Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ημερίδα για το πρόγραμμα εδαφολογικής μελέτης αγροτεμαχίων

Μεγάλη ανταπόκριση είχε η ενημερωτική συγκέντρωση για το πρόγραμμα της εδαφολογικής μελέτης αγροτεμαχίων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα από το τμήμα Φυτικού και Ποιοτικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.
Εδαφολογικές αναλύσεις σε περίπου... 480
δείγματα εδάφους και 120 δείγματα σε φύλλα

Την ημερίδα που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Καστοριάς παρακολούθησαν αγρότες της περιοχής, που υπέβαλλαν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τη διαδικασία επιλογής προς εδαφολογική ανάλυση αγροτεμαχίων, τις εργασίες που θα γίνουν στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης και τον τρόπο αξιοποίησης των αποτελεσμάτων από τους παραγωγούς.

Η ενημέρωση έγινε από υπαλλήλους του Εδαφολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καστοριάς, ενώ το κόστος των εδαφολογικών αναλύσεων το αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η Π.Ε. Καστοριάς, η οποία θα το χρηματοδοτήσει με ένα ποσό που αγγίζει τις 20.000 ευρώ. To έργω υλοποιείται από το πρόγραμμα ΚΑΠ 2011 της Π.Ε. και θα έχει διάρκεια ενός έτους. Στην υλοποίηση του θα συμμετάσχει όλο το ερευνητικό, επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό του Ινστιτούτου Εδαφολογίας Θεσσαλονίκης.

Σκοπός των εδαφολογικών αναλύσεων είναι η βελτίωση της παράγωγης αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος, ενώ φιλοδοξία των συμβαλλόμενων φορέων είναι το έργο αυτό να αποτελέσει πρότυπο και για τα υπόλοιπα αγροκτήματα τόσο του Ν. Καστοριάς όσο και της ευρύτερης περιοχής. Η πρακτική σημασία του για τους αγρότες είναι σημαντική, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί κανονισμοί (ΚΑΠ, κ.λ.π.) αναμένεται να είναι αυστηρότεροι για την εφαρμογή από τους αγρότες της πολλαπλής συμμόρφωσης και των ορθών γεωργικών πρακτικών (άρδευση, λίπανση, φυτοπροστασία κλπ.), ως προϋπόθεση για την καταβολή των επιδοτήσεων.

Για ένα σημαντικό εγχείρημα που θα βοηθήσει τους αγρότες, έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, κ. Δημήτρης Σαββόπουλος. Μάλιστα, όπως είπε: «Εδώ και ένα εικοσαήμερο έχει υπογραφεί η σύμβαση με το ΕΘΙΑΓΕ και έχουμε πλέον τη δυνατότητα μέσα από την περιφερειακή ενότητα Καστοριάς να κάνουμε εδαφολογικές αναλύσεις σε περίπου 480 δείγματα εδάφους και 120 δείγματα σε φύλλα».
Πολλαπλά τα ωφέλη που θα προκύψουν για τους αγρότες

Όπως εξήγησε ο ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ και ο υπεύθυνος που ασχολείται με την εν λόγο ερεύνα, κ. Φραντζής Παπαδόπουλος:
«Θα πάρουμε εδαφικά δείγματα από διάφορες περιοχές του νομού Καστοριάς και θα τις αναλύσουμε στα εργαστήρια και στη συνέχεια θα δώσουμε μια συνταγή λίπανσης, ώστε ο παραγωγός να κάνει ορθολογική λίπανση της καλλιέργειας» δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Όσον αφορά τώρα στα ωφέλη που θα προκύψουν για τους αγρότες μέσα από αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα πάντα με τον επιστήμονα θα είναι πολλά.
«Πρώτον, θα υπάρχει εξοικονόμηση λιπασμάτων, διότι συνήθως ο αγρότης από άγνοια του χρησιμοποίει περισσότερα λιπάσματα από ότι πρέπει. Εκτός όμως από την οικονομία που θα έχει στη τσέπη του, καθώς θα χρησιμοποιήσει λιγότερα λιπάσματα, τα προϊόντα του πλέον θα αποκτούν μια προστιθεμένη αξία, επειδή προέρχονται από μια ορθολογική μεταχείριση και από μια ολοκληρωμένη διαχείριση», ενημέρωσε ο ερευνητής, για να καταλήξει ότι:
«Εδώ στην Καστοριά υπάρχει μια ιδιαιτερότητα που δεν την έχουν άλλοι παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα που είναι η λίμνη, η οποία επηρεάζει τις παραλίμνιες περιοχές, διότι έχει κάποια στοιχεία που βοηθάνε στις καλλιέργειες».
Να στηρίξουμε τους αγρότες σε αυτήν τους τη προσπάθεια

Σύμφωνα με το γεωπόνο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, κ. Παναγιώτη Πετρίδη, έχουν υποβληθεί 135 αιτήσεις από τα περισσότερα δημοτικά διαμερίσματα του νομού, ενώ και η έκταση που θα γίνουν οι εδαφολογικές αναλύσεις ανέρχεται στα 10 χιλιαδες στρέμματα:
«Με την ενέργεια αυτή θα βοηθηθούν πολλοί οι αγρότες, ώστε να έχουν πιο ανταγωνιστικά προϊόντα, μειωμένο κόστος παράγωγης, αλλά και καλύτερη ποιότητα προϊόντων. Πέρα όμως από αυτά, ο ρόλος αυτής της ενέργειας, είναι και η προστασία της λίμνης» δήλωσε ο κ. Πετρίδης.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει βάλει δυο στόχους, ο πρώτος είναι ο πρωτογενής τομέας και ο δεύτερος ο τουρισμός» δήλωσε από την μεριά του ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, κ. Πασχάλης Χαρούμενος για να καταλήξει ότι: «Η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς χρηματοδότησε το πρόγραμμα ώστε να στηρίξει τους αγρότες σε αυτήν τους τη προσπάθεια».
neakastoria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.