Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Τι ισχύει και τι δεν ισχύει με τους σωματικούς και προσωπικούς ελέγχους από ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας..

Μετά το θέμα που προέκυψε με τους ελέγχους στο river party απο ομάδες security που περιφρορούσαν το χώρο ,ο Μπέτσκας απευθύνθηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο Καστοριάς για το τιισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις.Είναι ή δεν είναι νόμιμη οι έλεγχοι;Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε όταν αγοράζουμε ένα εισιτήριο για μια συναυλία η παράσταση;



Καταρχήν πριν αγοράσουμε ένα εισιτήριο πρέπει να γνωρίζουμε τους όρους που αναγράφονται σε αυτό τους οποίους αποδεχόμαστε με την αγορά του.Αυτοί θα πρέπει να αναγράφονται στο εισιτήριο. Εππομένως και στα εισιτήρια θα πρέπει να αναγράφονταν οι όροι και οι προϋποθέσεις που έβαζε η εταιρεία που διοργάνωνε την συναυλία και αποδεχόμασταν με την αγορά του.

Γενικά οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας δεν μπορούν να ψάξουν προσωπικά αντικείμενα, ούτε να προχωρήσουν σε σωματικό έλεγχο . Μπορεί όμως να ζητηθεί να βγάλει τα αντικείμενα που υπάρχουν στην τσέπη του ή στο σάκο του.
Περί κατάσχεσης, αν αναγράφεται ρητά στο εισιτήριο τότε μπορεί να κατάσχει η ιδιωτική εταιρία οτιδήποτε θεωρεί ότι αντίκειται στους όρους προσέλευσης που έχει θέσει.

Όσον αφορά την Αστυνομία επειδή δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες συμπληρώνουμε τα εξής:

Η αστυνομία νομιμοποιείται στην έρευνα, πρώτον όταν διενεργείται ήδη έρευνα για αξιόποινη πράξη και δεύτερον οταν διενεργεί "προληπτική έρευνα" άρθρο 96 παρ. 3 π.δ. 141/91-Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και θέματα οργάνωσης Υπηρεσιών).

Αν διενεργείται η λεγόμενη «προληπτική έρευνα» (άρθρο 96 παρ. 3 π.δ. 141/91)

Αυτή είναι στην πραγματικότητα η πιο συνήθης περίπτωση, είναι η κλασική σωματική έρευνα ενός πολίτη από αστυνομικό «για προληπτικούς λόγους» στο δρόμο ή σε άλλο δημόσιο χώρο. Σε αυτήν μπορεί να αναγκασθεί να υποβληθεί ο καθένας από εμάς. Και δυστυχώς, σε αυτό ακριβώς το σημείο έχουν καταγγελθεί οι περισσότερες παραβάσεις και αυθαιρεσίες από πλευράς της αστυνομίας.

Αιτία για αυτές είναι η γενικόλογη έκφραση του νόμου, ο οποίος παρέχει μεγάλη διακριτική ευχέρεια στην αστυνομία. Οι αλλεπάλληλες καταγγελίες έχουν οδηγήσει σε παρεμβάσεις του Συνήγορου του Πολίτη, του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας, του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.α. Μετά από έρευνα πάνω σε αυτές, (βλ. Βιβλιογραφία στο τέλος του άρθρου) σας παραθέτω το πρακτικό συμπέρασμα:

Η αστυνομία επιτρέπεται να υποβάλει έναν πολίτη σε σωματική έρευνα ΜΟΝΟ όταν υπάρχει είτε «σοβαρή υπόνοια περί τέλεσης αξιόποινης πράξης» είτε «απόλυτη ανάγκη». (άρθρο 96 παρ. 3 π.δ. 141/91)

Ο νόμος, δυστυχώς, δεν προσδιορίζει τι ακριβώς σημαίνει «σοβαρή υπόνοια» ή «απόλυτη ανάγκη», αφήνοντας τους αστυνόμους να λαμβάνουν αυτή την απόφαση, σύμφωνα με την «ειδική εγκληματολογική τεχνογνωσία» τους. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στις οποίες οι αστυνομικοί υπέβαλαν πολίτες σε σωματική έρευνα επειδή «στέκονταν εκεί γύρω με ύποπτο τρόπο» ή «είχαν παράξενη αμφίεση» ή «σύχναζαν σε περιοχές με εγκληματικότητα»!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει δηλώσει πως η «σοβαρή υπόνοια» για αξιόποινη πράξη (που απαιτείται από το νόμο) πρέπει να αφορά συγκεκριμένο έγκλημα, συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο ύποπτο πρόσωπο. Κατά συνέπεια, αν σας δηλώσουν πως σας ερευνούν επειδή «βρίσκεστε σε ύποπτη γειτονιά» ή «για προληπτικούς λόγους, λόγω της εγκληματικότητας στην περιοχή», μπορείτε να διαμαρτυρηθείτε, λέγοντας πως ο νόμος απαιτεί «σοβαρές υπόνοιες για συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη».

