Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Εξάρχεια – Οι Τοίχοι


Τοίχοι εικονικοί ανάμεσα στο σύστημα του αστικού μοντέλου ζωής και το αντι-σύστημα των εναλλακτικών κατοίκων της γειτονιάς, τοίχοι από σώματα ασπιδοφόρων οργάνων της τάξης, αυτά τα πραγματικά ή μεταφορικά μπετόν – διαχωριστικά αποκτούν στα Εξάρχεια υπόσταση συμβολική, όπως συμβολικά συστήνει τον εαυτό της στην...υπόλοιπη πόλη η περίκλειστη αυτή περιοχή του κέντρου.

Πώς ένα τέτοιο φαινομενικά άκαμπτο και απόλυτο όριο μπορεί να σημαίνει την επικοινωνία, να αμφισβητεί την εξουσία του ιδιωτικού, να συνοψίζει την ανάγκη κοινωνίας των ανθρώπων, να διεκδικεί την κυριαρχία του δημόσιου χώρου και λόγου, να αποτελεί επιφάνεια συνάντησης και όχι επιφάνεια απομόνωσης;

Το απαντούν η κάμερα, οι σημαντικές εκκρίσεις ανθρώπινης έκφρασης που εισρέουν στο ημίωρο, τα πρόσωπα των συμμετεχόντων στο γίγνεσθαι του τόπου: η γηραιά κάτοικος, η δροσερή νεαρή έποικος, ο γνωστός κύριος συγγραφέας, ο καβαλάρης μιας παλιάς BMW με καλάθι, ο intellectual graffiti artist και φυσικά το κοινό φόντο «Εξάρχεια».


Σκηνοθεσία: Θωμάς Κιάος
Εκτελεστής Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου
Σενάριο: Νατάσσα Σέγκου
Καλλιτεχνικός και Επιστημονικός Σύμβουλος: Σταύρος Σταυρίδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Βαλεράς
Μοντάζ: Τόλης Αποστολίδης
Ηχος – Μιξάζ: Ορέστης Καμπερίδης
Μουσική και τίτλοι: Αφοί Κωνσταντινίδη
Παραγωγή: ΕΡΤ 2011

mikropoleis.tumblr.com via ithaque.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.