Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Καστοριά: Καρναβάλι 1969 (βίντεο ντοκουμέντο)‏


Tο αρχείο, που προέρχεται από την κ. Κλειώ Μποσταντζόγλου (Hellenic Visual Archives) είναι πολύτιμο. καθώς και ο κόσμος προδίδουν την ώριμη αστικότητα του χώρου στον χρόνο. Για δε τα καρναβάλια, μόνο άναυδος μπορεί να μείνει ο θεατής από το φιλμάκι.

Εκτυλίσσονται τον Ιανουάριο του 1968 (οπότε είναι αναπόφευκτη η επικαιρότητα της πρόσφατης δικτατορίας του Απριλίου 1967) και η κινηματογράφηση γίνεται μόνο με το φως της ημέρας, προφανώς για τεχνικούς λόγους που οφείλονται στην ερασιτεχνικότητα της λήψης.

Όμως η ατμόσφαιρα δείχνει ασύγκριτη, όπως και ήταν για όσους την έζησαν σε παλιότερες εποχές, και έχουν αναμνήσεις αλλά και παραστάσεις. Οι καρναβαλιστές (φυσικά πουθενά δεν υπάρχει η κακόηχη λέξη «ραγκουτσάρια», -όπως και στο αρχείο της Hellenic Visual Archives είναι καταγεγραμμένο ως «Καστοριανό Καρναβάλι» και όχι ως «Ραγκουτσάρια») μεγάλοι και πολλά μικρά παιδιά, τα οποία κυρίως διασκέδαζαν από νωρίς, ντυμένοι ατημέλητα ή όχι, δείχνουν να έχουν κέφι, έστω κι’ αν δεν υπάρχει ηχητική κάλυψη.

Παρά το γεγονός ότι οι καρναβαλιστές διατρέχουν όλο το παλιό κέντρο της πόλης, το σημείο αναφοράς είναι ασφαλώς το χριστουγεννιάτικο δένδρο της πλατείας Ομονοίας, γύρω από το οποίο συναντιούνται οι παρέες. Αλλά το εκπληκτικό, είναι οι στολές και οι ιδέες μερικών μεταμφιεσμένων.

Αντίθετα με όσα πλασάρουν τα τελευταία χρόνια οι βαλκανόπνευστοι, υπάρχουν βεβαίως οι γνωστοί καουμπόϋδες και ινδιάνοι. Αλλά διακρίνονται δεκάδες μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες, με καλυμμένα ή όχι πρόσωπα, με ιδιαίτερα ωραίες στολές, μερικές από τις οποίες παραπέμπουν στην Βενετία ή στο Ρίο ντε Τζανέϊρο. Άλλες πάλι ξεχωρίζουν για την ποιότητα των υλικών τους, και άλλες για την καλλιτεχνική φαντασία αυτών που τις φορούν. Το σύνολο προδίδει τον αστικό χαρακτήρα της Καστοριάς, αλλά και μια συγκρατημένη αξιοπρέπεια μέσα στο ξεφάντωμα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, οι Καστοριανοί εκείνης της εποχής, δείχνουν τελείως αδιάφοροι από την παρουσία της κινηματογραφικής μηχανής ανάμεσά τους, και δεν καταγράφεται ούτε μια αντίδραση που να παραπέμπει στις φθηνές ξιπασιές της μικρής οθόνης στις μέρες μας, με τους… «ρογκάτορες που τριγυρνούν στην πόλη με προβιές ζώων, ζητώντας δώρα από τους νοικοκύρηδες για να ξορκίσουν το κακό» (!), όπως ερμηνεύουν σήμερα το αστικό καστοριανό καρναβάλι οι βαλκανόπνευστοι. Ούτε φυσικά διακρίνεται κανένα «ξόανο του Διονύσου να περιφέρεται από σπίτι σε σπίτι με Καστοριανούς βαμμένους με μαύρες μπογιές και κουδουνάτοι» (!), όπως ανέφερε πρόσφατα εκπρόσωπος της αρμόδιας αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Ε. Γεωργοσοπούλου-Μισκία.

