Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Ξεκίνησε το έργο LIFE ARCTOS/KASTORIA

Οι δράσεις του έργου “LIFE ARCTOS/KASTORIA. Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς– Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών”, παρουσιάστηκαν χθες το απόγευμα σε ημερίδα.



Οι ομιλητές της ημερίδας ενημέρωσαν τους ενδιαφερόμενους για την βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, καθώς για τις δράσεις που αφορούν τόσο στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, όσο και την ελαχιστοποίηση των ζημιών που προκαλεί η αρκούδα στη φυτική και ζωική παραγωγή.

Σε ότι αφορά τα τροχαία ατυχήματα, ο Συντονιστής Έργου LIFE ARCTOS/KASTORIA Σπύρος Ψαρούδας, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να καταρχήν να γίνει πλήρης καταγραφή όλων των περιοχών που υπάρχουν πιθανότητες να σημειωθούν ατυχήματα και να γίνουν παρεμβάσεις. Επεσήμανε παράλληλα την αναγκαιότητα να γίνει μια σωστή και ακριβή περίφραξη από την Εγνατία Οδό ΑΕ.

Για την ελαχιστοποίηση των ζημιών που προκαλεί η αρκούδα στη φυτική και ζωική παραγωγή προτείνεται μεταξύ άλλων, η μετασκευή κάδων που βρίσκονται σε χωριά, ώστε να μην είναι δυνατό για την αρκούδα, να τους ανοίξει και να τραφεί μέσα από αυτούς, η τοποθέτηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων γύρω από παράνομους σκουπιδότοπους ή καρποφόρα δέντρα που βρίσκονται κοντά στα χωριά και παράλληλα η δημιουργία τροφικών πηγών μακριά από κατοικημένες περιοχές. Το έργο είναι προϋπολογισμού περίπου 1.160.000 ευρώ και το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης του είναι μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2014.

ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Θεοδότα Τσιόπρα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.