Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Πούρα Ποταμιάς Ελασσόνας

Ήταν πριν από δέκα χρόνια, όταν ο τότε δήμαρχος της Ποταμιάς, στην Ελασσόνα, έπεισε τους πολλούς καπνοκαλλιεργητές της περιοχής του, να αλλάξουν καλλιέργεια και να στραφούν σε κάτι πιο ελκυστικό, πρωτότυπο και αποδοτικό. Όταν λοιπόν ο κ. Γιάννης Τσούτσος, πρόεδρος σήμερα του συνεταιρισμού παραγωγών καπνού πούρων, «έριξε» την ιδέα της καλλιέργειας Κουβανέζικης ποικιλίας καπνού για…πούρα στην περιοχή, ούτε λίγο ούτε πολύ οι συγχωριανοί του τον χαρακτήρισαν...τρελό! Εννιά χρόνια μετά, τα πούρα “Domenico” της Ποταμιάς είναι τα μοναδικά χειροποίητα πούρα στην Ευρώπη, με παραγωγή να αγγίζει ετησίως τα 70.000 τεμάχια.

Η δοκιμαστική καλλιέργεια της ποικιλίας Connecticut σε έκταση μόλις δυο στρεμμάτων τον πρώτο χρόνο, με τη πολύτιμη βοήθεια του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Καρδίτσας, έδειξε πως το προϊόν μπορεί να ευδοκιμήσει στο κλίμα της περιοχής και μέχρι το 2002 οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα. Σήμερα στον κάμπο της Ποταμιάς, υπάρχουν περίπου 75 στρέμματα καπνού της συγκεκριμένης ποικιλίας, την οποία έμπειροι καπνιστές των πούρων Domenico χαρακτηρίζουν άριστη.

Ωστόσο, ο δρόμος για να φθάσει ο συνεταιρισμός στο σημερινό επίπεδο δεν ήταν εύκολος. Ο κ. Τσούτσος, όντας δήμαρχος εκείνη την περίοδο, επισκέφθηκε με μέλη του συνεταιρισμού την Κούβα, όπου πραγματοποίησαν δεκάδες επισκέψεις σε εργαστήρια παραγωγής πούρων για να μάθουν την…τέχνη. «Εκεί είδαμε πως φτιάχνονται τα χειροποίητα πούρα, με τους Κουβανούς να μην μας τα δείχνουν όλα και την καχυποψία στο ζενίθ» λέει σήμερα ο κ. Τσούτσος, προσθέτοντας πως μετά από αρκετό καιρό και πολύ δουλειά τα κουβανέζικα σεμινάρια έπιασαν τόπο.

Σήμερα περίπου 25 εργαζόμενοι, ως εποχικό προσωπικό, και άλλοι δέκα μόνιμης απασχόλησης, έχουν ειδικευτεί στην παραγωγή του χειροποίητου πούρου και εργάζονται καθημερινά στο εργαστήριο του συνεταιρισμού που βρίσκεται επάνω στην παλιά εθνική Κοζάνης – Λάρισας, μετά την Ελασσόνα.

Όπως μας λέει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, οι δυνατότητες είναι πολλές και η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί σε συνδυασμό με την αύξηση των εργατικών χεριών. «Οι πωλήσεις είναι πολύ ικανοποιητικές και οι μόνιμοι αντιπρόσωποι σε βόρεια, νότια και νησιωτική Ελλάδα μας μεταφέρουν αισιόδοξα μηνύματα από το καταναλωτικό κοινό. Μας λένε πως το άρωμα και η γεύση του δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα εισαγόμενα».

Μπορεί η συγκεκριμένη καλλιέργεια να ήταν άγνωστη στους λάτρεις του πούρου, η τεχνογνωσία όμως υπήρχε, μιας και το παρελθόν στην καπνοκαλλιέργεια έκανε τα πράγματα πιο εύκολα. Τα πούρα “Domenico” πήραν την ονομασία τους από το χωριό που βρίσκεται το εργαστήριο, το Δομένικο του δήμου Ποταμιάς.

Το εργαστήριο αυτό παράγει τρία είδη πούρων, τα σιγαρίλος (πουράκια), το Τσόρτσιλ (μεγάλο πούρο) και το Ρομπούστο.

Η παραγωγή χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται και όπως τονίζει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, ήδη σχεδιάζουν να επεκταθούν και στις αγορές της Ευρώπης, με αρχικό στόχο τα ανατολικά κράτη Οι χώρες αυτές επιλέχθηκαν τόσο γιατί η αγορά τους είναι ανοιχτή, όσο και γιατί η φορολογία του καπνού δεν είναι υψηλή, κάτι που δεν ισχύει στη χώρα μας, όπου «η πολιτεία δεν μας βοήθησε και δεν μας βοηθάει καθόλου» λέει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, προσθέτοντας, «ζητάμε επίμονα από την πρώτη ώρα που ιδρύθηκε ο συνεταιρισμός τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και τη φορολόγησή μας ως εργαστηρίου χειροποίητου πούρου και όχι ως βιομηχανίας. Η απάντηση που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια ήταν καθαρά γραφειοκρατική, ενώ πρόκειται για μια απλή ρύθμιση, η οποία, όμως για να γίνει χρειάζεται πολιτική βούληση και δυστυχώς δεν υπάρχει».

Η ένταξη του συνεταιρισμού σε ένα πρόγραμμα για την κατασκευή νέων κτιριακών υποδομών θα δώσει νέα ώθηση στην προβολή των πούρων “Domenico” της Ποταμιάς Ελασσόνας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου και επί είκοσι χρόνια δημάρχου της περιοχής, ένα σύγχρονο κτήριο με χώρο υποδοχής και εκθετήριο θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη του συνεταιρισμού και στην προώθηση της νέας αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Με τη μυρωδιά του καπνού να κυριαρχεί σε όλο το εργαστήριο, ο κ. Τσούτσος μας ξενάγησε σ’ αυτή τη…βιομηχανία «όπως θέλει να τη φορολογεί το ελληνικό κράτος». Μια χούφτα άνθρωποι καθισμένοι γύρω από ένα τραπέζι, δούλευαν τη σοδειά του 2005. Σ’ ένα τοίχο ήταν αναρτημένα τα δημοσιεύματα τοπικών και πανελλαδικών εφημερίδων που μιλούσαν για τα πούρα Domenico και λίγο παραδίπλα ένας γυάλινος κλωβός με ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασία, όπου αποθηκεύονται τα πούρα μέχρι να αποσταλούν στους προμηθευτές. Με ευχαρίστηση, κρατώντας ένα Ρομπούστο στο χέρι, ο κ. Τσούτσος μας λέει «Το πούρο είναι όπως το κρασί, όσο το αφήνεις να ωριμάσει, τόσο καλύτερη γίνεται η γεύση και το άρωμα του».

του Σωκράτη Μουτίδη

www.omikron.tv/magazine
kozani.tv

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.