Τα πειστήρια αυτά διαψεύδουν αποστομωτικά όσους προσπαθούν να υποβαθμίσουν την καστοριανή παράδοση, αλλά και την συμβολή της πόλης στο ελληνικό καρναβάλι. Χωρίς αμφιβολία αξίζει να το δει κανείς, έστω και για να αναγνωρίσει γνωστούς και φίλους σε μια άλλη εποχή. Και μια άλλη Καστοριά βεβαίως.

από την εφημερίδα "ΟΔΟΣ"
odos-kastoria.blogspot.com
Mπέτσκας: Η άποψη μας για την ονομασία είναι γνωστή και έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές για αυτό το θέμα. Ωστόσο σεβόμαστε και τις διαφορετικές απόψεις όπως αυτές εκφράζονται απο την εφημερίδα "ΟΔΟΣ" .




17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όμορφο και πολύτιμο το αρχείο ...άραγε οι μεταμφιεσμένοι χορεύουν samba ? Από όλο το ντοκουμέντο σημείο αναφοράς είναι η παραπομπή στο ΡΙΟ και στη ΒΕΝΕΤΙΑ ? Οι κυκλόσχημοι χοροί από ποιά μουσική συνοδεύονται ? Η κακόηχη λέξη "ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ " δεν ακούγεται ? Οπτικό δεν είναι το αρχείο ? Η πρωτότυπη και χαρακτηριστικότατη φράση "καστοριανό καρναβάλι " βροντά σαν ιαχή μέσα απ τις τρομπέτες ? Γιατί αν δε με απατά η όρασή μου χάλκινα πνευστά βλέπω .. Αν δεν την αντέχετε την πραγματικότητα τις γόνδολές σας και δρόμο ..

Ο Βαλκανόπνευστος

luminio3 είπε...

Σιγουρα αυτοι οι οργανοπαικτες του μικρου μηκους φιλμ δεν ειναι ουτε σερβοι ουτε σκοπιανοι,..αν δεν απατωμαι,στις αρχες της δεκαετιας του 90 δοθηκαν οι πρωτες βιζες σε ξενοφερτους καλους μουσικους..Με αρχη την εμφανιση του Boban Bregovic,επειτα της συνεργασιας του με την Αλκιστις Πρωτοψαλτη..Καληνυχτα και καλη τυχη ρογκάτορες και κουδουνάτοι...

Υ.Γ Κατι παροποιο παει να γινει και με τα πνευστα οργανα τα οποια οι καστοριανοι αποκαλουσαν απλα "οργανα" και οι ρογκατορες απλα "χαλκινα"..Χαλκινα ονομασαν τα δικα τους οργανα οι μουσικοι απο την Γουμενισσα του Κιλκις,τιτλος που υιοθετειται και αυτος σιγα σιγα..Ενας και κοινος ο παρανομαστης:Ουδεμια σχεση με καστοριανο χαρακτηρισμο.

Ανώνυμος είπε...

1.BOBAN BREGOVIC δεν υφίσταται..GORAN BREGOVIC ίσως ..ίσως και BOBAN MARKOVIC ..
2.ΧΆΛΚΙΝΑ ΠΝΕΥΣΤΑ τα ονομάζουν παντού ανά την Ελλάδα..ο όρος είναι μουσικός και μαρτυρά το υλικό του οργάνου κ όχι την καταγωγή του..
3.Είπε κανείς ότι στο αρχείο οι οργανοπαίχτες είναι Σκοπιανοί ή Σέρβοι ?
4.Το έθιμο αγαπητέ luminio είναι μη διατεταγμένο και ο καθένας πληρώνει να ακούσει ό,τι θέλει..και φοράει ό,τι θέλει επίσης.
5.Δεν μας απαντήσατε όμως τί ακριβώς χορεύουν οι μεταμφιεσμένοι ... ή μήπως αντί για κυκλόσχημους χορούς προτιμάτε samba χορεύτριες με παφλάζοντες λοφίσκους?

luminio3 είπε...

