Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Κορέστεια: Ζητείται …ελπίδα για τη διάσωσή τους


Πολλές αναφορές έχουν γίνει στο παρελθόν στα πλινθόκτιστα σπίτια των Κορεστείων, τα οποία είναι γνωστά και ως “τα πλίνθινα χωριά”, αφού παρουσιάζουν µια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, σπάνια στον ελλαδικό χώρο σε μέγεθος ολόκληρου οικισµού. Ωστόσο, παρά τις …φιλολογικές αναφορές, στην πράξη, τα πανέμορφα πλίνθινα σπίτια που...αποτέλεσαν μεταξύ άλλων και «έμπνευση» για αρκετούς έλληνες σκηνοθέτες, όπως ο Παντελής Βούλγαρης που έκανε εκεί κάποια από τα γυρίσματα για την ταινία του “Οι Νύφες”, έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος του χρόνου, με αποτέλεσμα μέρα με τη μέρα, να καταρρέουν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Οι δημοτικές Αρχές, που επί σειρά ετών ανέλαβαν τα ηνία της περιοχής, ουδέποτε έδωσαν την πρέπουσα προσοχή στην σπάνια αυτή αρχιτεκτονική των χωριών των Κορεστείων (Πάνω και Κάτω Κρανιώνα, Πάνω και Κάτω Μελάς, Μακροχώρι, Χαλάρα, Μαυρόκαµπος, Άγιος Αντώνιος και Γάβρος), με αποτέλεσμα πολλά από τα πλινθόκτιστα σπίτια να έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, ενώ ο κίνδυνος της ολοκληρωτικής καταστροφής τους παραμονεύει με κάθε βροχόπτωση και χιονόπτωση.

Στις προθέσεις της νέας δημοτικής Αρχής, που ανέλαβε καθήκοντα στον διευρυμένο πλέον δήμο Καστοριάς, όπου, πλέον, συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή των Κορεστείων, είναι η αναστήλωση και αποκατάσταση και των πλίνθινων σπιτιών, έτσι ώστε, κατ' αρχάς, να διασωθούν, αλλά και να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών, καθώς η ιδιαίτερη φύση τους προσελκύει το ενδιαφέρον. Μάλιστα, ο δήμος, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Καστοριάς, θα προχωρήσει στην εκπόνηση μιας μελέτης (την οποία εθελοντικά ανέλαβε το TEE), προκειμένου να αποτελέσει τη βάση για την εξεύρεση χρηματοδότησης, η οποία θα αποτελέσει τη σωτηρία των πανέμορφων αυτών χωριών.

"Η αρχιτεκτονική των πλινθόκτιστων είναι μοναδική σε όλη την Ευρώπη. Εμείς, θέλουμε να συντηρήσουμε και να προβάλλουμε όλα τα κτίρια αυτής της περιοχής, προκειμένου να αναδειχθούν ως μνημεία και σε τουριστικό επίπεδα", τόνισε ο δήμαρχος Καστοριάς, Μανώλης Χατζησυμεωνίδης.
Στόχος της δημοτικής Αρχής είναι η εξεύρεση κονδυλίων, κυρίως, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να προχωρήσει η αποκατάσταση τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα πλινθόκτιστα σπίτια των Κορεστείων χρονολογούνται από τις αρχές του περασμένου αιώνα, ενώ η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική χρησιμοποιούνταν μέχρι το 1940.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννα Λούσιου
Περισσότερα στη «ΣΕΝΤΡΑ» που κυκλοφορεί

Επιμέλεια: Μπέτσκας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.