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ... Η καλύτερη συμβουλή που μπορούμε να σας δώσουμε είναι να διαμαρτυρηθείτε με λεκτικό τρόπο, με αξιοπρέπεια και χωρίς εξυβρίσεις. Μην βιαιοπραγήσετε, γιατί αν το κάνετε, ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην αστυνομία να σας εξαναγκάσει με τη βία να υποστείτε την έρευνα.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν διαμαρτυρηθείτε με φωνές ή βιαιοπραγίες, τότε η αστυνομία θα γράψει στην αναφορά πως η ίδια η συμπεριφορά σας δημιούργησε «σοβαρές υπόνοιες για τέλεση αξιόποινης πράξης» και άρα πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου για την προληπτική σωματική έρευνα!!

Αντιληφθείτε την παγίδα: Η αστυνομία σας σταματά για σωματική έρευνα, χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις του νόμου, δηλαδή χωρίς «σοβαρές υπόνοιες για τέλεση αξιόποινης πράξης». Εσείς αρχίζετε να φωνάζετε πως είναι παράνομο, να βρίζετε και να προσπαθείτε να ξεφύγετε με τη βία. Τότε οι αστυνόμοι γράφουν «λόγω της βίαιης διαμαρτυρίας του, προέκυπταν σοβαρές υπόνοιες για τέλεση αξιόποινης πράξης»... Άρα εξαιτίας της συμπεριφοράς σας, οι προϋποθέσεις του νόμου υπάρχουν!

Συμπέρασμα: Αν χάσετε την ψυχραιμία σας, θα δώσετε εσείς οι ίδιοι στην αστυνομία τη βάση για να είναι νομιμοφανείς! Αν και ο Συνήγορος του Πολίτη και οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών και Αρείου Πάγου έχουν αντιταχθεί στις συγκεκριμένες πρακτικές, η ΕΛΑΣ συνεχίζει να τις εφαρμόζει.

Δυστυχώς... στο ζήτημα της σωματικής έρευνας η αστυνομία έχει το μαχαίρι και το πεπόνι!

2. Πώς οφείλει να γίνεται η σωματική έρευνα;

Η σωματική έρευνα οφείλει να γίνεται με τρόπο που δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια του πολίτη και δεν προσβάλλει την προσωπικότητά του. Αν ζητείται συγκεκριμένο αντικείμενο, πχ. ένα χαρτί, ένα σακουλάκι κλπ. ο αστυνομικός οφείλει πρώτα να ζητήσει από τον πολίτη να του το δώσει και, μόνο αν αυτός αρνηθεί, να προβεί σε σωματική έρευνα.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η σωματική έρευνα σε γυναίκα πρέπει να γίνεται μόνο από γυναίκα, μπροστά στον ανακριτικό υπάλληλο.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ... ο νόμος και πάλι μέριμνα περισσότερο για την ασφάλεια του αστυνομικού, παρά για του πολίτη που υποβάλλεται στην έρευνα! Η εγκύκλιος του Υπουργείου (άρθρο 6 παρ. 2 της υπ’ αρ. 13/93 «Κανονιστικής Διαταγής) προβλέπει πως για την ασφάλεια του… αστυνομικού, ο πολίτης πρέπει να τοποθετείται με τα χέρια στον τοίχο και τα πόδια ανοιχτά, ή σε πρηνή στάση, δηλαδή στα τέσσερα.

Συμπέρασμα: Αν κατά τη σωματική έρευνα προσβάλλεται η υγεία, η τιμή ή η προσωπικότητά σας, διαμαρτυρηθείτε έντονα. Το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σας δίνουν αυτό το δικαίωμα. Φωνάξτε πως θα υποβάλετε μήνυση (και όταν η έρευνα τελειώσει, κάντε το!) Κανένας δεν επιτρέπεται να εξευτελίζεται από την αστυνομία, ούτε καν οι κατηγορούμενοι για ειδεχθή εγκλήματα. Πόσο μάλλον οι πολίτες σε μία «προληπτική έρευνα».