Αγαπητη/ε koralismonita,

1) "Βoban Bregovic"..Χρησιμοποιησα τουτο το επιθετο 2 σε 1,για να εκφρασω τους δυο σερβους μουσικους της δεκαετιας του '90(Goran Bregovic)και την φιρμα των τελευταιων ετων Boban Marcovic...Προφανως δεν εγινε αντιληπτο,αλλα παμε παρακατω..

2)Χαλκινα πνευστα..Τοσο σε κατ ιδίαν συζητηση με οργανοπαικτες απο την Γουμενισσα οσο απο βιβλια(«Νεοελληνική μουσική» του Σπύρου Μοντσενιγκού,«μακεδονικό ημερολόγιο» του Φώτη Βίττη κ.α) που εχουν γραφτει για την μουσικη παραδοση,παραπεμπουν σε εκεινη την κατευθυνση..

3)Κανενας,ουτε εγω ουτε το αρθρο της εφημεριδος,νομιζω πως αναφερει τους οραγανοπαικτες της εκεινης εποχης ως βαλκανοπνευστους..βαλκανοπνευστους θα χαρακτηριζα ολους αυτους που αντι για καρσιλαμαδες και συρτους(νομιζω η μουσικη παραδοση της Καστοριας)αρεσκονται σε "Kalasnikov" και "Mesecina",τα οποια μπορει να ειναι πολυ ευηχα κομματια,αλλα δεν εχουν ουδεμια σχεση με την μουσικη παραδοση της πολης..Δεν ανηκουν στα μουσικα εθιμα με απλα λογια..

4)τα ηθη και εθιμα αγαπητη/ε koralismonita εχουν τις ριζες τους βαθια πισω στον χρονο,και δεν επιδεχονται καμια παραλλαγη αλλιως αυτοματα παυουν να ειναι "ηθη και εθιμα"..Επομενως ειναι διεταταγμενα.

5)Προτιμω αν με ρωτας επι προσωπικου,τους παραδοσιακους χορους του τοπου μου,και αν μου ληψει η Samba και οι παφλαζοντες λοφισκοι,ξερω που θα ταξιδεψω για να τα δω..Προφανως εκει που το καρναβαλι τους δε θα το ονομαζαν ποτε "ραγκουτσαρια"...

Υ.Γ Δεν δεχομαι κανεναν να με "εξοριζει" απο την πολη απο την οποια καταγομαι εγω και η οικογενεια μου,στην οποια μεγαλωσα και ανδρωθηκα,επειδη η παραδοση λεει "ασπρο" και ακολουθω το "ασπρο" και καποιοι/ες προσπαθουν να το κανουν "γκριζο"..Ουτε καν "μαυρο" δλδ..

Ανώνυμος είπε...

1.Χαίρομαι που το γνωρίζετε εν τέλει.
2.Χάλκινα πνευστά αναφέρονται σε όλα τα σύγχρονα βιβλία μουσικολογίας και ο όρος επαναλαμβάνω αφορά το υλικό κ όχι την καταγωγή.Χάλκινα επίσης τα ονομάζουν σε όλες τις συμφωνικές του κόσμου σε αντιδιαστολή με τα ξύλινα πνευστά.
3.Θα δεχτώ αδιαμαρτύρητα το ότι οι σέρβικες μελωδίες παρεισέφρησαν ... ο παραλληλισμός σε ΡΙΟ κ ΒΕΝΕΤΙΑ δε σας ενοχλεί .. αν δε σας ενοχλούν κάθε λογής δυτικόλογες τάσεις τότε ποιά παράδοση υπερασπίζεστε ?
4.Για να συνεννούμαστε : Μη διατεταγμένο είναι το έθιμο .. έχει δηλαδή χαρακτήρα αυθόρμητο ..δεν συνοδεύεται από εθιμοτυπικά τελετουργικά..δεν είναι τακτικό .. εκτός κ αν εσείς βγαίνετε στα μπουλούκια και φωνάζετε όλοι μαζί με παλμικές κινήσεις "bambolero".
5.Αν προτιμάτε παραδοσιακούς χορούς , που σας πιστεύω φυικά ..εξηγήστε στους συντάκτες του άρθρου τον λόγο ..αν δεν το κάνετε είστε συνένοχος των πολεμίων της παράδοσης.

