Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος:Το στρατόπεδο όπου συνέπεσαν Σύμμαχοι και Γερμανοί

Ένα κυριακάτικό απόγευμα του 1941 στη Βόρειο Ιρλανδία, ο 23χρονος πιλότος Roland "Bud" Wolfe πραγματοποιεί μια πτήση ρουτίνας με το ιστορικό αεροσκάφος Spitfire της βρετανικής αεροπορίας (RAF). Κάποιο μηχανικό πρόβλημα τον αναγκάζει να εγκαταλείψει με αλεξίπτωτο το αεροπλάνο, το οποίο συντρίβεται σε έναν βάλτο λίγα μίλια πιο μακριά. Ακούγεται σαν ένα τυπικό πολεμικό ατύχημα, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για την αρχή ενός από τα πλέον περίεργα περιστατικά του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Bud ήταν από τη Νεμπράσκα των ΗΠΑ, ένας από τους πολλούς Αμερικανούς που συμμετείχαν εθελοντικά στο πλευρό των Βρετανών. Η Αμερική δεν είχε εμπλακεί ακόμα στον πόλεμο, και έτσι έπρεπε να αφαιρέσει την υπηκοότητα από τους εθελοντές όπως ο Wolfe.

Όταν οι αρχές βρήκαν τον Wolfe, ο πιλότος συνειδητοποίησε πως είχε μπλεχτεί σε μια εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση: Είχε πέσει στη νότια πλευρά των συνόρων, στο ουδέτερο έδαφος της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, η οποία είχε αποφασίσει πως όσοι στρατιώτες κατέληγαν εκεί με οποιονδήποτε τρόπο, θα κρατούνταν μέχρι το τέλος του πολέμου!

Έτσι, ο Wolfe οδηγείται στο στρατόπεδο Curragh της επαρχίας Kildare κοντά στο Δουβλίνο, όπου συναντά δεκάδες άλλους κρατούμενους στρατιώτες, τόσο Βρετανούς και άλλους Συμμάχους, όσο και Γερμανούς που κατέπεσαν εκεί από αεροσκάφη της Luftwaffe ή ναυάγησαν από κατεστραμμένα U-boats. Η συνύπαρξη των δύο πλευρών επρόκειτο για ένα πρωτοφανές σουρεαλιστικό δράμα!

Οι συνθήκες κράτησης στο στρατόπεδο είναι πολύ ιδιαίτερες: Οι φρουροί φέρουν άσφαιρα όπλα, επιτρέπονται οι επισκέψεις, ενώ οι κρατούμενοι μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν ελεύθερα. Ασχολούνται με το ψάρεμα, το κυνήγι αλεπούδων, το γκολφ και πηγαίνουν τακτικά στην τοπική παμπ!

Η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο λαών είναι εμφανής. Σε «φιλικό» αγώνα οι Γερμανοί κερδίζουν τους Βρετανούς με 8-3, ενώ οργανώνονται και αγώνες μποξ. Συχνάζουν σε ξεχωριστά μπαρ, και οι Βρετανοί διαμαρτύρονται έντονα όταν κάποιοι Γερμανοί εμφανίζονται στο χορό που έχουν οργανώσει οι πρώτοι.

Η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί ιδανική για κάποιον στρατιώτη, αλλά ο "Bud" Wolfe τη θεωρεί ένα απαράδεκτο εμπόδιο για τις αεροπορικές του δραστηριότητες. Αποπειράται ανεπιτυχώς να ξεφύγει δύο φορές, και τελικά απελευθερώνεται όταν οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο και το στρατόπεδο κλείνει.

Εντάσσεται στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ και βρίσκεται ξανά στην πρώτη γραμμή των αερομαχιών. Μάλιστα, η αγάπη που τρέφει για τους αιθέρες και τα πολεμικά αεροσκάφη, αποδεικνύεται με τη συμμετοχή του στους πολέμους της Κορέας, αλλά και του Βιετνάμ. Πεθαίνει τελικά το 1994.

Σήμερα, ομάδα ιστορικών σκοπεύει να εξερευνήσει την περίεργη αυτή υπόθεση, διεισδύοντας στο βάλτο όπου κατέπεσε το Spitfire του Wolfe, αποστολή που χαρακτηρίζεται από εξαιρετική δυσκολία.
tvxs.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.