Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Το Αρχοντικό Μπασάρα που προορίζεται για Μουσείο Γούνας‏

Στην οδό Βυζαντίου, το μικρό λιθόστρωτο δρόμο στο Ντολτσό, βρίσκεται το αρχοντικό Μπασάρα, ακριβώς απέναντι από αυτό των αδελφών Εμμανουήλ.

Αποτελείται από ισόγειο, μεσοπάτωμα και έναν όροφο. Κτίστηκε το 1750 από τον κυρ Μιχάλη, Κωνσταντινοπολίτη έμπορο και είχε ξύλινο ανοιχτό εξώστη.



Το κτίσμα είναι ένα από τα αρχαιότερα αρχοντικά και ήταν τριώροφο. Ο τρίτος όροφος όμως κατέρρευσε το 1888. Η κάτοψή του είναι ορθογώνια και κυριαρχεί ένας μόνο άξονας με εσωτερική διαίρεση, που ακολουθεί τον κύριο άξονα, δημιουργώντας έναν ενιαίο χώρο που καταλαμβάνει όλο το μέτωπο της κατοικίας. Χωρισμένο από τον τοίχο, ο βορινό είναι ένας στενόμακρος χώρος που κοιτάζει στην αυλή, ενώ στο άλλο βρίσκονται τα δωμάτια, τόσο στο πάτωμα όσο και στον όροφο.

Ένας μακρόστενος πλακοστρωμένος χώρος καταλήγει στην είσοδο του ισογείου, που οδηγεί στην ξύλινη σκάλα προς τους ορόφους.Η είσοδος του αρχοντικού είναι τοξωτή.
Ο ισόγειος διαμορφωμένος χώρος χρησιμεύει σαν αποθήκη και στο μεσοπάτωμα στο βόρειο τμήμα της κάτοψης υπάρχουν τα δύο χειμερινά δωμάτια με τζάκι.
Στον όροφο βρίσκονται οι χώροι υποδοχής και το δοξάτο ή ο δοξάτος, ένας ενιαίος χώρος με δύο υπερυψωμένα τμήματα στο ανατολικό μέρος.


Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες το αρχοντικό είναι ετοιμόροπο και σίγουρα θέλει αναστύλωση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.