Υ.Γ Ηρθαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί μου το παμπάλαιο χώμα πατώντας. Και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους...

luminio3 είπε...

Για να μην διεστραυλωνεις κατι το οποιο δεν εχω πει..Στα βιντεο του αρχειου,φαινονται καθαρα μασκες που παραπεμπουν σε βενετσιανικο καρναβαλι ή ακομα και στο καρναβαλι του Ριο,εστω και αν το μυαλο μας το συνδυαζε αστραπιαιως με εκεινες τις φαντασματογορικες στολες τους.
Αποσο γνωριζω βεβαια,οι παλιοτεροι μιλουσαν για αναποδα σακακια ως ενδυμασια και οι γυναικες συχνως φορουσαν μασκες για νμην γινονται αντιληπτες.Ωστοσο,ποτε μα ποτε,δεν ανφερθηκαν σε ακουσματα σλαβο"μακεδονικα" ή οπως συνηθιζουν τελαυταιως να ειπωνονται ως "ντοπια"(ντοπιος ειναι αυτος που ειναι απο αυτον τον τοπο και οχι οι σλαβοφωνοι των γυρω περιοχων,για να μην εχουμε παρεξηγησεις περι της εννοιας).
Οσο για τον ορο "χαλκινα πνευστα",επετρεψε μου,να εχω διαφορετικη αποψη,αφου ξεφυλλιζοντας το ενθετο βιβλιαρακι των CD διαφορων κομπανιων,δεν ειδα πουθενα να αναφερονται σε αυτον τον ορο,παρα μονο στα "πνευστα" ο ταδε κοκ..Πρεπει να υπαρχει μια ουσιωδεις διαφορα μεταξυ ενδυμασιων και ακουσματων..δεν πιστευεις ???
Για να σου δωσω να το καταλαβεις θα σου παραθεσω ενα παραδειγμα..στο καρναβαλι της πατρας,θελησαμε να παρουμε μερος καποτε,αλλα στις συνενοησεις που εγιναν με τους τοπικους αρχοντες υπηρχε διαφωνια οσο αφορα τα "οργανα" που θα συνοδευαν την διασκεδαση μας,γιατι το δικο τους καρναβαλι εχουν αρκεστει στο να του δωσουν λατιν στυλ και σε εκεινα τα ακουσματα θελουν να παραμεινουν.Φυσικο και επομενο ποτε δεν παραβρεθηκαμε στην Πατρα.
Οι στολες φοριουνται κυριως απο τους καρναβαλιστες για να διακωμωδισουν καποια κατασταση η καποιο προσωπο,και οχι για να φερουν ωσαν ταμπελα την φυλετικη τους καταγωγη,κατι που γινται απο ορισμενους τα τελευταια χρονια στο καστοριανο καρναβαλι με τα σλαβοφωνα ακουσματα..Αλλο το ενα,και αλλο το αλλο..
Επομενως απο τοτε οι στολες ηταν επιλογη του καθενος,αλλα τα ακουσματα παντα ελληνικα και τοπικα(και οχι "ντοπια"),επομενως το παλαι ποτε καστοριανο καρναβαλι τηρουσε καποιους "κανονες" και "ορους".
Και νομιζω πως στο αρθρο αυτο θελουν να εκφρασουν..Οσο αφορα την προτροπη σας να εξηγησω στους συντακτες του αρθρου για την προτιμηση μου στους παραδοσιακους χορους,θα το εκανα,αλλα δεν νιωθω πως μας παραπεμπει το αρθρο σε παλμικες κινησεις τυπου bambolero η κατι το αντιστοιχο.
Αν εχεις αντιληφθει εσυ καποια προτροπη του αρθρογραφου σε τετοιου ειδους παλμικες κινησεις παρακαλεισαι να μ το αναφερεις..

