
Με μικρή μείωση στην παραγωγή και με σύμμαχο την οψιμότητα
ξεκίνησε η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών μηλιάς στην κεντρική Ελλάδα.Μια δύσκολη χρονιά, με την αγορά τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη να είναι αρκετά μουδιασμένη λόγω της περιρρέουσας οικονομικής κατάστασης, τη διαφορά θα κάνει το «καλό» μήλο.
Άλλωστε το ποιοτικό προϊόν μπορεί να είναι πιο ακριβό και το πρώτο που έρχεται αντιμέτωπο με την κάθε οικονομική κρίση, ωστόστο στο τέλος καταφέρνει να βρει την αγορά που του ταιριάζει.
Αναφορικά με τη μείωση στην ελληνική παραγωγή, όπως αναφέρει και το
σχετικό άρθρο της εφημερίδας Agrenda, αποδίδεται στις πολλές και
απανωτές βροχές κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, που προκάλεσαν
μειωμένη καρπόδεση, αλλά και στην έξαρση βακτηριακών προσβολών
(φουζικλάδιο). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Μήλων και
Αχλαδιών (WAPA), η ελληνική παραγωγή μήλων θα είναι μειωμένη κατά 4%
σε σύγκριση με πέρυσι. Η ελληνική παραγωγή θα ανέλθει στους 245.000
τόνους, ενώ συνολικά η ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων θα αυξηθεί κατά 5%
φτάνοντας τα 10,19 εκατ. τόνους.
Η χρονιά αναμένεται να είναι όψιμη κατά 1-2 εβδομάδες και στη μηλιά,
όπως συνέβη σε όλα τα καλοκαιρινά φρούτα. Αυτή τη φορά όμως η
οψιμότητα εκτιμάται ότι θα βοηθήσει την εμπορία του μήλου, εάν βέβαια
δεν σημειωθούν αργότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι χαμηλές
φθινοπωρινές θερμοκρασίες των τελευταίων εβδομάδων ευνοούν την
ποιότητα των μήλων, ενώ και ήπιες βροχοπτώσεις είναι επιθυμητές.
Πώς κινείται η αγορά
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των παραγωγών αλλά και των
Ενώσεων, οι τιμές αναμένεται να είναι αυξημένες κατά 10 λεπτά φέτος,
δηλαδή υπολογίζεται άνοδος της τάξης του 25%. Οι τιμές στην Αγιά της
Λάρισας πέρυσι διαμορφώθηκαν στα 35-40 λεπτά το κιλό, ενώ φέτος
υπολογίζεται πως θα φτάσουν τα 45-50 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχα στη
βόρεια Ελλάδα, οι τιμές αναμένεται να κυμανθούν στα 40-65 λεπτά το
κιλό φέτος από τα 40-45 που ήταν πέρυσι, όπως δηλώνει στην Agrenda ο
Ορφέας Νικολαΐδης από τον ΑΣ Παναγίτσας.
Η νέα εμπορική περίοδος έχει ξεκινήσει ήδη σε τιμές που φτάνουν τα 50
λεπτά το κιλό, για πρώιμες ποικιλίες όπως η Gala. Η Γκαλά (Gala) είναι
μια νέα σχετικά ποικιλία που ωριμάζει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του
Αυγούστου. Έχει καρπούς μέσου μεγέθους, που έχουν σχήμα σφαιρικό προς
κωνικό. Ο φλοιός τους είναι κοκκινοκίτρινος και για το λόγο αυτό
δείχνει να περιέχει ροζ αποχρώσεις. Η γεύση τους είναι γλυκόξινη και
είναι τα πρώτα μήλα νέας σοδειάς που κυκλοφορούν στην αγορά.
Μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, με τα στάρκιν ντελίσιους τα κόκκινα και τα
γκόλντεν μπαίνει στην αγορά και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς
Πηλίου, που φέτος αναμένεται να εμπορευτεί 2 εκατ. κιλά μήλα λιγότερα
από πέρυσι (περί τα 10 εκατ. κιλά για φέτος). Βέβαια, σύμφωνα με τον
διευθυντή του συνεταιρισμού Ζαγορίν, Διονύση Βαλασσά, «το καλό μήλο πληρώνεται, αλλά
είναι και αυτό στο οποίο αντανακλάται η κρίση. Το μικρό και μεσαίο
μήλο έχει αύξηση στη ζήτηση και στην αγορά, επειδή είναι πιο φτηνό».
