Στον κατάλογο των 117 χωρών της υφηλίου...
τις οποίες βαθμολογεί η S&P’s για την πιστοληπτική του ικανότητά τους (δεν περιλαμβάνονται π.χ. η Αιθιοπία, το Ιραν, το Ιράκ, η Λιβύη και το Αφγανιστάν), η Ελλάδα βρίσκεται μόνη της από χθες "στον πάτο" (CCC), ένα μόλις σκαλοπάτι (CCC-) πριν την κατηγορία D (Default, δηλ. σε χρεοκοπία). Αντιθέτως, θετικότερα από της Ελλάδας βαθμολογείται το αξιόχρεο άλλων «πολύπαθων» χωρών όπως της Ονδούρας, της Ουρουγουάης, του Εκουαδόρ, του Παναμά , της Τυνησίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και της Αλβανίας.
Υπό τις συνθήκες αυτές, σε "ρώσικη ρουλέτα εξελίσσεται το παζάρι για το ελληνικό σχέδιο διάσωσης. Στις Βρυξέλλες, για όλη την επόμενη εβδομάδα και ως τα τέλος του μηνός, θα γίνεται "πασαρέλα" από ευρωπαίους ηγέτες, υπουργούς Οικονομικών, απεσταλμένους κυβερνήσεων, μεγαλοτραπεζίτες, στελέχη διεθνών οίκων αξιολόγησης, του ΔΝΤ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ, που βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή μεταξύ τους (και με την Ουάσιγκτον), παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις γύρω από την ελληνική υπόθεση.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σήμερα και αύριο θα επιχειρήσει να πείσει τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών και τις κυβερνήσεις τους, να συνταχθούν στο ελληνικό σχέδιο και να συναινέσουν στις αποφάσεις για την ανταλλαγή ομολόγων και το πρόσθετο δάνειο που, συνολικά, θα ξεπερνά ίσως και τα 100 δισ. ευρώ μαζί με τη συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων, όπως απαιτεί η Γερμανία (και οι συν αυτή χώρες), αν και αντιδρά ακόμα έντονα η ΕΚΤ που τα έχει φορτωθεί.
Το σχέδιο των 64 μέτρων που κατέθεσε προς ψήφιση η κυβέρνηση, ικανοποιεί καταρχήν την Τρόικα, που αμφιβάλλει όμως για την αποτελεσματικότητα και την επάρκεια της εφαρμογής τους, έως το 2015.
Πηγή Πρώτο Θέμα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.