Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Εισαγγελέας για τα... λεφτά της αρκούδας!


Ενα μεγάλο μέρος των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που κατευθύνονταν έως τώρα προς τις περιβαλλοντικές Μ.K.Ο., οι οποίες... μελετούσαν την αρκούδα, βασιζόταν στη "σπανιότητα" του είδους.

Δύσκολα μπορεί να πει κανείς με σιγουριά αν ο πληθυσμός της αρκούδας...ετύγχανε στο παρελθόν μιας... σκόπιμης υποεκτίμησης, ώστε να δικαιολογούνται όλες οι επιδοτούμενες μελέτες και τα προγράμματα, ωστόσο σήμερα οι θεωρίες περί "σπανιότητας" αρχίζουν να εξαντλούν τη χρησιμότητά τους.

Στη Δυτική Μακεδονία, στην Ηπειρο, ακόμα και στις παρυφές της Στερεάς Ελλάδας, δεν υπάρχει σήμερα άνθρωπος που να πείθεται ότι οι αρκούδες είναι... σπάνιες!
Οι εμφανίσεις τους, οι επιθέσεις τους σε μαντριά και περιβόλια, τα ατυχήματα στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο είναι τόσο πολλές, που οι άνθρωποι άρχισαν να αναρωτιούνται...

Και καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι στην Καστοριά έχει ήδη βρεθεί στο επίκεντρο εισαγγελικής έρευνας ένα ακόμα ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE ύψους 1.128.326 ευρώ που ανέλαβαν να εκπονήσουν πάλι... για την αρκούδα, η περιβαλλοντική οργάνωση "Καλλιστώ" σε συνεργασία με την εταιρεία "Αναπτυξιακή Καστοριάς"...

Την έρευνα για τη διαχείριση των χρημάτων παρήγγειλε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καστοριάς Α. Νικολοπούλου, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο εκδότης της εφημερίδας "Καστοριανή Εστία" Δημήτρης Ιατρίδης.

- "Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα... των αδρανών δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, που διαχειρίζεται με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα και αδιαφανείς διαδικασίες η κρατικοδίαιτη οικολογία", καταγγέλλει μεταξύ άλλων ο εκδότης.

Ο κ. Ιατρίδης υποστηρίζει ότι η "Καλλιστώ" επιλέχτηκε ως ανάδοχος του προγράμματος χωρίς διαγωνισμό, ενώ αναφερόμενος στο όλο πρόγραμμα σημειώνει σκωπτικά πως το ποσό των 1.128.326 ευρώ θα αφορά ως επί το πλείστον... εργασίες γραφείου και ενημερωτικές ημερίδες!

Τέλος, ζήτημα τίθεται και με τις... 4 προσλήψεις που προβλέπει το πρόγραμμα, αφού -σύμφωνα με τον μηνυτή- έγιναν με αδιαφανείς διαδικασίες, "φωτογραφικές" προϋποθέσεις και εκτός ΑΣΕΠ, παρ' όλο που το "έργο" χρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινωνικούς πόρους.
Το αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι ανάλογο πρόγραμμα εκπονεί στην ίδια περιοχή και ο "Αρκτούρος", με τη χρηματοδότηση εταιρείας κινητής τηλεφωνίας...

Δημήτρης Στριλάκος
ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.