Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Πώς να αντιμετωπίσετε με επιτυχία την αποτυχία

Χαμηλή απόδοση, ανεπαρκή αποτελέσματα, κακές αποφάσεις: όσο κι αν προσπαθούμε να τα αποφύγουμε, όλα τα παραπάνω είναι...
αναπόσπαστο κομμάτι της εργασιακής ζωής. Τι μπορούμε να κάνουμε όταν όλα έχουν πάει στραβά; Πώς θα ξεπεράσουμε την αποτυχία; Ακολουθεί φύλλο πορείας για… καπετάνιους που ναυάγησαν.

«Καθένας αντιδρά διαφορετικά στην αποτυχία: ορισμένοι κατηγορούν αμέσως τους άλλους, ενώ κάποιοι αναλαμβάνουν όλη την ευθύνη, ακόμη και αν κάτι τέτοιο τους αδικεί», λέει το περιοδικό Harvard Business Review. Την επόμενη φορά που θα έρθετε αντιμέτωποι με το δυσάρεστο συναίσθημα της κακής απόδοσης, αντισταθείτε στον πειρασμό να ρίξετε κάπου το φταίξιμο, προτείνει το περιοδικό. Αντιθέτως, δοκιμάστε τα εξής:

1. Χρόνος
Σκεφτείτε πριν κάνετε οτιδήποτε. Μην αντιδράσετε αμέσως και παρορμητικά. Αν λειτουργήσετε έτσι, ενδεχομένως να επιδεινώσετε την κατάσταση. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να σκεφτεί όλες τις πιθανές αιτίες που οδήγησαν στην αποτυχία, αλλά και διαφορετικά σενάρια διαχείρισης της κρίσης.

2. Επικοινωνία
Ακούστε και επικοινωνήστε. Μην υποθέτετε ότι ξέρετε τι σκέφτονται οι άλλοι. Συζητήστε μαζί τους, μάθετε τις δικές τους σκέψεις και μετά εξηγήστε τους τις πράξεις και τις προθέσεις σας.

3. Εμπειρία
Πάρτε το μάθημα. Λάθη γίνονται. Μπορεί να φταίτε εσείς, μπορεί κάποιος άλλος, ή και κανένας. Αντί να σπαταλάτε χρόνο στο «αυτομαστίγωμα», αξιοποιήστε το παρελθόν ώστε να φροντίσετε για το μέλλον σας. Εξετάστε διαφορετικές υποθέσεις για το πώς και το γιατί φτάσατε στο αρνητικό αποτέλεσμα έτσι ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες να ξανασυμβεί. Το νόημα της «εμπειρίας» είναι ότι κερδίζετε γνώση και κατανόηση από τα γεγονότα. Έτσι αυτό που κάνετε, μπορείτε πλέον να το κάνετε καλύτερα.

4. Αποστασιοποίηση
Μην ταυτίζεστε με μία αποτυχημένη ενέργεια, θεωρώντας ότι είστε αποτυχημένος γενικότερα. Κολλώντας στον εαυτό σας την ταμπέλα του αποτυχημένου, κλείνετε την πόρτα σε οποιαδήποτε πιθανότητα να φτάσετε στην επιτυχία.

Και ένα παράδειγμα από την ιστορία
Ο Τόμας Έντισον χρειάστηκε να κάνει σχεδόν 10.000 αποτυχημένες δοκιμές προτού παρουσιάσει στον κόσμο τον ηλεκτρικό λαμπτήρα. Όταν τον ρώτησαν πώς τα κατάφερε, είπε πως έπρεπε πρώτα να δοκιμάσει 9.999 τρόπους για το πώς να μην εφεύρει μία λάμπα. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε όλη τη γνώση που αποκόμισε, για να αλλάξει τη στρατηγική του ώστε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πηγή Reuters

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.