Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Κόκκινο μήλο μέχρι το κοτσάνι θέλει η αγορά .


Όσο πιο εντυπωσιακό και έντονο είναι το χρώμα του μήλου, τόσο πιο εύκολα θα το αγοράσει ο καταναλωτής.

Ειδικά στις κόκκινες ποικιλίες, που αποτελούν περίπου το 80% της εγχώριας αγοράς, η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που μετράει στον τελικό αγοραστή.
Μετά από πολυάριθμα ταξίδια με τον...Αγροτικό Συνεταιρισμό Άρνισσας στο εξωτερικό, τόσο σε χώρες παραγωγούς (Ιταλία, Ισπανία) όσο και σε καταναλώτριες χώρες (Ρωσία, Ευρώπη), ο Γιώργος Μουρατίδης, υπάλληλος του συνεταιρισμού και μηλοκαλλιεργητής, έχει καταλάβει το τι θέλει η αγορά. Και ψάχνει συνεχώς νέες ποικιλίες μήλων, αχλαδιών και κερασιών, που τις φέρνει από το εξωτερικό και τις δοκιμάζει ίσως και για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Υπάρχει τάση για επέκταση της μηλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα;
Σίγουρα γίνονται νέες φυτεύσεις, αλλά μιλάμε για αναδιάρθρωση των παλιών περιβολιών. Οι παραγωγοί αντικαθιστούν τα ελεύθερα σχήματα με παλμέτα, πυκνή φύτευση. Ταυτόχρονα αλλάζουν και την ποικιλία, ανάλογα με το μικροκλίμα της περιοχής και με τις ανάγκες της αγοράς.

Ποιες ποικιλίες προτιμάτε;
Η Άρνισσα ειδικεύεται στο κόκκινο μήλο και η πιο δυναμική νέα ποικιλία είναι η Fuji (φούτζι) με τις διάφορες μορφές και κυρίως την παραλλαγή Aztec. Τα φούτζι πετυχαίνουν στην αγορά διπλάσια τιμή, από 40-55 λεπτά/ κιλό γενικά τα κόκκινα, μέχρι 70-80 λεπτά/κιλό τα φούτζι, που είναι και πιο όψιμα, δηλαδή ακόμα συγκομίζουμε εδώ.
Η Aztec έχει πετύχει γιατί έχει το πιο κόκκινο χρώμα, σε όλο τον καρπό, αλλά υπάρχουν και φυτείες με Fuji Nagafu, Kiku και Fugachee. Όλες οι ποικιλίες έχουν τις Ίδιες απαιτήσεις καλλιεργητικά, οπότε ο παραγωγός διαλέγει με βάση το τι θέλει η αγορά και ειδικότερα το χρώμα.

Έχετε δοκιμάσει καινούργιες ποικιλίες;
Έχω φυτέψει κάποιες καινούριες ποικιλίες, όπως τη βέλουξ από την Ιταλία, που ακόμα δεν έχει δώσει ξεκάθαρα αποτελέσματα. Πολύ καλή έχει αποδειχτεί η Jeromine, από τις καινούριες ποικιλίες, που φύτεψα πριν από 4 χρόνια και ακολούθησαν στη συνέχεια κι άλλοι παραγωγοί. Και οι δύο προηγούμενες ποικιλίες χρωματίζονται (φυσικά) στο 100% του καρπού, ακόμα και μέσα στο κοτσάνι. Παίρνουν ένα χρώμα κόκκινο προς το μαύρο.

Ποια είναι η κυρίαρχη αυτή τη στιγμή ποικιλία;
Κατ’ αρχάς, ξεχνάμε τα στάρκιν. Οι παραγωγοί ήδη έχουν προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Στις κόκκινες ποικιλίες η Red Chief έχει το μεγαλύτερο μερίδιο και ακολουθούν η Scarlet (με τις παραλλαγές της) και η Super Chief, που είναι καινούριος κλώνος της πρώτης, αλλά πιο κόκκινος. Η τάση της αγοράς
μας «σπρώχνει» στο πιο κόκκινο χρώμα. Το 70-80% των Ελλήνων προτιμούν τα κόκκινα μήλα. Τώρα σιγά-σιγά μπαίνουμε στις πιο υπόξινες ποικιλίες, όπως Fuji, Jonagold και Golden Chief.

