Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Καστοριανές προσωπικότητες: Ιωάννης Παπακωνσταντίνου


Ο Ιωάννης Παπακωνσταντίνου ήταν δραστήριο μέλος της Καστοριανής κοινωνίας στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Τα στοιχεία, όμως που βρέθηκαν γι' αυτόν είναι λίγα. Το 1890 περίπου διατελεί μέλος... της δημογεροντίας, η οποία ήταν η τοπική διοίκηση της Καστοριάς τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας.

Στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα συνεργάστηκε στενά με τον Γερμανό Καραβαγγέλη. Ενίσχυσε οικονομικά τον έρανο για την κατασκευή του τάφου του Παύλου Μελά και το "Συσσίτιο", το Οικοτροφείο δηλαδή που ίδρυσε ο Γερμανός Καραβαγγέλης για τα παιδιά των αγωνιστών του Αγώνα. Στο τελευταίο διετέλεσε και έφορος. Για τις υπηρεσίες του αυτές αναγνωρίστηκε ως Μακεδονομάχος εκτός επετηρίδας.

Στα 1915 διατέλεσε ταμίας της Κοινότητας κατά την ανέγερση του παλιού Γυμνασίου Καστοριάς (που βρισκόταν δίπλα στην Παναγιά Κουμπελίδικη). Το όνομα του έχει δοθεί σε δρόμο στο Ντολτσό. Επίσης στην ίδια περιοχή, στην οδό Καπετάν Λάζου σώζεται ένα διατηρητέο νεοκλασικό σπίτι που άνηκε στον Ιωάννη Παπακωνσταντίνου.


Μπέτσκας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.