Olga είπε...

@koralismonita
Φαίνεται ολοκάθαρα ότι έχεις μίσος για τους Καστοριανούς και την πόλη τους.
Και δεν ξέρεις φυσικά ΤΙΠΟΤΑ από την παράδοσή τους.
Και μάλιστα ως φασίστρια, έχεις το θράσος να τους λες να φύγουν από την πόλη ΤΟΥΣ! Αφαιρώντας τους την ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ τους!
Ντροπή σου!

Ανώνυμος είπε...

Καμμία αντίρρηση περί ντόπιας παράδοσης ..συμφωνώ.Το ότι ανήκουμε όμως στη βαλκανική ή το ότι αποκαλούμε χάλκινα τα όργανα ας μη μας γεμίζει με ενδόμυχες τύψεις.Το να λες ότι στον τόπο σου παίζουν χάλκινα δεν αποτελεί παραδοχή μπασταρδέματος .. αν μη τι άλλο ντόπιος ξέρουμε τι σημαίνει και οφείλουμε να ασφαλίσουμε τους όρους που ανέφερες.Ψάξε όμως λίγο την αρθρογραφία των τελευταίων ετών μιας μερίδας δυτικότροπης ελίτ και θα καταλάβεις γιατί ακριβώς μιλώ.Όσο για τις ενδυμασίες ..ο καθένας πάντοτε φορούσε ό,τι ήθελε .. μη γίνουμε Πάτρα όμως ..θα μας στοιχίσει ακριβά.Καλές γιορτές luminio.

luminio3 είπε...

Πολυ ωραια λοιπον αφου συμφωνεις με την ντοπια καστοριανη παραδοση και πραγματι χαιρομαι για την κατανοηση.
Θα σου επαναλαβω ομως πως οι παλιοι καστοριανοι δεν ανεφεραν ποτε τα οργανα ως "χαλκινα",ισα ισα πολλοι απο αυτους τα αποκαλουσαν ακομα και "βιολια" ή απλα ελεγαν "θα βγουμε με τα οργανα".
Το οτι ανηκουμε στα βαλκανια φυσικα και δεν μ προκαλει τυψη,αλλα το να κανω με το ζορι "γηγενη" τα σλαβοφωνα ακουσματα,να μου επιτρεπεις,δεν θα το δεχτω.
"Μπασταρδεμα" ή καλυτερα νοθεια της παραδοσης προκαλουν ανθρωποι οι οποιοι δεν εχουν κανενα συνδετικο κρικο καταγωγης με την πολη της Καστοριας,παρα μονο ειναι κατοικοι αυτης εδω και καποιες δεκαετιες.Οι οποιοι μαλιστα καταλαμβανουν "ηγετικες" θεσεις σε πολιτιστικους συλλογους και των δρωμενων της τοπικης αυτοδιοικησης(ή τουλαχιστον στρογγυλοκαθονταν σε τουτες τις θεσεις σαν αλλοι καρεκκοκενταυροι).Αυτοι λοιπον,που δεν εχουν καν καταγωγη απο την πολη μας προκαλεσαν την οποια πολιτισμικη και "εθιμικη" νοθεια του καστοριανου καρναβαλιου,προσφεροντας με το μυαλο τους ενα λιθαρακι στην πραγματοποιηση των εκδηλωσεων.
Παρακολουθω την "κοντρα" αυτην για το καρναβαλι εδω και μια 2ετια,και το μονο που θα μπορουσα να εκφρασω,ειναι πως εκεινοι που εφεραν τις σερβικες μπαντες αρχικα(αρχες του '90,επειτα ακολουθησαν και αλλοι),ανηκαν και εκεινοι στην δυτικοτροπη ελιτ οπως την αποκαλεις,που σαν αλλοι "ξιπασμενοι" δανειοπλουσιοι και θολομενοι απο υπερκαταναλωτισμο και πουρα εφηυραν εκεινα τα ακουσματα,εξυπηρετωντας τους δικους τους σκοπους..Ας μας γινει μαθημα λοιπον ολους εμας που θελουμε να διασφαλισουμε το αυθεντικο καστοριανο καρναβαλι,και ας "κλεψουμε" λιγο απο τα κεκτημενα των Πατρινων για το δικο τους καρναβαλι,και ας μην γυρναμε συνεχως αδιαφορα την πλατη σαν αλλοι "ωχμωρεαδερφιστες"(ωχ μωρε αδερφε και τι εγινε δλδ..??)Καλες γιορτες και σε εσενα

