Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Φόκλαντς: ο πόλεμος στα παγωμένα βράχια


Σαν σήμερα στις στις 14 Ιουνίου 1982 ολοκληρώνεται ο Πόλεμος των Φόκλαντς. Η Αργεντινή, η οποία ήδη από το 1833 διεκδικεί τις νήσους, που η ίδια ονομάζει Μαλβίνας, κηρύσσει δυο μήνες νωρίτερα τον πόλεμο εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας η οποία κατέχει τα νησιά Φόκλαντς, Νότια Γεωργία και Νότια Σάντουιτς. Αφορμή θεωρήθηκε η εμφάνιση 50...Αργεντίνων εμπόρων στα νησιά της Νότιας Γεωργίας στις 19 Μαρτίου 1982 οι οποίοι δημιούργησαν μία εγκατάσταση και ύψωσαν τη σημαία της Αργεντινής, ενέργεια που θεωρήθηκε εχθρική πράξη από τη Μεγάλη Βρετανία.

Πραγματική αιτία του πολέμου, ωστόσο, θεωρήθηκε η προσπάθεια της χούντας της λατινοαμερικανικής χώρας να μετατοπίσει το ενδιαφέρον από την οικονομική κρίση που μάστιζε τη χώρα και τις κοινωνικές αναταραχές που είχαν ξεσηκωθεί εναντίον της, δημιουργώντας ένα μείζον εθνικό θέμα.

Στις 2 Απριλίου του 1982 ο τότε δικτάτορας της Αργεντινής στρατηγός Λεοπόλδο Γκαλτιέρι διατάσσει την εισβολή των στρατευμάτων του στα νησιά Φόκλαντς προκαλώντας τη «σιδηρά κυρία» της Βρετανίας, την πρωθυπουργό της χώρας, Μάργκαρετ Θάτσερ.

Σε διπλωματικό επίπεδο, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί την Αργεντινή να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα Φόκλαντς. Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τεράστιο δίλημμα, καθώς και οι δύο εμπόλεμες χώρες είναι σύμμαχοί τους. Το Υπουργικό Συμβούλιο διχάζεται και ο πρόεδρος Ρέιγκαν απορεί με την επιμονή τους να υπερασπιστούν «κάτι παγωμένα βράχια εκεί κάτω». Τελικά, οι Αμερικανοί συντάσσονται με τη Μεγάλη Βρετανία, όπως και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Λονδίνο που αρχικώς φάνηκε να αιφνιδιάζεται από τον πόλεμο, αντέδρασε αποτελεσματικά και έπειτα από 74 μέρες πολέμου, στις 14 Ιουνίου 1982, αποκατέστησε την κυριαρχία του. Παράλληλα ήρθε και η αρχή του τέλους για την επτάχρονη δικτατορία της Αργεντινής. Σε πολιτικό επίπεδο η ήττα στον πόλεμο αύξησε τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Η δικτατορία σύντομα κατέρρευσε και ένα χρόνο μετά η δημοκρατία ήταν γεγονός για την Αργεντινή. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η «σιδηρά κυρία» πήρε πόντους για τη νίκη της στον πόλεμο αλλά και τις επόμενες εκλογές.

Όσον αφορά τις απώλειες, οι Βρετανοί έχασαν 255 άνδρες και είχαν 746 τραυματίες, ενώ οι Αργεντινοί 649 νεκρούς και 1068 τραυματίες. 11.313 Αργεντίνοι στρατιώτες αιχμαλωτίσθηκαν έναντι ενός μόνο Βρετανού. Η επιχείρηση ανακατάληψης των Φόκλαντς στοίχισε στη Μεγάλη Βρετανία 1,6 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ οι απώλειες σε άψυχο υλικό ανήλθαν σε 6 πλοία, 10 με σοβαρές ζημιές και 34 αεροσκάφη.
tvxs.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.