Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Αποτελέσματα συναντήσεων του δημάρχου Νεστορίου σε υπουργεία και στην ΚΕΔΕ (αναλυτικό ρεπορτάζ)‏

Στην Αθήνα βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος Νεστορίου, κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος, πραγματοποιώντας επισκέψεις στο Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εργασίας με σκοπό την προώθηση σημαντικών θεμάτων.



Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ

Πρώτος σταθμός του δημάρχου ήταν το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς, εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησαν οι πληρωμές του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ για όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή από τα 160 εκατομμύρια περίπου που οφείλουν όλοι οι δήμοι έχουν εγκριθεί τα 100 εκατομμύρια ευρώ κι έτσι σε πρώτη φάση θα γίνουν πληρωμές λογαριασμών που οι δήμοι έχουν στείλει στο Υπουργείο Εσωτερικών μέσω της Περιφέρειας έως τις 31/12/2010.
Προϋπόθεση για να πληρώσει το Υπουργείο Εσωτερικών τα έργα του ΘΗΣΕΑ, σύμφωνα με το δήμαρχο είναι όλοι οι δήμοι κάθε Περιφέρειας να έχουν στείλει υπεύθυνες δηλώσεις των Δημάρχων ότι δεν έχουν εντάξει τα συγκεκριμένα έργα σε άλλα προγράμματα.
Αυτό για την δική μας Περιφέρεια έχει ήδη γίνει κι έτσι αποπληρώνονται τα έργα των δήμων της Δυτικής Μακεδονίας. Υπάρχουν, όμως, άλλες Περιφέρειες που δεν το έχουν κάνει και γι' αυτό δεν γνωρίζουμε αν θα καταβληθούν οφειλές και για λογαριασμούς του Ιανουαρίου 2011 κοκ. Πάντως, ο κ. Γκοσλιόπουλος έλαβε τη διαβεβαίωση του Υπουργείου Εσωτερικών ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν όλες οι πληρωμές του ΘΗΣΕΑ. Για το Δήμο Νεστορίου σημαίνει πληρωμές έργων ύψους 137.000 ευρώ περίπου έως τις 31/12/2010.

Πρόγραμμα Αυτεπιστασίας

Η ενίσχυση της απασχόλησης και η διευκόλυνση των δήμων αναμένεται, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Νεστορίου και από το πρόγραμμα Αυτεπιστασίας. Μέσω του προγράμματος αυτού, θα μπορούν οι δήμοι να εκτελούν έργα με αυτεπιστασία χωρίς περιορισμό (στην αρχή) ως προς τον αριθμό των έργων και χωρίς όριο προϋπολογισμού.

«Για να εκτελεστούν τα έργα αυτά θα πρέπει να εκπονηθούν μελέτες από τον κάθε δήμο και να υποβληθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να λάβουν έγκριση. Στη συνέχεια ο δήμος θα απευθύνεται στον ΟΑΕΔ, ζητώντας τις συγκεκριμένες ειδικότητες που προβλέπει η μελέτη για το έργο που εγκρίθηκε. Η πρόσληψη των εργατοτεχνιτών θα γίνεται με κάποια διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ και το κόστος θα καλύπτεται από τον ΟΑΕΔ. Όσον αφορά στο κόστος των υλικών -προμηθειών για το έργο, αυτό θα καλύπτεται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με δάνειο που θα πάρει η ΚΕΔΕ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», εξήγησε ο κ. Γκοσλιόπουλος για να καταλήξει,
«Ο δήμος θα εκτελεί εύκολα και γρήγορα σημαντικά έργα που έχει ανάγκη, χωρίς κόστος, ενώ παράλληλα θα δίνει δουλειά σε ανέργους, εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ».

Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας

Δεύτερος σταθμός του δημάρχου ήταν το Υπουργείο Εργασίας, όπου έλαβε διαβεβαιώσεις πως το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την Δυτική Μακεδονία, αναμένεται να εγκριθεί στα τέλη του Ιανουαρίου.
Με την έγκριση, όπως δήλωσε ο δήμαρχος, θα γνωρίζει τον αριθμό των θέσεων για τη Δυτική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα για την Καστοριά, ενώ σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό προβλέπονται 1.200 θέσεις για τη Δυτική Μακεδονία, 400 θέσεις για την Καστοριά και 60-70 θέσεις για το Δήμο Νεστορίου.
Η διάρκεια των προσλήψεων θα είναι πέντε μήνες, με 25 ευρώ την ημέρα για κάθε εργαζόμενο, δηλαδή 625 ευρώ τον μήνα, ενώ όλο το κόστος των απασχολουμένων θα καλύπτεται από το πρόγραμμα (μισθός και ασφαλιστικές εισφορές).
«Μετά την έγκριση απομένει η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του ΟΑΕΔ και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, που είναι ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος και το οποίο στη συνέχεια θα προκηρύξει τις θέσεις. Η αξιολόγηση θα γίνει με κριτήρια ΑΣΕΠ, βάσει της μοριοδότησης που προβλέπεται στο πρόγραμμα», κατέληξε ο δήμαρχος Νεστορίου.

Πρόγραμμα Απασχόλησης ατόμων 55-64 ετών

Το πρόγραμμα αυτό αφορά τις κοινωφελείς επιχειρήσεις των δήμων και έχει διάρκεια 27 μήνες. Την αμοιβή των εργαζομένων που είναι 25 ευρώ την ημέρα, δηλαδή 625 ευρώ τον μήνα την καλύπτει το πρόγραμμα, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές (35% του μισθολογικού κόστους) καλύπτονται από την κοινωφελή επιχείρηση.




ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ “ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ” ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ,
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΣΛΙΟΠΟΥΛΟΣ


Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012 στην Αθήνα, η επιτροπή "Πολιτικών Συνοχής και Ανάπτυξης" της ΚΕΔΕ που ασχολείται με την ασκούμενη πολιτική σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους. Στην επιτροπή αυτή συμμετέχει ο Δήμαρχος Νεστορίου, κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος, μετά από πρόταση του προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Κώστα Ασκούνη και απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.
Στόχος της συγκεκριμένης επιτροπής είναι να επεξεργάζεται, να προτείνει και να προωθεί προτάσεις στο Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και μέσω αυτού στο Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να δημιουργηθούν πολιτικές και ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα που θα βοηθήσουν τους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους της χώρας.
«Με τον τρόπο αυτό, στο μέλλον θα μπορούμε να πούμε ότι με την εφαρμογή ειδικών πολιτικών συνοχής, οι πολίτες των ορεινών και νησιωτικών περιοχών θα απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών με τους πολίτες των λοιπών περιοχών της χώρας», δήλωσε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι:
«Η επιτροπή "Πολιτικών Συνοχής και Ανάπτυξης” θα παρακολουθεί όλες τις δημόσιες πολιτικές που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν τα Υπουργεία και οι δημόσιοι φορείς, ώστε να διατυπώνονται προτάσεις που θα εισάγουν την "ορεινότητα" και "νησιωτικότητα" ως οριζόντιες πολιτικές σε όλες τις δημόσιες πολιτικές τους και να εισάγονται θετικές διακρίσεις υπέρ νησιών και ορεινών περιοχών της Ελλάδας στο κανονιστικό πλαίσιο της χώρας και σε όλα τα Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θεοδώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
Περισσότερα στη "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ" που κυκλοφορεί

Επιμέλεια: Μπέτσκας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.