Ανώνυμος είπε...

@ ΤΚ
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑ .
ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ.
ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΩΣ ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΜΕ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ ΦΑΣΙΣΤΡΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΣΟΥ ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ ΤΗΣ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ.
ΑΝ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΠΟΛΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ COPA CABANA H BENETIA ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΖΕΙΣ ΜΑΛΛΟΝ..
ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ!

Olga είπε...

Επαναλαμβάνω, γιατί εσύ προκάλεσες με το αρχικό σου σχόλιο που γράφεις προς τους Καστοριανούς:

«Αν δεν την αντέχετε την πραγματικότητα τις γόνδολές σας και δρόμο»:

Έχεις το θράσος (και το μίσος προφανώς) να ζητάς να φύγουν οι Καστοριανοί από την πόλη ΤΟΥΣ (!!) για να επιβάλεις τις δικές σου ερμηνείες για την παράδοσή ΤΟΥΣ!!

(Όσον αφορά τα συμπλέγματα περί ταυτότητας δεν μ’ αφορούν. Σίγουρο είναι ότι η ταυτότητά μου δεν γράφει «Αμύνταιο»…)

Ανώνυμος είπε...

@ΤΚ ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΤΣΙΦΤΗ ! ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΝΑ ΧΟΥΜΕ ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ..ΔΕ ΘΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΟΥΜΕ ΠΟΤΕ . ΥΓΕΙΑ!

Ανώνυμος είπε...