Να σημειωθεί ότι πέρυσι το καλό μήλο πληρώθηκε 1,25 ευρώ το κιλό στη
χονδρική, ενώ στη λιανική κυμάνθηκε από 1,80- 1,90 ευρώ το κιλό.
Ξεκίνησε από τον Καύκασο για τα νότια
Η μηλιά είναι ένα από τα πιο γνωστά οπωροφόρα και καλλιεργείται
σε όλα σχεδόν τα μέρη της γης για τους θρεπτικούς και εύγευστους
καρπούς της. Κατάγεται από τις χώρες της Δυτικής Ασίας και ιδιαίτερα
από τον Καύκασο.
Είναι γνωστή από τα ιστορικά χρόνια, ενώ ακόμα και σήμερα συναντάται
σε άγρια αυτοφυή μορφή ο πρόγονος της μηλιάς που είναι γνωστός στους
ντόπιους ως «άλμα» (Malus sieversii).
Οι καρποί του μήλου αυτού φτάνουν μέχρι και τα 7 εκατοστά διάμετρο,
όπως και οι περισσότερες σύγχρονες εμπορικές ποικιλίες.
Σήμερα καλλιεργούνται περισσότερες από 7.500 ποικιλίες σε όλο τον
κόσμο σε πολλές διαφορετικές αποχρώσεις και μεγέθη, με ποικίλα
οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
Με τα μάτια στην Ανατολή
Τα μήλα είναι ένα προϊόν με έντονο εξαγωγικό ενδιαφέρον και για
το λόγο αυτό οι ποσότητες που θα διακινηθούν στο διεθνές εμπόριο και
τη φετινή χρονιά θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία των τιμών
παραγωγού στην εγχώρια αγορά. Τα ελληνικά κίτρινα και πράσινα μήλα
οδηγούνται συνήθως στις ανατολικές χώρες όπως Ρωσία, Ουκρανία,
Βουλγαρία και Ρουμανία.
Η Ρωσία εισάγει μεγάλες ποσότητες πράσινων μήλων. Όσον αφορά τα
κόκκινα μήλα, πέρυσι «άνοιξε» για το ελληνικό μήλο μια νέα αγορά, αυτή
των αραβικών χωρών. Το Ιράν που παραδοσιακά εφοδιάζει αυτές τις χώρες
αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή, που άφησαν χώρο και στις
ελληνικές εξαγωγές.
Φέτος τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως τα προβλήματα επιμένουν στην
ιρανική παραγωγή, κι έτσι η αγορά αυτή θα παραμείνει «ανοιχτή» για τα
ελληνικά κόκκινα μήλα. Η περσινή εμπειρία δείχνει πως οι εξαγωγές στις
αραβικές χώρες αφορούν μεγάλες ποσότητες χαμηλότερης ποιότητας
προϊόντος. Από την άλλη πλευρά το ελληνικό μήλο έχει και ορισμένους
σταθερούς πελάτες όπως η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Αλβανία, αγορές
που αναμένεται να ξεκινήσουν την απορρόφηση από τα μέσα Οκτωβρίου και
μετά.
Μια ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η περίπτωση των μήλων της ποικιλίας
Φούτζι (Fuji). Τα μήλα αυτά είναι υψηλής ποιότητας και οι τιμές τους
είναι κατά 20 λεπτά υψηλότερες από αυτές των πιο γνωστών ποικιλιών.
Συγκομίζεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, με μεγάλο
πλεονέκτημα της ποικιλίας την ικανότητά της να αποθηκεύεται για μεγάλο
διάστημα, χωρίς να υποβαθμίζεται ποιοτικά. Αυτή τη στιγμή οι ποσότητες
στην ελληνική αγορά είναι πολύ μικρές, ωστόσο τα τελευταία χρόνια
έχουν γίνει πολλές νέες φυτεύσεις που δεν έχουν εισέλθει ακόμα σε
πλήρη παραγωγική φάση.
Πηγή:agronews.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.