Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Προς κατάργηση ένας νόμος του 1799 που απαγόρευε τα παντελόνια στις Παριζιάνες!


Τι κι αν οι κορυφαίες δημιουργίες των γαλλικών οίκων μόδας παρουσιάζουν κάθε χρόνο πανέμορφα παντελόνια για τις κυρίες όλου του κόσμου. Οι Παριζιάνες, εάν ήθελαν να τηρούν το γράμμα ενός νόμου (από το 1799), δεν θα έπρεπε να τα φοράνε δημόσια. Η παμπάλαια διαταγή που εξέδωσε ένας...αστυνομικός διευθυντής στα τέλη του 1799 απαγόρευε στις γυναίκες να φορούν οποιοδήποτε ένδυμα παρέπεμπε σε «αυστηρά» ανδρικό ένδυμα.

200 χρόνια μετά είναι περίεργο που η εν λόγω διαταγή, αν και δεν εφαρμόζεται στην πράξη, δεν έχει ακόμη καταργηθεί επίσημα. Αυτό το γεγονός εντοπίστηκε από τη Γαλλίδα γερουσιαστή Maryvonne Blondin, η οποία ζήτησε από τη γαλλική κυβέρνηση να προχωρήσει επιτέλους στην τυπική άρση της κοινωνικά ξεπερασμένης απαγόρευσης.

«Ανακάλυψα τη διαταγή φέτος και μου προκάλεσε κατάπληξη» δήλωσε η γερουσιαστής. Η αστυνομία του 1799 απαιτούσε από τις γυναίκες να ζητούν ειδική άδεια από τις Αρχές προκειμένου να «ντύνονται σαν άνδρες». Το 1892 οι παριζιάνικες Αρχές προχώρησαν στη χαλάρωση της απαγόρευσης προσθέτοντας μία τροποποίηση η οποία όριζε ότι η γυναίκα επιτρέπεται να φοράει παντελόνια «αν κρατάει τα χαλινάρια ενός αλόγου» - προφανώς τα φουστάνια δεν είναι πολύ βολικά στην ιππασία.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, το 1909, προστέθηκε ακόμη μία τροποποίηση, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες επιτρεπόταν να φορούν παντελόνια (και) εάν κρατούσαν τιμόνι ποδηλάτου. Βέβαια η γερουσιαστής υπογραμμίζει ότι η απαγόρευση έρχεται σε προφανή αντίθεση με το γαλλικό Σύνταγμα του 1946, που εξασφαλίζει ρητώς την ισότητα των δύο φύλων.

Να σημειωθεί ότι πριν από περίπου ένα χρόνο το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού επιχείρησε να καταργήσει επίσημα την απαγόρευση, ωστόσο η διοίκηση της αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας είπε ότι συνιστά ήδη «νομική αρχαιότητα» και ότι «υπάρχουν άλλες προτεραιότητες».
e-radio.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.