3. Πότε μπορεί να γίνει έρευνα σε μεταφορικό μέσο;

Η έρευνα σε μεταφορικό μέσο ακολουθεί τους ίδιους ακριβώς κανόνες με τη σωματική έρευνα. Ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις και υπάρχουν οι ίδιες αυθαιρεσίες, καθώς και οι ίδιες παγίδες με τις περιπτώσεις της σωματικής έρευνας!

Συμπέρασμα... Και εδώ, όπως και στη σωματική έρευνα, διαμαρτυρηθείτε με αξιοπρέπεια. Ειδάλλως, η αστυνομία θα χρησιμοποιήσει τη διαμαρτυρία σας, για να ισχυρισθεί πως οι προϋποθέσεις του νόμου υπήρχαν!

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Στο θέμα των οχημάτων, υπάρχει μία σημαντική εξαίρεση: «Δεν είναι άδικη η πράξη αστυνομικού, τελωνειακού υπαλλήλου, υπαλλήλου Σ.Δ.Ο.Ε. και λιμενικού υπαλλήλου, όταν ύστερα από βάσιμη καταγγελία ή ισχυρές υπόνοιες ενεργεί έρευνα σε μεταφορικό μέσο για την ανεύρεση ναρκωτικών». (άρθρο 256 παρ. 2 του νόμου 1729/1978)

Συνεπώς, αν οι αστυνομικοί ισχυρισθούν πως διενεργούν έρευνα για ναρκωτικά, μην αντισταθείτε, διότι ο νόμος είναι με το μέρος τους.

Ελπίζουμε οι παραπάνω συμβουλές να σας φανούν χρήσιμες. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως ένας ενημερωμένος πολίτης που γνωρίζει τα δικαιώματά του, έχει φωνή και δύναμη, ακόμα και όταν οι νόμοι είναι ασαφείς ή γενικόλογοι. Διότι η γνώση των δικαιωμάτων μας, είναι το πρώτο βήμα για να βρούμε το θάρρος να τα ασκήσουμε.

Βιβλιογραφία:

-Πόρισμα Συνηγόρου του Πολίτη, Γιώργου Καμίνη, 30 Ιουνίου 2003, Αρ. Πρωτοκόλλου 16024.02.2.4 -20580.02.2.

-Γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Σε απάντηση του υπ' αριθμ. 1016/14/38-α/19-2-2004 εγγράφου της ΕΛΑΣ

-Διάταξη του εισαγγελέα πρωτοδικών Λάρισας (313/2005)

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αρα η αστυνομια τοσα χρονια ΄λειτουργουσε παρανομα....?!

Ανώνυμος είπε...

kai an arnithei kapios na vgalei ta pragmata tou tote o security exei to dikeoma na min ton afisei na peraeis mesa? afou plirose isitirio, ara arneite i organosi na tou parexei ipiresia. kai afou den epitrepete na ton psaksei kai to isitirio anagrafei oti den eitrepete na fereis ston xoro pota kai trofima apo tin stigmi pou den ta exei fanera alla stin tsanta i sta roxa tou tote pos tha ginei o elegxos?

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θεωρώ ότι ο έλεγχος πρέπει να γίνετε για επικίνδυνα αντικείμενα (μπουκάλια, όπλα, εύφλεκτες ουσίες, μαχαίρια, εκρηκτικά κλπ.) για λόγους ασφάλειας. Με τόσες χιλιάδες ανθρώπους στο Ρίβερ είναι απαραίτητο. Άλλωστε κάτι τέτοιο λογικά θα αναγράφεται και στους όρους που αποδέχεσαι όταν αγοράζεις το εισιτήριο.
Θεωρώ απαράδεκτο για λόγους marketing και πωλήσεων τροφίμων και ποτών με "καπέλο" στο χώρο του Ρίβερ να μη σε αφήνουν να περάσεις τρόφιμα και ποτά της επιλογής σου, ιδίως αν είσαι κατασκηνωτής.

Ανώνυμος είπε...

Doulebo se mia apo tis megaliteres eteries idiotikis asfalias stin Ispania,prota apo ola gia na entaxtis se mia eteria prepi nadosis exetasis stis astynomikes arxes meta apo diafora psixologika kai grapta test, kati pou stin ellada den isxyi,edo stin ispania otan mpenis se diafora events,synablies pexnidia podosferou to prosopiko to securiti se psaxni apo pano mexri kato,kai ean arnithis se stelni sto spitisou......

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.