Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Καστοριανές προσωπικότητες: Αναστάσιος Πηχεών


Ο Αναστάσιος Πηχεών γεννήθηκε το 1836 στην Αχρίδα. Εκεί μεγάλωσε και τελείωσε το σχολείο. Λόγω της δράσης του κατά των Τούρκων, το 1851 διέφυγε στο Μοναστήρι. Πέντε χρόνια μετά, με υποτροφία του Βελλίλειου κληροδοτήματος, μεταβαίνει στην Αθήνα, όπου τελείωσε το γυμνάσιο και φοίτησε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1862 έως το 1865 δίδαξε... στο σχολείο της Κλεισούρας Καστοριάς. Το 1865 έρχεται στην Καστοριά όπου διδάσκει στο Ελληνικό Σχολείο. Ταυτόχρονα ξεκινάει και την εθνική του δράση για την αποτίναξη του τούρκικου ζυγού στην ευρύτερη περιοχή.

Το 1876 ιδρύει μαζί με τους Ιωάννη Σιώμο, Αργύρη Βούζα, Νικόλαο Τουτουνζή, Βασίλη & Νικόλαο Ωρολογόπουλο και Απόστολο Σαχίνη, την μυστική οργάνωση "Νέα Φιλική Εταιρία" και εργάζεται για την οργάνωση ενός πυκνού επαναστατικού δικτύου στην Βορειοδυτική Μακεδονία. Το 1872, οπότε και ιδρύεται ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Καστοριάς, καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την πρόοδο του.

ΤΟ 1876 απαλλάσσεται από τα διδακτικά του καθήκοντα και φεύγει για την Κοζάνη. Εκεί αναλαμβάνει διευθυντής του ημιγυμνασίου Κοζάνης μέχρι το 1878. Κατά την επανάσταση του 1878 των υπόδουλων της Μακεδονίας, ο Πηχεών αναλαμβάνει γραμματέας της "Προσωρινής Κυβέρνησης της επαρχίας Ελιμείας" και από την θέση αυτή συντονίζει τα αντάρτικα σώματα της Καστοριάς.

Μετά την καταστολή της επανάστασης, επιστρέφει στην Καστοριά και συνεχίζει την δράση του. Το 1882 σταματά να διδάσκει και από τις θέσεις του ειδικού γραμματέα του "Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Καστοριάς", του αντιπροσώπου του "Συλλόγου προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων", του εκπροσώπου του "Φιλολογικού Συλλόγου Κων/πόλεως", του στενού συνεργάτη του Ελληνικού Προξενείου Μοναστηρίου και της "Μυστικής Επιτροπής" εργάστηκε αποκλειστικά για την ενίσχυση του επαναστατικού αγώνα. Παράλληλα εργάζεται ως βιβλιοπώλης.

Το 1886, μετά από καταγγελία, οι τουρκικές αρχές ανακάλυψαν στο σπίτι του, την αλληλογραφία που διατηρούσε με τους συνεργάτες του. Συνελήφθη, μαζί με άλλους συνεργάτες του και φυλακίστηκε στο Μοναστήρι. Το 1888 καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση και μεταφέρθηκε σε φρούριο της Κυρηναϊκής (σημερινή Λιβύη). Στα τέλη του 1890, με την βοήθεια του Έλληνα υποπρόξενου δραπέτευσε και έφτασε στην Αθήνα. Από το 1982 ως το 1908 δίδαξε και πάλι ως καθηγητής στη Ριζάρειο Σχολή. Όταν το κίνημα των Νεότουρκων έδωσε γενική αμνηστία γύρισε στην Καστοριά, όπου απεβίωσε το 1913.

Για την εθνική του δράση τιμήθηκε από την πολιτεία, με το παράσημο του Αργυρού Σταυρού του Σωτήρος. Το όνομα του έχει δοθεί σε δρόμο στο Ντολτσό. Στο Ντολτσό επίσης σώζεται το αρχοντικό που διέμενε ο Αναστάσιος Πηχεών και στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Η φωτογραφία προέρχεται από την Ελληνική Βικιπαιδεία.

Μπέτσκας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.