάζει την συνεισφορά της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική δημοκρατία, επιδιώκει να επισημάνει βέλτιστες πρακτικές καθώς και να σχεδιάσει ένα μοντέλο ηλεκτρονικής δημοκρατίας που ενδυναμώνει τον ρόλο των πολιτών μέσα από την ανάλυση αξιολογικών κρίσεων των χρηστών που μπορούν να αξιοποιηθούν από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στην λήψη αποφάσεων.

Το δεύτερο θεματικό πακέτο εργασίας (Π.Ε. 2) εστιάζεται σε μια σημαντική μορφή πολιτικής συμμετοχής, τη διαβούλευση η οποία μπορεί να γίνει πρόσωπο με πρόσωπο ή/και διαδικτυακά. Προς διαβούλευση θα τεθούν δύο σημαντικά και διαφιλονικούμενα θέματα που θα εξεταστούν τόσο με την συμβατική όσο και με την διαδικτυακή μέθοδο. Η σύγκριση θα κατατείνει να απαντήσει στο ερώτημα πως διαφορετικές επικοινωνιακές διευθετήσεις μπορεί να επηρεάσουν την πολιτική συμπεριφορά των συμμετεχόντων.

Εν κατακλείδι, το κύριο ερευνητικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι σε πιο βαθμό η διαβούλευση ( πρόσωπο με πρόσωπο ή διαδικτυακή) μπορεί πράγματι να συμβάλει στην κατάληξη ουσιαστικής απόφασης και στη λήψη αποφάσεων.

Το τρίτο θεματικό πακέτο εργασίας (Π.Ε. 3) εξετάζει τις δύο διαδικασίες πολιτικής συμμετοχής, την «από πάνω προς τα κάτω» και την «από κάτω προς τα πάνω», δηλαδή είτε από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και βουλευτές προς τους πολίτες, είτε από τις οργανώσεις βάσης των πολιτών προς τους πολιτικούς και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Με γνώμονα την προοπτική του πολιτικού υποκειμένου (πολιτικό κόμμα, υποψήφιος για πολιτικό αξίωμα) το διαδίκτυο συνδράμει σε δύο μορφές πολιτικής συμμετοχής, στις προεκλογικές εκστρατείες και στις εκλογές. Και οι δύο αυτές μορφές θα αναλυθούν με επίκεντρο διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η εξέταση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης της δεύτερης γενιάς του διαδικτύου (του Παγκόσμιου Ιστού 2.0) θα περιλαμβάνει και μη εκλογικές περιόδους. Το κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον εστιάζεται στους τρόπους που τα νέα εργαλεία δικτύωσης και επικοινωνίας της δεύτερης γενιάς του διαδικτύου (Web 2.0- Παγκόσμιου Ιστού 2.0) συμπεριλαμβανομένων των ιστολογίων μπορούν να βελτιώσουν την συμμετοχική δημοκρατία.

Επίσης, θα διερευνηθεί η χρήση νέων εργαλείων δικτύωσης και επικοινωνίας της δεύτερης γενιάς του διαδικτύου (Web 2.0) που επιτρέπουν στους χρήστες-πολίτες να αναλάβουν πρωτοβουλίες δράσης σε πολιτικές εκστρατείες. Το διαδίκτυο, βέβαια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των μη-κυβερνητικών οργανώσεων και των κοινωνικών κινημάτων που έχουν στη διάθεση τους ένα μέσο για να συγκινήσουν και να κινητοποιήσουν πολίτες στην υπηρεσία των ιδεωδών που πρεσβεύουν.

Αυτό λοιπόν το πακέτο εργασίας θα χαρτογραφήσει με την βοήθεια της ανάλυσης δικτύωσης υπερσυνδέσεων και της ανάλυσης περιεχομένου την ελλαδική διαδικτυακή δημόσια σφαίρα και θα αναλύσει με αναφορά σε μελέτες περίπτωσης τις μορφές πολιτικής συμμετοχής που προτιμούν οι μη-κυβερνητικές οργανώσεις και τα κοινωνικά κινήματα όπως η υποβολή μαζικών ηλεκτρονικών αιτήσεων προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων, η κινητοποίηση και οι διαδηλώσεις. Υπό μια έννοια, η έρευνα που αφορά αυτό το πακέτο εργασίας θα συμβάλλει στη ραγδαία αναπτυσσόμενη βιβλιογραφία που αναφέρεται στον υπερεθνικό διαδικτυακό ακτιβισμό.

kastoria.teikoz.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.