Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Περί όνου σκιάς

του Χρήστου Κοσμά

Κατά πάσα πιθανότητα, ούτε ο κ. Νικολόπουλος δεν θα περίμενε πως η επίσκεψή του στην Καστοριά θα προκαλούσε τόση φασαρία δύο μήνες μετά. Ο λόγος για τον...Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας που επισκέφθηκε στις αρχές Αυγούστου, το Νομό Καστοριάς. Εν μέσω θέρους, ο κ. Νικολόπουλος ήρθε στην Καστοριά και πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με παράγοντες και φορείς της περιοχής. Μία από αυτές τις συναντήσεις ήταν και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο Καστοριάς.

Απόρροια των επαφών του Βουλευτή Αχαΐας ήταν η κατάθεση Αναφορών με έγγραφα αιτήματα των φορέων της Καστοριάς. Μεταξύ άλλων υποβλήθηκαν και τρία έγγραφα του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Γούνας, Ιματισμού, Δέρματος και Κλωστοϋφαντουργίας Ν. Καστοριάς. Στα κείμενα του Σωματείου αναπτύσσονταν σειρά αιτημάτων του κλάδου, όπως επίσης γίνονταν αναφορά και σε ευρύτερα θέματα της περιοχής (εκτέλεση δημοσίων έργων, δράσεις για τη γεωργία και τον τουρισμό, αντιμετώπιση πυρκαγιών!). Αποδέκτες των Αναφορών ήταν Υπουργοί της κυβέρνησης, από τους οποίους ζητούνταν η ικανοποίηση των αιτημάτων και η επίλυση των διαφόρων προβλημάτων.

Ως είθισται, μετά από ενάμιση μήνα ήρθαν οι Υπουργικές απαντήσεις. Συγκεκριμένα από τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ενώ εκκρεμεί ακόμη, η απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Οι πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων κατέθεσαν τη δική τους επιχειρηματολογία επί των θεμάτων που απασχολούν τους εργαζομένους του Νομού Καστοριάς και ιδιαίτερα τους γουνεργάτες. Εξέλιξη που από μόνη της έπρεπε να κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων μας.

Ωστόσο το τοπικό μας ενδιαφέρον δεν έμεινε εκεί, αλλά επικεντρώθηκε σε μία υπογραφή. Όπως καταγγέλθηκε δημοσίως, σε ένα από τα τρία έγγραφα του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Γούνας, Ιματισμού, Δέρματος και Κλωστοϋφαντουργίας σβήστηκε η υπογραφή του πρώην προέδρου και προστέθηκε η υπογραφή της νυν προέδρου. Ταυτόχρονα σβήστηκαν και άλλαξαν η ημερομηνία και ο αριθμός πρωτοκόλλου. Καταγγελίες που δεν άργησαν να προκαλέσουν έναν πραγματικό σάλο.

Επί ημέρες συνδικαλιστές (πρώην, νυν και αεί), εκπρόσωποι, βουλευτές, και πολιτικά γραφεία αναλώθηκαν σε μία ατέρμονη κουβέντα γύρω από την περιβόητη υπογραφή. Από όλα είχε ο μπαχτσές. Δημόσιες παρεμβάσεις, συνεντεύξεις, καταγγελίες, απειλές, μηνύσεις, νέες παρεμβάσεις και πάει λέγοντας. Όχι ότι δεν πρέπει να απασχολήσουν, κυρίως τους άμεσα ενδιαφερόμενους, οι καταγγελίες για την παραποίηση ενός εγγράφου. Ακόμη και τα μέσα ενημέρωσης, συνεπώς και το σύνολο της Καστοριανής κοινωνίας. Αλλά ως μία πτυχή του συνολικού γεγονότος. Στις πραγματικές του διαστάσεις. Κι όχι μονοπωλώντας επί μακρόν τη δημόσια συζήτηση, παραβλέποντας όλα τα υπόλοιπα.

Την ώρα μάλιστα, που οι γουνεργάτες και οι εργαζόμενοι στο νομό Καστοριάς αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Μία περίοδο όπου όλοι μας υφιστάμεθα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και η ζωή μας γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Σε μία περιοχή όπου το οξύ πρόβλημα της ανεργίας συνεχώς επιδεινώνεται. Η μαύρη εργασία ήταν και παραμένει υψηλή. Τα ατομικά και τα οικογενειακά εισοδήματα διαρκώς συρρικνώνονται. Την ώρα αυτή είναι πραγματικά λυπηρό και απογοητευτικό κάποιοι ανευθυνουπεύθυνοι να ασχολούνται αποκλειστικά με μία υπογραφή. Περί όνου σκιάς, δηλαδή.

xrkosmas.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.