Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Μικροί σε μεγάλα ράφια.

«Η ισχύς εν τη ενώσει» για τους Έλληνες παραγωγούς που με αργά αλλά σταθερά βήματα, μέσω των συνεταιριστικών τους οργανώσεων, ενισχύουν την παρουσία τους στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων, εισάγουν νέα προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων και, παρά τις δυσκολίες, «χτίζουν» τα δικά τους εμπορικά ονόματα στην αγορά.



Από τη Δράμα μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι τη Λέσβο, κτηνοτρόφοι μεταμορφώνονται σε «βιομηχάνους» και με τις συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες επιχειρούν να σπάσουν το κατεστημένο των «μεγάλων» του κλάδου «αρπάζοντας» μερίδια στις τοπικές αγορές, ενώ επεκτείνονται με αξιώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, διαθέτοντας πλέον τα προϊόντα τους και μέσα από τα δίκτυα των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Γνωστές αλυσίδες όπως η Α-Β Βασιλόπουλος, η Σκλαβενίτης και η Carrefour, αλλά και τοπικές αλυσίδες σε διάφορες περιοχές της χώρας, δίνουν χώρο πλέον στα προϊόντα συνεταιριστικών εταιρειών από όλη την Ελλάδα. Η Δωδώνη, η ΕΒΟΛ, η Νεογάλ, η ΤΡΙΚΚΗ, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαβρύτων είναι μόνο μερικές από τις ομάδες των παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων που θα γεμίζουν τα καλάθια των καταναλωτών.

Στροφή σε παραδοσιακές γεύσεις

Στην εξέλιξη αυτή βοήθησε, εκτός από τη δραστηριοποίηση των παραγωγών, και η ανάγκη των καταναλωτών για πιο παραδοσιακές γεύσεις, τις οποίες έχουν ταυτίσει με προϊόντα μικρών παραγωγών ή συνεταιρισμών. Μάλιστα, οι συνεταιριστές επεδίωξαν αρχικά να δραστηριοποιηθούν σε τοπικά προϊόντα, κυρίως τυροκομικά. Έχοντας ανοίξει έτσι τις αγορές της λιανικής, σήμερα μπαίνουν δυναμικά και στην αγορά φρέσκου γάλακτος και γιαούρτης προσπαθώντας να μειώσουν τις απώλειες που έχουν από τις χαμηλές τιμές που τους δίνουν οι γαλακτοβιομηχανίες για το γάλα τους. Η συνεταιριστική Δωδώνη ήταν η πρώτη εταιρεία που όχι μόνο ξεπέρασε τα στενά όρια της Ηπείρου, αλλά και πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές φέτας. Οι ανάγκες των παραγωγών αλλά και η ανταπόκριση του κόσμου δημιούργησε τις συνθήκες, ώστε η εταιρεία σήμερα να παράγει όλη την γκάμα των γαλακτοκομικών προϊόντων - τυρί, γάλα, γιαούρτι- τα οποία και διακινεί σε όλη την Ελλάδα μέσω αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε ανταγωνιστικές τιμές. Το 2007 η Δωδώνη επεξεργάστηκε πάνω από 80.000 τόνους γάλα.

Η Δωδώνη προμηθεύεται γάλα από 9.000
παραγωγούς- κτηνοτρόφους, συναλλάσσεται με 350 προμηθευτές και 1.200 πελάτες. Μάλιστα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες ελληνικές γαλακτοκομικές μονάδες από άποψη οικονομικών μεγεθών και είναι η κορυφαία εξαγωγική εταιρεία στα τυροκομικά προϊόντα. Το 2007 οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 106,3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη προ φόρων ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ εξήχθη περίπου το 20% της ετήσιας παραγωγής φέτας και σκληρών τυριών.

Ατού τα βιολογικά προϊόντα
Τα στενά περιθώρια του Νομού Μαγνησίας, όπου και εδρεύει, πέρασε τα τελευταία χρόνια και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου (ΕΒΟΛ), με αποτέλεσμα να διεισδύσει και σε άλλους νομούς (Λάρισα, Φθιώτιδα, Εύβοια, Θεσσαλονίκη) και από το 2007 να κατέβει και στην Αθήνα τοποθετώντας τα προϊόντα της αρχικά στα Α-Β και εν συνεχεία στον Σκλαβενίτη, την Carrefour και τον Βερόπουλο, που απορροφούν περίπου το 95% της παραγωγής, αλλά και σε πολλά σημεία πώλησης βιολογικών προϊόντων. Αν και δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την γκάμα των γαλακτοκομικών, τα βιολογικά προϊόντα της (όπως είναι το βιολογικό κατσικίσιο γάλα, η βιολογική φέτα και το βιολογικό γιαούρτι) είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Συνολικά σήμερα η ΕΒΟΛ παράγει 28 κωδικούς, ενώ στόχος είναι και οι εξαγωγές.