Ειλικρινά δεν ξέρω αν πρέπει να κλαψω ή να γελάσω με το κατάντημα μιας τόσο ελπιδοφόρας εφημερίδας όπως η ΟΔΟΣ η οποία το τελευταίο διάστημα διολισθαίνει δυστυχώς προς τα κάτω προσπαθώντας να επιβάλλει με οποιονδήποτε τρόπο τις απόψεις του εκδότη της (άλλωστε το έντυπο είναι αμιγώς προσωποπαγές) και της παρέας του (της νέας πνευματικής και καλλιτεχνικής καστοριανής νομενκλατούρας), για 1) τα Ραγκουτσάρια ή για το Καστοριανό Καρναβάλι όπως αποκλειστικά θέλουν να αποκαλούν αυτοί το έθιμο αυτό της πόλης μας, ή για 2) το ότι ο «αρλεκίνος» ένα πρόσωπο θεατρικό, καρπαζοεισπράκτορας, της δυτικής commedia de l’ arte άσχετο με την ελληνική κουλτούρα είναι σύμβολο του εθίμου μας, ή και 3) το τελευταίο, με την δημοσίευση του παραπάνω φιλμ μέσω του οποίου προσπαθεί θλιβερά να αποδείξει, ή μήπως να επιβάλει, την ορθότητα των απόψεών της υποδεικνύοντας μας πώς να δούμε ένα φιλμ, απαξιώνοντας παράλληλα προκλητικά την κριτική ματιά και κατανόηση του καθενός μας λες και απευθύνεται σε αποβλακωμένο ακροατήριο. Θα μπορούσα να ασχοληθώ φράση φράση με τα όσα απίστευτα και με αναιδέστατο θράσος ερμηνεύει για το φιλμ κάτι το οποίο θα κάνω εάν πραγματικά χρειαστεί. Το τραγικό είναι ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η ΟΔΟΣ γνωρίζει την αλήθεια, γιατί αυτή είναι καταγραμμένη, αλλά εσκεμμένα και μετά μανίας την αποκρύπτει ή πότε, το εξίσου απαράδεκτο, την παρουσιάζει μισή και πάντα κατά το δοκούν. Κρίμα! Και εφόσον επιμένει στις απόψεις της, να βγει επί τέλους και να κατονομάσει με στοιχεία και αποδείξεις ποια είναι τέλος πάντων αυτή τη Καστοριανή παράδοση που ευαγγελίζεται, ενώ τόσα χρόνια κριτικάρει απαξιωτικά ότι συμβαίνει γύρω από την θεματολογία "παράδοση" μαζί και οποιονδήποτε ασχολείται με αυτή ή απλά συμμετέχει και την αποδέχεται. Η εφημερίδα ποτέ δεν έχει πάρει θέση (η αστήρικτη άρνηση δεν είναι θέση). Και φυσικά να κάνει και τις δέουσες υποδείξεις. Δηλαδή ποιους χορούς να χορεύουμε, ποια μουσική να ακούμε, πώς να συντασσόμαστε στα έθιμα, ποια είναι αυτά τα έθιμα, ποιες λέξεις να χρησιμοποιούμε, κλπ κλπ κλπ
Καλώ λοιπόν την Οδό και τους περί αυτήν παροικούντες «καλλιτέχνες» και «επιστήμονες», αλλά και στους παραπάνω σχολιαστές του άρθρου που υποστηρίζουν αυτή την θέση, να δώσουν απάντηση στοιχειοθετημένη στα παρακάτω, άλλως να σωπάσουν και να χαρούν το «καρναβάλι» τους όπως αυτοί θέλουν. Άλλωστε ποτέ δεν ενόχλησε κανείς κανέναν για το πώς θα χαρεί στο έθιμο. Λοιπόν:
-Η λέξη και το έθιμο «Ραγκουτσάρια» υπήρχε στο Καστοριανό λεξιλόγιο και εθιμολόγιο;
-Εάν υπήρξε πως το ερμηνεύετε; Εάν όχι πως το αποδεικνύετε;
-Η λέξη «καρναβάλι» έχει σχέση με τα έθιμα του Δωδεκαημέρου ή με τα αντίστοιχα της Αποκριάς;
-Ποια η ετυμολογία των δύο λέξεων και κατά πόσον αυτές ανταποκρίνονται στο έθιμο?
-Ποια από τις δύο έννοιες-λέξεις χρησιμοποιείται στην καθημερινότητα ως απαξιωτικός και μειωτικός όρος?
Αυτά προς το παρόν και…… βλέπουμε!!!

Υ.Γ. Για του λόγου το αληθές θαυμάστε την νέα ανάρτηση 24/12 της Οδού http://odos-kastoria.blogspot.com/2011/12/blog-post_5606.html εδώ πια και ο τελευταίος, πριν κλείσει την πόρτα, αντιλαμβάνεται το πως μέσα από αλλοπρόσαλλες συγκρίσεις και αφορισμούς επιχειρείται να επιβληθεί η άποψη και το γούστο κάποιων! Τι κρίμα! Τα συμπεράσματα δικά σας!

Olga είπε...

Το συμπέρασμα, είναι ότι το πρόβλημά σου είναι η Οδός!

Olga είπε...

