Αρωμα γυναίκας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ένα από το ελάχιστα εξωστρεφή δημόσια μουσεία της χώρας, το οποίο δεν...επαναπαύεται στις δάφνες που έχει κερδίσει από τις δραστηριότητές του αλλά έχει ανοίξει φτερά και ταξιδεύει στην Ευρώπη.
Στο τιμόνι του η Πολυξένη Αδάμ - Βελένη η οποία σε συνεργασία με τις έμπειρες αρχαιολόγους Μαρία Λιλιμπάκη - Ακαμάτη (αφιέρωσε όλη της την ενέργεια στην έρευνα της Πέλλας και ήταν πρωτεργάτης στην υλοποίηση του νέου Αρχαιολογικού μουσείου στην περιοχή) και Λίλιαν Αχειλαρά (υπεύθυνη των σωστικών ανασκαφών για το Μετρό της Θεσσαλονίκης), είχαν την επιστημονική επιμέλεια της μεγάλης έκθεσης «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου – Η αρχαία Μακεδονία» που θριάμβευσε στο Λούβρο.
Η κ. Βελένη θα συνεργαστεί σύντομα και με το Βρετανικό Μουσείο, σπάζοντας τον πάγο μεταξύ των δύο χωρών, με μια έκθεση που θα αφορά τα ευρήματα των Βρετανών από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αι. στα εδάφη της Μακεδονίας.
Η έκθεση στο Λούβρο που ετοίμασαν οι τρεις αρχαιολόγοι με την υποστήριξη των εφορειών αρχαιοτήτων της Μακεδονίας (και έξοδα των Γάλλων), συγκέντρωσε πλήθος κόσμου στο Παρίσι με ουρές που έφταναν έξω από το μουσείο και απέσπασε πολλούς επαίνους για την Ελλάδα σε μια εποχή πολύ δύσκολη για τη χώρα.
Ομως εξίσου δημοφιλείς είναι οι εκθέσεις και εκδηλώσεις που φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης αφού η διευθύντριά του έχει βρει τον τρόπο με τους συνεργάτες της να αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον του μεγάλου κοινού.
Γιώτα Συκκα
kathimerini.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.