Ανάλογη είναι και η παρουσία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων. Με 36 κωδικούς στο χαρτοφυλάκιό της, η Ένωση δίνει πολλά χρόνια τώρα δυναμικό «παρών» στον χώρο των γαλακτοκομικών ειδών προσφέροντας στους καταναλωτές προϊόντα με την επωνυμία Τρίκκη.

Σήμερα, η γαλακτοβιομηχανία ΤΡΙΚΚΗ εμφιαλώνει περίπου 12.000 τόνους γάλα, αγελαδινό και γίδινο, ενώ στη συγκεκριμένη μονάδα παρασκευάζονται φέτα, κασέρι και ημίσκληρα τυριά, γιαούρτι και βούτυρο. Αν και μέχρι πριν από μερικά χρόνια το σύνολο της παραγωγής της εταιρείας διοχετευόταν στην τοπική αγορά των Τρικάλων και ένα μέρος στη γειτονική Καρδίτσα, σήμερα διατίθεται και σε γειτονικούς νομούς (Λάρισας, Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας και Καστοριάς) αλλά και στην Αθήνα. Χαρακτηριστικό της δυναμικής της εταιρείας είναι ότι το μερίδιο αγοράς της στον Νομό Τρικάλων φθάνει σχεδόν το 75%, τόσο στο γάλα όσο και στα τυριά, ενώ στην Καστοριά εκτιμάται στο 50%.

Σημαντική είναι η παρουσία και της βιομηχανίας γάλακτος Νεογάλ Α.Ε., βασικός μέτοχος της οποίας είναι η Ένωση Γαλακτοκομικών Συνεταιρισμών Δράμας και Καβάλας. Η εταιρεία, η οποία κατέχει το 70% της αγοράς της Δράμας και το 30% της Καβάλας, διακινεί τα προϊόντα της και στους γειτονικούς Νομούς Σερρών, Κομοτηνής, Θεσσαλονίκης, ενώ επεξεργάζεται ημερησίως περισσότερους από 30 τόνους γάλακτος.

Δωδώνη, ΕΒΟΛ, Νεογάλ, ΤΡΙΚΚΗ και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας και Καλαβρύτων είναι μόνο μερικές από τις ομάδες των παραγωγών γαλακτοκομικών που γεμίζουν τα καλάθια των καταναλωτών σε όλη την Ελλάδα

Η επιτυχία τους άνοιξε την όρεξη και σε άλλους

Η αναγνωρισιμότητα που απολαμβάνουν οι παραγωγοί οι οποίοι ήδη διαθέτουν προϊόντα τους στην αγορά εκμεταλλευόμενοι την πρώτη ύλη που οι ίδιοι παράγουν, άνοιξε την όρεξη και σε άλλους να ακολουθήσουν. Προς αυτή την κατεύθυνση η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας εισήλθε στην αγορά των γαλακτοκομικών ειδών εξαγοράζοντας την πλειοψηφία ενός παραδοσιακού τυροκομείου στον Πυργετό. Η Ένωση παράγει ήδη φέτα με το σήμα Τέμπη. Σημειώνεται ότι ένα 20% της παραγωγής του προϊόντος κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού- και συγκεκριμένα προς την Ολλανδία και τη Σαουδική Αραβία. Η παραγωγική δυναμικότητα της τυροκομικής μονάδας της ΕΑΣ Λάρισας αναμένεται ότι θα διπλασιαστεί εντός του έτους και θα προσεγγίσει τους 250 τόνους. Εκτός της φέτας, σχεδιάζεται η παραγωγή και άλλων ειδών, όπως γιαούρτης και φρέσκου γάλακτος. Νέα τυροκομική μονάδα εγκαινίασε πρόσφατα και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαβρύτων. Κύρια δραστηριότητα της ΕΑΣ Καλαβρύτων είναι η συγκέντρωση αιγοπρόβειου γάλακτος και η παραγωγή τυροκομικών προϊόντων (βαρελίσια φέτα ΠΟΠ, ξηρή μυζήθρα, βούτυρο γάλακτος και γκίζα- χλωρή μυζήθρα σε δοχεία). Για την παραγωγή των προϊόντων της χρησιμοποιεί αποκλειστικά ντόπιο γάλα, το οποίο προμηθεύεται από την ευρύτερη περιοχή Καλαβρύτων από 45 πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Ο τζίρος της ανέρχεται στα 12 εκατ. ευρώ ετησίως.

Μονάδα επεξεργασίας γάλακτος για την παραγωγή παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων αποφάσισε να δημιουργήσει και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, αλλά και οι συνεταιριστές της Λέσβου.

Πηγή:ta nea

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.