Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Οι “Χάρυ Πότερ” της λίμνης..

Θαύμα! Θαύμα! Η λίμνη ανακάμπτει και τα νερά της έγιναν αίφνης διαυγή έως πόσιμα, μόλις τα ακούμπησε ο ΙΓΜΕ, με το μαγικό ραβδάκι...

Χωρίς καμιά ανθρώπινη παρέμβαση και χωρίς κανένα γεωλογικό φαινόμενο, εξαφανίστηκαν, ως δια μαγείας, τα κυανοφύκη και οι διοξείνες και τη θέση τους πήραν τα βρύα και οι λειχήνες...

Την διαπίστωση αυτή έκανε απο καιρό και η καθηγητρια του ΑΠΘ κ. Μουστάκα, αλλά μας το φύλαγε για έκπληξη, να το παρουσιάσει αυτοπροσώπως σε ημερίδα του ΚΠΕ (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) το οποίο τελετυαία ενισχύει την επιχορηγούμενη παρουσία του, από το φόβο των περικοπών της τρόϊκας, για τους κρατικοδίαιτους οργανισμούς, που έχουν μπει στην “λίστα του Σίντλερ”!

Τα στοιχεία για την λίμνη, που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, είναι αποτέλεσμα της μελέτης του ΙΓΜΕ, που ανατέθηκε από την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Καστοριάς, πριν από ένα χρόνο, μ΄ ένα κονδύλι της τάξης των 150.000 ευρώ περίπου.
Ήταν η περίοδος, που η δημοτική αρχή του Γιάννη Τσαμίση, δέχονταν την ομοβροντία των πυρών της επιστημονικής κοινότητας, για την... κλινική εικόνα, που παρουσίαζε εκείνη την περίοδο ο μεγάλος ασθενής!

Ποιός δεν θυμάται τα e-mails της κ. Μουστάκα, που αναστάτωσαν το πανελλήνιο, για τα επίπεδα τοξικότητας της λίμνης, που την παρομοίαζαν με την... νεκρά θάλασσα;
Ούτε βέβαια τις εικόνες με το... φυτοπλαγκτόν, που έκαναν τον γύρο του κόσμου, δίνοντας την εντύπωση ότι οι κάτοικοι της Καστοριάς, προσφέρονται ως “πειραματόζωα”, για να δοκιμάσουν τις αντοχές τους, δίπλα σε μια απέραντη χωματερή...

Όλα αυτά όμως τέλος! Ανήκουν στο φαύλο παρελθόν, διότι η λίμνη, ως δια μαγείας, ανακάμπτει και η δημόσια εικόνα της επανέρχεται στην προ Τσαμίση εποχή!

Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΓΜΕ “Η λίμνη δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα”. Διότι όπως ειπώθηκε “Τα πιο πολλά φαινόμενα, που έχουν παρατηρηθεί, είναι φυσιολογικά και προέρχονται από φυσικές διαδικασίες και όχι απο εξωγενείς παράγοντες”! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τέθηκε σε εφαρμογή η μελέτη της ΑΝ.ΚΟ για την συγκράτηση των φερτών υλών, από τους χειμάρρους. Ότι οι αγρότες του Τοιχιού, δεν χρησιμοποιούν πλέον φυτοφάρμακα. Και ότι τα λύματα των 700 σπιτιών της Καστοριάς, που δεν έχουν συνδεθεί με τον βιολογικό καθαρισμό, έπαψαν να πέφτουν στην λίμνη!
Κάτι τέτοιο δεν έχει καταγραφεί από την τρέχουσα επικαιρότητα και επομένως δεν είναι αβάσιμες οι υποψίες μας, ότι πρόκειται για... θαύμα!

Άλλωστε το επιβεβαιώνει και η μελέτη του ΙΓΜΕ, που διαπιστώνει: “Δεν ανακαλύψαμε κάτι ιδιαίτερο ούτε στην μορφολογία της λίμνης ούτε στις συγκεντρώσεις των ανόργανων στοιχείων των ιζημάτων, που βρίσκονται στον βυθό της”.

Επειδή όμως, κανένα “θαύμα” δεν κρατάει πάνω από τρεις ημέρες, ας είμαστε πιο επιφυλλακτικοί, μέχρι την επόμενη μελέτη... Η οποία μπορεί να μας αποκαλύψει, ότι το πρόβλημα της λίμνης είναι μόνο επικοινωνιακό...

Πηγή:kastoriani-estia

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.