Μεγάλο γκαϊλέ έχεις φίλε με την «Οδός». Φαίνεται επειδή εκφράζει και αντιπροσωπεύει την Καστοριά, δεν το μπορείς. Και μάλλον τα "πήρες" που έγραψε πρόσφατα η «Ελευθεροτυπία» ότι η "Η Οδός είναι εφημερίδα υψηλών προδιαγραφών".
Και στην έννοια των υψηλών προδιαγραφών, εμπεριέχεται και ο λόγος της εφημερίδας.

looc είπε...

θα ήθελα να θέσω έναν προβληματισμό: κάτι που θα έπρεπε όλοι να μελετήσουμε προτού σκεφτούμε και γράψουμε το οτιδήποτε.

Ποια είναι η έννοια της παράδοσης, πως μπορεί να διαμορφωθεί και πως οι επιρροές την καθορίζουν.

Παραθέτω ενα απόσπασμα από το βιβλίο "Μα είναι αυτό τέχνη" της Cynthia Freeland:


<<...η τέχνη της αρχαίας Ελλάδας έχει επηρεαστεί από αιγυπτιακές σφίγγες, την σκυθική χρυσοχοΐα, τις συριακές θεές του έρωτα και το φοινικικό σχεδιασμό νομισμάτων...>>

και θα προσθέσω: ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός έχει διδάξει την ανθρωπότητα και έχει συμβάλει στην πολιτισμική κληρονομιά των χωρών, κυρίως, της δύσης.

είναι προφανές πως κανένας -ευρωπαίος- δεν έχει απαρνηθεί την παράδοση του όπου οι ρίζες της ξεπερνουν την αρχαία Ελλάδα και τα βάθη της Ανατολής.

Όπως επίσης οι αιγιπτιακές επιρροές δεν θα χαρακτηρίσουν κανέναν ¨Ελληνα ως Αιγύπτιο ούτε κανέναν Ιταλό ως Έλληνα.

Το πάντρεμα πολιτισμών χαρακτηρίζει την ανθρωπότητα και εμείς έχουμε πρόβλημα για το αν τα χαλκινα είναι ελληνικά την στιγμή που οι βαλκανικές επιρροές στον τόπο μας είναι δεδομένες.

Και τέλος έτσι όπως το πάτε θα διώξετε και τις ποντιακές λύρες από τα χωριά της Καστοριάς καθώς πριν από απο την ανταλλαγή πληθυσμών (ίσως κοντά στο 1920) δεν υπήρχε ίχνος ποντιακής χορδής στο νομό. Αλλά, αναμφισβήτητα πλέον είναι μέρος της ευρύτερης παράδοσης μας.


Προς τι εμείς τέτοιο μένος και απάρνηση για την πολυδιάστατης κληρονομιάς μας.

Looc

Olga είπε...

Προς iooc.

Αλλο η πολυδιάστατη παράδοση, και άλλο η σλάβικη προπαγάνδα.

Στην Καστοριά ο πολυδιάστατος πολιτισμός της ήταν ελληνικός, εβραϊκός και οθωμανικός. Τίποτε άλλο.

Ενώ, αντιθέτως, στην επαρχία της Καστοριάς, ο πολυδιάστατος πολιτισμός της ήταν τελείως μα τελείως διαφορετικός. Kαι σε κάποια γεωγραφικά διαμερίσματα, με έντονες σχέσεις με τους βόρειους γείτονες. Και ο νοών νοείτω.

Οπότε, άλλη η παράδοση της πόλης, και άλλη η παράδοση της περιφέρειας.

Αυτό είναι το ουσιαστικό ζήτημα των καρναβαλιών, που απασχολεί τα τελευταία χρόνια την κοινωνία μας.

Υ.Γ. Ποντιακή λύρα στα καρναβάλια δεν έχουμε, άρα, με το ίδιο επιχείρημά σου, θα έπρεπε να έχουμε!!!!

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.