Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Μπέτσκας: Βιβλιοπαρουσίαση


"Έγκλημα στην Αρχαία Αγορά" Claude Mosse (Εκδόσεις θεμέλιο, η΄ έκδοση, 2003)

Την τελευταία ημέρα των Μεγάλων Διονυσίων, μεγάλη αθηναϊκή γιορτή προς τιμήν του Διονύσου, τον θεό της Αμπέλου και της Βλαστήσεως, ο ρήτορας Δημοσθένης, που είχε αναλάβει μια χορηγία για παράσταση, στεφανώνεται νικητής. O Μειδίας, όμως, αντίπαλός του..., εξοργίζεται με την απόφαση και δημόσια χαστουκίζει το Δημοσθένη(1) . Σκάνδαλο δημιουργείται στην πόλη και ξεκινούν συζητήσεις για το συμβάν, υπέρ και κατά του Δημοσθένη και του Μειδία.

Ανάμεσα στους σφοδρούς επικριτές του Μειδία και υποστηρικτής του Δημοσθένη ήταν ο Νικόστρατος, γιος του Ανθεμίωνα, άνθρωπος έντονος, με θάρρος της γνώμης του. Ο Νικόστρατος, βρίσκεται την επόμενη μέρα νεκρός στο αργυροχρυσοχοείο του Παμμένη, και μάλιστα τον βρίσκει, πρώτος, ο πρώτος ξάδερφός του, ο Αριστοκλής, γιος του Αριστοκράτη.

Ο Αριστοκλής τότε αποφασίζει να εξιχνιάσει το έγκλημα. Η σχέση του με το Νικόστρατο ήταν σχεδόν αδελφική, παρά το διαφορετικό χαρακτήρα τους. Ο Αριστοκλής, επίσης, είναι αρραβωνιασμένος με την αδερφή του Νικόστρατου. Έτσι, νιώθει ότι έχει ηθική υποχρέωση και απέναντι στην αγαπημένη του και τη μνήμη του ξαδέρφου του. Ο διανοούμενος και συνεσταλμένος Αριστοκλής, λοιπόν, μετατρέπεται σε ντετέκτιβ και ξεκινά έρευνες.

Ο λόγος της δολοφονίας; Πολιτικός; Έγκλημα πάθους; Ζήλειας; Εκδίκησης; Ποιος, ποια ή ποιοι ωφελούνται από το θάνατο του Νικόστρατου; Μετά από έρευνες ο κατάλογος των υπόπτων μακραίνει και την ίδια στιγμή αναιρείται. Το κουβάρι περιπλέκεται, όμως κάποια στιγμή ο Αριστοκλής βρίσκει την άκρη του νήματος.

Το «Έγκλημα στην Αρχαία Αγορά» είναι ένα βιβλίο που κινείται ανάμεσα στο αστυνομικό μυθιστόρημα, λογοτεχνικό είδος που προσωπικά λατρεύω, και βιβλίο ιστορίας, κατά μία έννοια. Στις σελίδες του βλέπουμε την πολιτική και κοινωνική ζωή και διάρθρωση της Αθήνας, του 349 π.Χ. Συναντάμε δούλους, μέτοικους, Αθηναίους πολίτες, εμπόρους, απατεώνες, χρηματιστές, τραπεζίτες, εταίρες. Γνωστούς ρήτορες, πολιτικούς, φιλοσόφους. Γνωρίζουμε, με αφορμή όσα διαδραματίζονται, την αθηναϊκή νομοθεσία, θέματα σχετικά με την ανθρωποκτονία, τη μοιχεία, τα κληρονομικά, το γάμο, τη δημόσια προσβολή.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα «απολαυστικό μάθημα ιστορίας που μας εισάγει στην καθημερινή ζωή της Αθήνας»(2) . Ένα βιβλίο, που εξάπτει τη φαντασία, τη σκέψη και δημιουργεί εικόνες της Αθήνας, του λιμανιού του Πειραιά, του Λαυρίου, της Εκκλησίας του δήμου και τόσων άλλων, που σας αφήνω να ανακαλύψετε.

Την ιστορία για τη δολοφονία του Νικόστρατου, διηγείται ο Αριστοκλής, γέρος πια, σε δύο φίλους του, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. Οι διάλογοι που παρεμβάλλονται μεταξύ των φίλων είναι λίγοι, αλλά αρκετοί για διευκρινήσεις, διαπιστώσεις και τοποθετήσεις. Σημειώνω εδώ την διαπίστωση που κάνει ο ένας φίλος του Αριστοκλή προς το τέλος του βιβλίου «Στην Αθήνα, όποιος διαθέτει εξουσία μπορεί να αυθαιρετεί». Καλή ανάγνωση.


___________________________________________
(1) Ο Δημοσθένης σε λόγο του κατά του Μειδία για χρηματισμό, τον κατηγορεί και για την προκλητική του αυτή συμπεριφορά.
Δημοσθένης, Κατά Μειδίου περί του κονδύλου http://www.greeklanguage.gr/greekLang/ancient_greek/tools/corpora/anthology/content.html?t=78
(2)Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου


Ευχαριστούμε Θερμά την αναγνώστρια του Μπέτσκα "Μ.Α." για την συγγραφή του άρθρου και την παρουσίαση του εν λόγω βιβλίου.



Η Claude Mosse είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο VIII του Παρισιού, τακτική συνεργάτης του περιοδικού Ιστορία, διακεκριμένη ιστορικός, ειδικευμένη στην αρχαία ελληνική ιστορία και ειδικότερα στον 4ο π.Χ. αιώνα.

Ελληνική Εργογραφία:

"Αλέξανδρος, το πεπρωμένο ενός μύθου" [Παπαδήμας, 4η έκδ. 2004]

’’Η δίκη του Σωκράτη’’ [ Ζαχαρόπουλος, 1996]

"Η γυναίκα στην αρχαία Ελλάδα" [Παπαδήμας, 2003]

"Επίτομη ιστορία της αρχαίας Ελλάδας 2000-31π.Χ." [Παπαδήμας, 2008]

"Περικλής: Ο εφευρέτης της δημοκρατίας" [Παπαδήμας, 2005] και "Περικλής: Ο εφευρέτης της δημοκρατίας: Με 4 χάρτες και 18 εικόνες εκτός κειμένου’’ [2006]

’’Οι θεσμοί στην κλασική Ελλάδα’’ [ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2002]

’’ Ιστορία μιας δημοκρατίας Αθήνα: Από τις αρχές ως τη μακεδονική κατάκτηση’’ [ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, 2002]

’’ Η αρχαϊκή Ελλάδα Από τον Όμηρο ως τον Αισχύλο 8ος-6ος αιώνας π.Χ.’’ [ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, 1991]

’’ Η εργασία στην Ελλάδα και τη Ρώμη’’ [ Ζαχαρόπουλος]

’’ Λορέντζο’’ [ Γκοβοστής, 2002]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.