Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

"Απείθαρχοι Έφηβοι": Η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης Γυμνασίου Κορησού‏


Από το 2009 λειτουργεί επίσημα στο Γυμνάσιο Κορησού Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης με την ονομασία «Απείθαρχοι Έφηβοι» η οποία είναι καταχωρημένη στις Λέσχες Ανάγνωσης του ΕΚΕΒΙ(Εθνικό Κέντρο Βιβλίου).

Το σχολικό έτος 2009-2010 η Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης του Γυμνασίου ασχολήθηκε με...το συγγραφικό έργο της Ελένης Πριοβόλου( Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ 2010). Τα παιδιά συνάντησαν τη συγγραφέα στο χώρο της Βιβλιοθήκης στο τέλος της χρονιάς και μύρισαν το άρωμα μαγείας της δημιουργού…

Το σχολικό έτος 2010-2011 η Λέσχη Ανάγνωσης ασχολήθηκε με τα βιβλία του Αντώνη Παπαθεοδούλου και στο τέλος της χρονιάς τον συνάντησαν, αλλά και γνώρισαν από κοντά και την εικονογράφο Μυρτώ Δεληβοριά. Τα παιδιά συζήτησαν με τους δημιουργούς, έπαιξαν, ζωγράφισαν!!! Το βιβλίο που παρουσίασαν «Η πόλη που έδιωξε τον Πόλεμο» κέρδισε το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου(2011) του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ.

Φέτος 2011-2012 τα παιδιά διαβάζουν το «Κοσμοδρόμιο» της Ελένης Κατσαμά εκδόσεις Πατάκη και το «Υπό το φως της πανσελήνου» της Μαρίας Δανιήλ εκδόσεις Οσελότος. Η επιλογή αυτών των βιβλίων έχει τη σημασία της, αφού τα παιδιά της Λέσχης συμμετέχουν και στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα που έχει θέμα: «Περιβάλλον κι Ετερότητα: Έφηβος Λόγος».


Το βιβλίο της Ελένης Κατσαμά » Κοσμοδρόμιο» περιέχει ιστορίες εφήβων από όλο τον κόσμο, εφήβων διαφορετικών… Διαβάσαμε για την παχυσαρκία και την παιδική βία(bullying).

Το βιβλίο της Μαρίας Δανιήλ, παράλληλα με την απόλαυση της ανάγνωσης, το εξετάζουμε κι από την σκοπιά του συγγραφέα. Η συγγραφέας αποτελεί μια διαφορετικότητα, αφού είναι μόνο 16 χρόνων. Στόχος μας είναι διαβάσουμε το βιβλίο της και να την καλέσουμε, για να τη γνωρίσουμε από κοντά. Επίσης να παρουσιάσουμε το βιβλίο της σε κοινό μέσα από τη δραματοποίηση, αγαπημένη ενασχόληση της Λέσχης Ανάγνωσής μας, η οποία αποτελεί και Θεατρική Ομάδα!!!

Επίσημη καταχώρηση της Λέσχης Ανάγνωσης στους καταλόγους του ΕΚΕΒΙ έγινε το 2009, αλλά η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης του Γυμνασίου Κορησού Καστοριάς άτυπα λειτουργεί από το 2005, αφού από τη χρονιά εκείνη ξεκίνησαν οι επισκέψεις κάθε χρόνο στο σχολείο μας συγγραφέων με το πρόγραμμα του ΕΚΕΒΙ «Συγγραφείς και Εικονογράφοι στα Σχολεία»: Λένα Μερίκα (2005), Άλκη Ζέη (2006), Ελένη Χωρεάνθη, Ελένη Δικαίου (2007), Φίλιππος Μανδηλαράς (2008), Νίκος Θεοδοσίου, Αργυρώ Κοκορέλη, Χαρά Γιαννακοπούλου (2009), Νίκος Θεοδοσίου, Ελένη Πριοβόλου (2010), Αντώνης Παπαθεοδούλου, Μυρτώ Δεληβοριά, Λήδα Βαρβαρούση (2011).

Με αφετηρία το βιβλίο τα παιδιά έπαιξαν θέατρο και ραδιοφωνικό θέατρο, έκαναν ραδιοφωνική εκπομπή, δημιούργησαν ταινία μικρού μήκους και κυρίως διασκέδασαν, αλλά και γέμισαν από εμπειρίες αξέχαστες!!!

Υπεύθυνη: Αρετή Κάρκου, φιλόλογος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.