Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Πολυτονικός ή μονοτονικός; Tι τύπος είσαι;


Ήταν 1η Φεβρουαρίου του 1902 όταν δίνεται εντολή και κατάσχονται μεταφράσεις του Ευαγγελίου στη Δημοτική. 1η Φεβρουαρίου του 1977 αποφασίζεται επίσημα η χρήση δημοτικής στην εκπαίδευση και στα δημόσια έγγραφα Το 1981 η κυβερνηση Παπανδρεου θεσπίζει...το μονοτονικό σύστημα γραφής. Σύμφωνα με αυτό, καταργούνται τα δυο πνεύματα, η ψιλή και η δασεία, καθώς και οι δύο από τους τρεις τόνους, η περισπωμένη και η βαρεία. Πλέον η οξεία θα αποτελεί το μόνο τονικό σημάδι.

Οἱ τόνοι καὶ τὰ πνεύματα ἐπινοήθηκαν τὴν ἐποχὴ ποὺ ἄλλαζε ἡ προφορὰ τῆς ἑλληνικῆς γλώσσας καὶ οἱ γλωσσολόγοι τῆς ἐποχῆς ἤθελαν νὰ συγκρατήσουν μιὰ γραπτὴ ἀπόδοση αὐτῆς τῆς προφορᾶς.(προσέξτε στην προηγούμενη παράγραφο το πολυτονικό όσοι δεν προλάβατε να το διδαχθείτε στο σχολείο)...

Το πολυτονικό σύστημα υπήρξε επινόηση των Αλεξανδρινών λόγιων, που με πρώτο τον Αριστοφάνη τον Βυζάντιο περί το 200 π.Χ., προσπάθησαν να αποδώσουν κατά τη μεταγραφή των παπύρων και των περγαμηνών που ήταν γραμμένοι σε κεφαλαιογράμματη χωρίς κενά, πιστότερα τη μουσικότητα και την τονικότητα των αρχαίων ελληνικών κειμένων. Το έργο αυτό εντατικοποιήθηκε αργότερα στα βυζαντινά χρόνια. Άξιος μνείας είναι ο Πατριάρχης Φώτιος, ο οποίος οργάνωσε μια ολόκληρη σχολή μεταγραφής των αρχαίων ελληνικών κειμένων, σε αττική μικρογράμματη γραφή, ενώ στην προσπάθειά του τα κείμενα αυτά να είναι προσιτά σε ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, δανείστηκε το πολυτονικό σύστημα ορθογραφίας των Αλεξανδρινών λόγιων. Σήμερα το πολυτονικό έχει υποστηρικτές, αλλά και πολέμιους αν και το θέμα ποτέ δεν απασχόλησε φανατικά τον πνευματικό κόσμο. Έτσι κι αλλιώς το πρόβλημα πλέον δεν είναι οι τόνοι αλλά τα greeklish κ η πρεγρ γλς των pc π γρφ οι νεοι!

mixanitouxronou.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.