Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Γρεβενά:Ξεκινά σήμερα η 9η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού (φώτο. αφίσα)


Για 9η χρονιά μανιταρόφιλοι από την Ελλάδα, την Κύπρο, τις ελληνόφωνες περιοχές της Κάτω Ιταλίας και τη Βουλγαρία, αναμένεται να συγκεντρωθούν στα Γρεβενά για να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, να δοκιμάσουν μανιταρογεύσεις και να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές της Πίνδου.

Η Γιορτή θα γίνει με κεντρικό σημείο συνάντησης και αφετηρία τις...πρώην παιδικές κατασκηνώσεις στο χωριό Ζιάκας Γρεβενών, σε υψόμετρο 1000 μέτρα στις πλαγιές του βουνού Ορλιακας, σε ένα παραμυθένιο περιβάλλον ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από την πόλη.

H Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού είναι το κορυφαίο γεγονός μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσίας στη χώρα μας και αποτελεί κατά κοινή ομολογία ένα τριήμερο εκδηλώσεων με μοναδικό χρώμα.

Η Γιορτή σχεδιάζεται από τους Μανιταρόφιλους Δυτικής Μακεδονίας και υλοποιείται με την εθελοντική προσφορά εργασίας των μανιταρόφιλων κυρίως από τη Δυτική Μακεδονία άλλα και από την Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη, τη Νάουσα, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, τα Γιάννενα, τη Μαγνησία, τη Βοιωτία, την Αττική, τη Λέσβο, την Αχαΐα και την Πάρο.

Τη φετινή εκδήλωση υποστηρίζουν ο Δήμος Γρεβενών, το Δ.Δ. Ζιάκα, τοπικοί σύλλογοι (Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Ιππικός Σύλλογος Γρεβενών, Μοτοσικλετιστικός Όμιλος Γρεβενών, Λέσχη 4 Χ 4 Γρεβενών, Χιονοδρομικός Ορειβατικός Σύλλογος Γρεβενών, Ποδηλατικός Όμιλος Γρεβενών), Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε. Γρεβενών, Κ.Π.Ε. Ευεργέτουλα Λέσβου, Κ.Π.Ε. Βεύης Φλώρινας), η Εναλλακτική Κοινότητα ΠΕΛΙΤΙ, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βόρειας Ελλάδας «Ολύμπιος Ζεύς», ο Φορέας Διαχείρισης Βόρειας Πίνδου, όλοι οι σύλλογοι μανιταρόφιλων της Ελλάδας (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Λέσβου, Μεσογαίας, Θεσσαλονίκης), ο Μυκητολογικός Σύνδεσμος Κύπρου και οι Μανιταρόφιλοι της Grecia Salentina (Κάτω Ιταλία).

Στη διάρκεια της μέρας οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής (δάση, ποτάμια, γεφύρια, καταρράκτες) και να επισκεφθούν το Μουσείο Μανιταριού στο Λάβδα Γρεβενών (7 χλμ. από το χώρο της εκδήλωσης).

Το πρωί του Σαββάτου όσοι επιθυμούν μπορούν να πάρουν μέρος στην οργανωμένη έξοδο για αναζήτηση, φωτογράφηση και ταυτοποίηση μανιταριών, με επικεφαλής έμπειρους γνώστες.

Τα απογεύματα μπορούν να παρακολουθήσουν σεμινάρια μανιταρογνωσίας αλλά και ευρύτερου φυσιογνωστικού περιεχομένου και να πάρουν μέρος στη συζήτηση για θέματα που αφορούν το κίνημα της μανιταρογνωσίας και μανιταροφιλίας στη χώρα μας, να παρακολουθήσουν το εργαστήρι εξέτασης μικροσκοπικών χαρακτηριστικών και να δοκιμάσουν μοναδικές μανιταρογεύσεις στο περίπτερο του Συλλόγου.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, έρχεται η ώρα των ξωτικών. Όσοι επισκέπτες αντέχουν, ενσωματώνονται στο μουσικό πυρήνα των «manitarock» και παίζουν, τραγουδούν και να χορεύουν σε παραδοσιακούς ρυθμούς γύρω απ' τη φωτιά που ανάβει στο κέντρο του χώρου της εκδήλωσης…



Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου

Στο χώρο της εκδήλωσης (Κατασκηνώσεις Ζιάκα):
16.00-17.00 Εργαστήριο μικροσκοπικής εξέτασης δειγμάτων με το Δημήτρη Σωφρόνη.
17.00-17.15: Χαιρετισμοί των φιλοξενούμενων αντιπροσωπειών
17.15-17.30: Βραβεύσεις μελών του συλλόγου Μ.Δ.Μ.
17.30-18.30: Η κεντρική εκδήλωση της Γιορτής: Παρουσίαση του βιβλίου "Εδώδιμα και τοξικά μανιτάρια της Κύπρου" από τους Μιχάλη Λοϊζίδη και Θωμά Κυριάκου
18.30-19.00: "Τα θανατηφόρα μανιτάρια" από τον Άγγελο Παπαδημητρίου
19.00-19.15: Ορλιακας, πανίδα-χλωρίδα" από το μέλος του Κ.Π.Ε. Γρεβενών, Γιώργο Ράμμο
19.15-19.30: "Περιβαλλοντική εκπαίδευση και σχολείο. Πορεία στο μέλλον" από τον Γυμνασιάρχη του Γυμνασίου Νάουσας Πάρου Ηρακλή Χατζόπουλο
19.30-19.45: Παρουσίαση της δράσης του ΠΕΛΙΤΙ από τον Νίκο Λόφτσιαλη.
19.45-20.00: Παρουσίαση του βιβλίου "Une initiation a la cuisine du champignon" από τον Philippe Emanuelli.
20.30: Δείπνο.
Τραγούδια και μουσική με τους μανιταρόφιλους μουσικούς που θα βρίσκονται στη Γιορτή.

Σάββατο 5 Νοεμβρίου

9.30-13.00: Εξόρμηση στα δάση για αναζήτηση και εύρεση μανιταριών και τρούφας.
Οι ενδιαφερόμενοι θα χωριστούν σε ομάδες και θα κατευθυνθούν σε διαφορετικές περιοχές με επικεφαλής έμπειρους γνώστες των μανιταριών και τρουφοκυνηγούς.
13.30: Έκθεση και ταυτοποίηση ευρημάτων στο χώρο της εκδήλωσης.
Απόγευμα:
Στο χώρο της εκδήλωσης:
16.00-17.00 Εργαστήριο μικροσκοπικής εξέτασης δειγμάτων με το Δημήτρη Σωφρόνη.
17.00-18.00: Ολιγόλεπτες παρουσιάσεις θεμάτων από τους Γιώργο Σέτκο (εκπαίδευση τρουφόσκυλου), Νίκο Παπανίκο (manitari.gr-forum-διαδίκτυο), Δήμητρα Βέργου (μανιταρομαγειρική) Λάκη Τσαμπάζη (μανιταρογνωσία), Γιώργο Κωνσταντινίδη (μανιταροφιλία), Φώτη Παρασκευαΐδη (συντήρηση μανιταριών) και Βασίλη Καουνά (ανεύρεση υπόγειων μανιταριών χωρίς σκύλο), υπό την προεδρία του Πάνου Διαμαντόπουλου.
18.00-19.00: Ερωτήσεις προς τους εισηγητές - απαντήσεις.
19.00-20.00: Ανοιχτή συζήτηση μεταξύ όλων των παρευρισκομένων για ζητήματα που μας απασχολούν.
20.30: Δείπνο.
Τραγούδια και μουσική με τους μανιταρόφιλους μουσικούς που θα βρίσκονται στη Γιορτή.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου

12.00 το μεσημέρι: Εγκαίνια του Μουσείου Μανιταριών στο Λάβδα Γρεβενών, βραβεύσεις τοπικών αρχόντων που συνέβαλαν σημαντικά στην υπόθεση "μανιτάρι", γεύμα, αποχαιρετισμός αντιπροσωπειών, λήξη της εκδήλωσης.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί ψητοπωλείο-κυλικείο και θα παρασκευάζονται επί τόπου από τους Μ.Δ.Μ. μανιταρόσουπα, μανιταροτραχανάς και πληγούρι με προβατίνα.

Η είσοδος – συνδρομή στο Σύλλογο, που φέτος επέλεξε να διοργανώσει τη Γιορτή χωρίς καμία απολύτως επιδότηση, ορίστηκε στα 3 ευρώ. Δεν παρέχονται διευκολύνσεις για κατασκηνωτές.

"Πρωϊνή" Γρεβενών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.