Πόσο κοστίζει η αναδιάρθρωση;
Βοηθούν τα Σχέδια Βελτίωσης;

Προτιμάμε να μην μπλέκουμε με τη γραφειοκρατία των προγραμμάτων. Δεν γίνονται όποτε τα χρειαζόμαστε και, όταν ενταχθούμε, καθυστερεί πολύ η πληρωμή. Τώρα όσον αφορά το κόστος, ο παραγωγός πρέπει να δει μία σειρά από ζητήματα:
● Ελληνικό ή εισαγόμενο (ιταλικό) φυτό. Τα ελληνικά κοστίζουν 2-3,5 ευρώ το δέντρο, ενώ τα ιταλικά 3-5,5 ευρώ το δέντρο, αναλόγως την ποιότητα extra, α, β, γ. Οι Ιταλοί είναι πιο μπροστά στη δενδροκομία και ειδικά σε μήλα, κεράσια και αχλάδια.
● Η φύτευση θα είναι πυκνή. Αυτό που πρέπει να αποφασίσει ο παραγωγός είναι η πυκνότητα των σειρών και η απόσταση μεταξύ τους. Έτσι, σε ένα στρέμμα με παλμέτα μπορεί να «χωρέσουν» 180-250 δέντρα και οι διάδρομοι μπορεί να έχουν πλάτος 3,5-4 μέτρα έτσι ώστε να χωρά ένα δενδροκομικό τρακτέρ.
● Αναλόγως με το έδαφος, λαμβάνουμε υπόψη μας και το ριζικό σύστημα του υποκειμένου.
● Κολώνες, σύρματα και σύστημα στάγδην άρδευσης, δηλαδή ολόκληρη η εγκατάσταση κοστίζει από 1.300 έως 1.500 ευρώ το στρέμμα.
Όσον αφορά τα αχλάδια το κόστος είναι περίπου το ίδιο. Τα κεράσια είναι λίγο πιο ακριβά. Κοστίζουν 4-8 ευρώ το δέντρο στην Ιταλία και στην Ελλάδα 3-4 ευρώ το δέντρο.

Χωρίς να είστε γεωπόνος, έχετε ασχοληθεί όσο λίγους με τις νέες ποικιλίες. Πώς προέκυψε αυτό το ενδιαφέρον;
Κατ’ αρχάς, μας «ξύπνησε» ένας γεωπόνος, ο Κώστας Παπαϊωάννου, ο οποίος βοήθησε στην εγκατάσταση των νέων σχημάτων φύτευσης. Πήγαμε με τον συνεταιρισμό στην Ιταλία και την Ισπανία. Πριν από λίγες μέρες γύρισα από τη Μόσχα, όπου θέλαμε να δούμε τι περιθώρια δράσης υπάρχουν για τον συνεταιρισμό, στα πλαίσια μίας διεθνούς έκθεσης. Μεγάλη εντύπωση μου έκαναν τα κινέζικα μήλα!
Από τότε, πάντως, που αρχίσαμε τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης, έχω αρχίσει να πειραματίζομαι και μόνος μου, έχοντας φυτέψει σχεδόν όλες τις ποικιλίες. Ξεκίνησα φέτος να φτιάξω και το δικό μου φυτώριο για τις ανάγκες του αγροκτήματός μου. Θα διαλέγω τα καλύτερα φυτά και θα τα αναπαράγω. Είναι η πρώτη χρονιά και ευελπιστώ να «φτιάξω» 1.000 κερασιές και 1.000 μηλιές.


WHO IS WHO
Ξεκινώντας από μικρός στα κτήματα του πατέρα του, ο Γιώργος Μουρατίδης ασχολείται με τη δενδροκομία και επί 20 χρόνια είναι υπάλληλος στον Α.Σ. Άρνισσας. Είναι 43 χρονών και η αγροτική του εκμετάλλευση αποτελείται σήμερα από συνολικά 120 στρέμματα. Με μήλα καλλιεργούνται τα 80 στρμ., με κεράσια τα 35 στρμ. και με αχλάδια τα 5 στρμ. Επίσης, διαθέτει και 30 κυψέλες για τη γονιμοποίηση των δέντρων.


Συνέντευξη στον Πέτρο Αλεξανδρή
Από το 310ο φύλλο της Agrenda

agronews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.