Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Κλαρίνο, τελικά είναι ή δεν είναι Ελληνικό;


Το κλαρίνο εμφανίστηκε το 19ο αιώνα. Πρώτα στα ευρωπαϊκά σαλόνια και ύστερα στα Βαλκάνια. Με αυτήν την έννοια ΔΕΝ πρόκειται για ένα Ελληνικό -στη σημερινή του μορφή- όργανο.. Παρόλα αυτά, στην Ελλάδα, (αλλά και σε πολλές χώρες των Βαλκανίων), αποτελεί ένα από τα βασικά όργανα της παραδοσιακής μουσικής.
Το παράξενο είναι ότι...Μπορεί το κλαρίνο –με την σημερινή του μορφή- να μην είναι Ελληνικό και να ήρθε μαζί με τους τουρκόγυφτους (επι τουρκοκρατίας στην Ελλάδα) αλλά πρόγονος του κλαρίνου θεωρείται το γαλλικό πνευστό όργανο chalumeau, που σημαίνει "κάλαμος"…

Έτσι λοιπόν, το παραδοσιακό όργανο έχει μια ουσιαστική και βαθιά σχέση την Ελλάδα (τουλάχιστο το όνομα... και ίσως και πολλά ακόμη...).
Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι το όνομα του οργάνου, που μοιάζει πολύ με την γνωστή μας φλογέρα. Ίσως για αυτό να αγαπήθηκε τόσο πολύ από τους Έλληνες…

Το κλαρίνο όλοι το ξέρετε, δείτε τώρα και τον πρόγονό του την ΚΑΛΑΜΟ!



και το κλαρίνο...

taxalia.blogspot

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.