Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Σχόλιο για το «Αιμορραγεί» η βόρεια Ελλάδα προς Σκόπια και Βουλγαρία

Μόνο όποιος έχει επισκεφτεί τις παραπάνω χώρες μπορεί να καταλάβει τι γίνεται. Πράγματι είναι κρίμα για τις τοπικές αγορές καθώς σε μια περίοδο όπως αυτήν που ζούμε κάθε ευρώ που χάνεται είναι πληγή για την οικονομία. Ωστόσο η δυνατότητα που έχουν πολλοί κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας να ψωνίζουν αλλά και να διασκεδάζουν σε αυτές τις περιοχές αποτελεί εναλλακτική λύση στις πανάκριβες τιμές των εγχώριων προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι η βαλβίδα εκτόνωσης των τοπικών κοινωνιών απέναντι στην οικονομική κρίση.

Θα μπορούσε κάποιος να πει τώρα ότι η χώρα ζημιώνεται , καταστήματα κλείνουν δεν εισπράττονται φόροι κτλ. Πράγματι έτσι είναι .Όμως πριν την κρίση αλλά ακόμα και τώρα πόσα καταστήματα λιανικής δούλευαν και δουλεύουν χωρίς απόδειξη ή με μικρότερη απόδειξη από την πραγματική αξία του προϊόντος; Πόσα καταστήματα που προσφέρουν υπηρεσίες καφέ και εστίασης δεν άφηναν και συνεχίζουν να αφήνουν ενδεικτικές αποδείξεις επάνω στο τραπέζι; Πόσοι παραγωγοί και μικροπωλητές δεν πωλούν τα προϊόντα τους χωρίς απόδειξη και πολλές φορές παράνομα;

Μήπως οι βενζινοπώλες στην Ελλάδα δεν πωλούν την βενζίνη ακριβή και με κάθε ευκαιρία ανεβάζουν την τιμή αλλά σπάνια και με πολλή δυσκολία την κατεβάζουν; Ακόμα και αν χάνεται 1εκατομμύριο ευρώ την εβδομάδα στις γειτονικές μας χώρες πόσα χάνονται στην Ελλάδα ;Ακόμα και στα καζίνο των γειτονικών χωρών παίζονται πολλά λεφτά αλλά σίγουρα λιγότερα από ότι στο διαδίκτυο.
Η πλασματική οικονομική ευφορία των προηγούμενων ετών δημιούργησε υπεραξίες σε πολλά προϊόντα ,υπηρεσίες και ακίνητα .Όλοι θέλαμε να γίνουμε γρήγορα πλούσιοι , να πάρουμε επιδοτήσεις όχι για επενδύσεις αλλά για αμάξια , πούρα , παπούτσια και διακοπές Λίγοι εκμεταλλεύτηκαν τα χρήματα της Ε.Ε και επένδυσαν σε υγιείς βάσεις στο τόπο τους. Οι αγρότες περίμεναν το χαλάζι και οι δημόσιοι υπάλληλοι με 1000 ευρώ θέλανε να ζήσουν σαν μεγιστάνες. Να τα δάνεια, να οι πιστωτικές, να το ένα, να το άλλο.
Τώρα στην κρίση φάνηκαν οι αδυναμίες μας και ακόμα περισσότερο οι σπατάλες μας. Ζητάμε να ξανακλείσουμε τα σύνορα να επιβάλουμε φόρους σε ότι έρχεται από Σκόπια και Βουλγαρία χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι μετά θα αποδώσουμε τους φόρους που μας αναλογούν αν σταματήσει ο κόσμος να ψωνίζει από τρίτες χώρες. Ούτε ακούμε προτάσεις για να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας τα οποία θα πωλούνται στις αντικειμενικές τους αξίες. Θα συνεχίσουμε άραγε να πουλάμε την πατάτα Αιγύπτου και τα φασόλια Κίνας για ντόπια για να καρπωθούμε το κέρδος υποβαθμίζοντας τα ντόπια προϊόντα και αφήνοντάς τα να σαπίζουν σε αποθήκες;

Το πρόβλημα δεν είναι στα Σκόπια και στην Βουλγαρία το πρόβλημα είναι στις τοπικές αγορές .Μην ζητάμε μόνο μέτρα για προστασία αλλά να πάρουμε και μέτρα για την ανάπτυξη και των ανταγωνισμό των ντόπιων επιχειρήσεων .Όχι όμως πάλι με δανεικά και επιδοτήσεις για αμάξια και σπίτια αλλά με πολύ δουλειά , αύξηση της παραγωγής και ποιοτικότερα προϊόντα και υπηρεσίες.

Υ.Γ1. Τα παραπάνω δεν ισχύουν για όλους του επαγγελματίες και φυσικά δεν ισχύουν για όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους
Υ.Γ2 “Τα λεφτά τα έφαγαν μόνο οι 300 της Βουλής , όλα τα άλλα είναι κακοήθειες.”

Φιλικά
Μ.Χ.

Διαβάστε επίσης :«Αιμορραγεί» η βόρεια Ελλάδα προς Σκόπια και Βουλγαρία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.