Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ (μέρος 4ο) (δείτε όλη την ταινία)‏

ΓΡΑΜΜΟΣ ΜΑΓΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ (2009)

Σκηνοθέτης: Νίκος Θεοδοσίου

Εμφανίζονται:
Πέτρος Κοράνης
Αχιλλέας Τσοκανάκης

Σενάριο, κάμερα, μοντάζ: Νίκος Θεοδοσίου
Μουσική: Χαρά Αργυροπούλου
Οργανοπαίχτες από τη Φλώρινα
Διεύθυνση Παραγωγής: Αρετή Κάρκου
Παραγωγή: ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

Διάρκεια: 20’
2009

Σύνοψη
Μια περιπλάνηση στο βουνό Γράμος με την εκπληκτική φυσική ομορφιά, 60 χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, αποκαλύπτει τα κατεστραμμένα χωριά και μια ιστορία ακόμα ζωντανή. Η ταινία διασχίζει τους δύσβατους δρόμους που οδηγούν στα ερείπια των χωριών κι αποκαλύπτει την εκρηκτική διασύνδεση του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτικής.

Η παραγωγή:
Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, χωρισμένο σε 7 ενότητες οι οποίες τιτλοφορούνται «μαγικές εικόνες». Η κάμερα περιδιαβαίνει ερείπια παλαιών και εγκαταλειμμένων χωρίων ή χωριά-φαντάσματα στο όρος Γράμος Καστοριάς. Η περιήγηση έγινε στις 13 και 14 Φεβρουαρίου 2009 στα πλαίσια της προετοιμασίας μια ταινίας μεγάλου μήκους για το χωριό Νίκος Μπελογιάννης στην Ουγγαρία. Η πρόταση χρηματοδότησης της ταινίας απορρίφθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου


Τοποθεσίες: Γάβρος, Τρίλοφο, Λειβαδοτόπι, Γιαννοχώρι, Μονόπυλο, Γράμος

Ο σκηνοθέτης ευχαριστεί:
Μιχάλη Νταούτη («οδηγό» στο Γράμμο)
Χρήστο Γκοσλιόπουλο (δήμαρχο Νεστορίου)
Μελίκα Σανταλίδου
Ραυμόνδο Αλβανό
Ξενώνα «Αλέξανδρο»

Μια παρουσίαση στο περιοδικό Odyssey (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2009) από την Marissa Tejada Benekos

Ο «Γράμμος» είναι η αφορμή για ένα άλλο ντοκιμαντέρ οικολογικού χαρακτήρα που διερευνά μέσα από μια διαφορετική γωνία την ελληνική κουλτούρα εστιάζοντας στα χωριά του Γράμμου που ερημώθηκαν μετά τον εμφύλιο πόλεμο.
Ο σκηνοθέτης Νίκος Θεοδοσίου λέει πως οι δεσμοί που θίγονται στην ταινία του ,μεταξύ κουλτούρας και περιβάλλοντος ,είναι μοναδικοί στην Ελλάδα.

«Στο Γράμμο βρέθηκα μπροστά σ’ ένα πραγματικό γεγονός το οποίο έχει άμεση σχέση με την πολιτική που συνεπάγεται με την ιστορία πράγμα που με οδήγησε να «φτιάξω» αυτήν την μικρού μήκους ταινία, αποτυπώνοντας έτσι το χρονικό μιας από τις πιο τραγικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας.
Το όρος Γράμμος υπήρξε ένα κομμουνιστικό οχυρό κατά την διάρκεια του εμφυλίου και ένα από τα πιο σημαντικά πεδία μάχης. Σήμερα παραμένει ερημωμένο, ισοπεδωμένο και σχεδόν παρατημένο, ένας σωρός από τούβλα να στέκει εκεί που κάποτε ήταν σπίτια και μνημεία ,όλα ισοπεδωμένα από βομβαρδισμούς που έγιναν πριν εξήντα χρόνια.

Ένας χωρικός που παρέμεινε στο χωριό εξιστορεί τον προσωπικό του αγώνα επιβίωσης, την γερμανική εισβολή και πώς οι νέοι συντοπίτες του πήραν τους δρόμους διαφεύγοντας στην Αλβανία και τις γύρω περιοχές.
Το όρος Γράμμος είναι ένα από τα πιο γραφικά τοπία στην Ελλάδα και ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 ,το οποίο είναι ένα οικολογικό δίκτυο προστασίας περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα για την προστασία αυτού του τόπου. Μοιάζει σαν να θέλουν όλοι να τον ξεχάσουν» συνεχίζει ο Νίκος Θεοδοσίου ο οποίος τελειώνει την ταινία του με την επιφύλαξη ότι ακόμη και σήμερα στην περιοχή του Γράμμου και γύρω του υπάρχουν ενεργές νάρκες.


ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
•Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα, 7 – 11 Οκτωβρίου 2009.
•Στον 4ο διαγωνισμό ψηφιακών ταινιών “digi2010” που διεξάγεται στα πλαίσια του Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, 20-25 Σεπτεμβρίου 2010.
•Στο Willife Vaasa 2010 International Nature Film Festival (Finland)
•Στο τμήμα ΠΑΝΟΡΑΜΑ του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου + Εικαστικών Τεχνών Ρόδου- ecofilms- 23-28 Ιουνίου 2009
Στο 24ο Συνέδριο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε από 22 έως και τις 24 Μαΐου 2010 στην Κω.

Ημερολόγιο Καστοριάς – Γράμμου (Οδοιπορικό στο Γράμο) εδώ

Ανεκπλήρωτες προθέσεις (Σκέψεις του σκηνοθέτη) εδώ





ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΤΑΚΑΜΑΝ (2001)

ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ (1970)

ΧΕΡΙΑ ΟΛΟ ΦΩΣ (2009) (δείτε όλη την ταινία)

Μπέτσκας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.