Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Πως οι γυναίκες κατέκτησαν το δικαίωμα ψήφου με "τσεκούρι και φωτιά"


Σαν σήμερα στις 17 Φεβρουαρίου του 1914 βρετανίδες διανοούμενες καταστρέφουν τα τζάμια στο σπίτι του βρετανού υπουργού Εσωτερικών. Μετά βάζουν φωτιά στις...εγκαταστάσεις ενός ομίλου τένις. Η αιτία ήταν η διεκδίκηση του δικαιώματος ψήφου.

Ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα παρατηρηρούνται οι πρώτες προσπάθειες των γυναικών να ζητήσουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες. Χαρακτηριστική είναι η διαδήλωση που έκαναν στις 8 Μαρτίου το 1857 οι υφάντριες της Νέας Υόρκης. Διεκδικούσαν τη μείωση των ωρών εργασίας από 16 σε 12, ίδια μεροκάματα με τους άνδρες και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ζωής.



Στην Αγγλία το πρώτο φυλλάδιο υπέρ της γυναικείας ψήφου εκδίδεται το 1847 και γρήγορα αρχίζουν να δημιουργούνται μικρές ομάδες γυναικών σε όλη τη χώρα έτοιμες να διεκδικήσουν την ψήφο τους. Αρκετοί άνδρες αγωνίστηκαν για να μπορούν οι γυναίκες να ψηφίζουν,αν και ομολογουμένως ήταν μειονότητα...

mixanitouxronou.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.