Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Αβέβαιη η παγκόσμια κυριαρχία της αγγλικής γλώσσας


Μία παλιά ιστορία λέει πως ο αυτοκράτορας Κάρολος Ε’ της Γαλλίας, τον 16ο αιώνα, μίλησε κάποια στιγμή στα Λατινικά με το Θεό, στα Ιταλικά με τους μουσικούς, στα Ισπανικά με τα στρατεύματά του, στα Γερμανικά με τους λακέδες, στα Γαλλικά με τις κυρίες και στα Αγγλικά με το άλογό του. Το αστείο σε αυτή την ιστορία είναι πως η γλώσσα που απέρριψε, χαρακτηρίζοντάς την ως ακαλλιέργητη και χαμηλού επιπέδου, σήμερα είναι ένας...παγκόσμιος κολοσσός. Η πιο διαδεδομένη γλώσσα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Nicholas Ostler, συγγραφέας του βιβλίου «The Last Lingua Franca», παρουσιάζει την πιθανή μελλοντική εξέλιξη σχετικά με την δύναμη και την επιρροή που έχει σήμερα η Αγγλική γλώσσα. Χρησιμοποιώντας τις εγκυκλοπαιδικές του γνώσεις πάνω στις γλώσσες, αποκαλύπτει ότι η αυτοκρατορία της Αγγλικής γλώσσας, δεν είναι ούτε ακλόνητη αλλά ούτε και μόνιμη. Όπως επισημαίνει στο βιβλίο του, στο παρελθόν υπήρχαν εξίσου σπουδαίες γλώσσες, που μιλούσαν εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά σήμερα έχουν σχεδόν πεθάνει. Αυτή θα είναι πιθανότατα και η κατάληξη των Αγγλικών.

Στα αρχαία χρόνια, υπήρχαν γλώσσες που απολάμβαναν την καθολική αποδοχή του κόσμου. Τα Αραβικά, τα Αραμαϊκά, τα Ελληνικά, τα Λατινικά, τα Περσικά και άλλες, ήταν οι γλώσσες που κυριαρχούσαν στο μακρινό παρελθόν. Σήμερα οι αντίστοιχες γλώσσες πέρα από τα Αγγλικά, είναι τα Γαλλικά τα Γερμανικά, τα Πορτογαλικά, τα Ρωσικά και τα Ισπανικά.

«Καμία αυτοκρατορία δεν είναι ακλόνητη και μόνιμη», σημειώνει στο βιβλίο του ο Ostler. Όπως λοιπόν, κάθε «δύναμη» φτάνει στο πιο υψηλό σημείο επιρροής της και στην συνέχεια καταρρέει, το ίδιο ισχύει και με τις γλώσσες. «Τα αγγλικά δεν θα αποτελέσουν εξαίρεση», επισημαίνει.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να «σπρώξουν» μία γλώσσα στην παγκόσμια επικράτηση της. Οι επεκτατικοί πόλεμοι μίας χώρας, η εμπορική επικράτηση της, ακόμα και η θρησκεία, συμβάλλουν σημαντικά στην διάδοση μίας γλώσσας. Όσο πιο μεγάλη επιρροή έχει λοιπόν μία χώρα στις παγκόσμιες εξελίξεις τόσο πιθανό είναι να επικρατήσει και η γλώσσα της.

Η επιρροή της Αγγλικής γλώσσας, σήμερα, είναι καθολική. Πρόκειται για το επικρατέστερο μέσο στον κόσμο για τις επιχειρήσεις, την επιστήμη και την ψυχαγωγία. Είναι το βασικό εκπαιδευτικό εργαλείο. Ωστόσο, κάπου εδώ γεννάται το ερώτημα, μήπως τελικά τα Αγγλικά ήρθαν για να μείνουν; Για τους τελευταίους 4 αιώνες η παγκόσμιες δυνάμεις είναι κυρίως αγγλόφωνες. Παρόλα αυτά, η παγκόσμια ισορροπία των δυνάμεων μετατοπίζεται συνεχώς. Μπορεί η Αμερική και η Αγγλία, να χρησιμοποιούν σχεδόν την ίδια γλώσσα –με ελάχιστες διαφορές- υπάρχουν, ωστόσο, αναδυόμενες χώρες όπως η Βραζιλία, η Ρωσία και η Κίνα, στις οποίες τα Αγγλικά δεν διαδραματίζουν κανένα ρόλο στην εθνική παράδοση, και κάτι τέτοιο συνεπάγεται πολλές και σημαντικές αλλαγές για τα επόμενα χρόνια.Όπως υποστηρίζει ο Ostler στο βιβλίο του, μπορεί η παγκοσμιοποίηση να συνέβαλε στην άνοδο των αγγλικών, του εμπορίου, της μετανάστευσης, της οικονομίας και της τεχνολογικής καινοτομίας, πλέον όμως τα δεδομένα αλλάζουν. Παρουσιάζει μία στροφή προς άλλη πορεία, προς ένα πολύγλωσσό και πολυδιάστατο μέλλον, με τα Αγγλικά να υποχωρούν σημαντικά.tvxs.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.