Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Καστοριανές προσωπικότητες: Ζήσης Τσερλεμές


Ο Ζήσης Τσερλεμές, Κστοριανός έμπορος και ευεργέτης, γεννήθηκε το 1872. Αναγκάστηκε σε μικρή ηλικία... επειδή έμεινε ορφανός από πατέρα, να φύγει στη Λειψία. Εκεί εγκαταστάθηκε και άνοιξε εμπορικό οίκο. Από αυτή την δραστηριότητα απέκτησε μεγάλη περιουσία.

Ενεργό μέλος του συλλόγου των Καστοριανών της Λειψίας, το 1911, με δωρεά του διέθεσε 500 λίρες Αγγλίας για το έργο της ύδρευσης της Καστοριάς. Με το σημαντικό αυτό ποσό, καθώς και άλλες δωρεές που ακολούθησαν από άλλους ιδιώτες και συλλόγους, κατέστη δυνατό το 1927, να ολοκληρωθεί από την Επιτροπή Ύδρευσης αυτό το τόσο σημαντικό έργο για την Καστοριά.

Το 1935 διέθεσε 48.000 μάρκα για αγαθοεργίες στην πόλη του. Ο Ζήσης Τσερλεμές απεβίωσε το 1951 στην τότε Τσεχοσλοβακία. Η Καστοριά τον ανακήρυξε μέγα ευεργέτη και τον τίμησε δίνοντας το όνομα του σε οδό της πόλης (όπου βρισκόταν παλαιότερα και το σπίτι του). Επίσης το 1934 τοποθετήθηκε μαρμάρινη κρήνη στη βρύση που βρισκόταν έξω από το Παρθρναγωγείο. Η κρήνη αυτή, αφού άλλαξε πολλές θέσεις, κατέληξε στην πλατεία Αγ. Μηνά όπου και βρίσκεται σήμερα.















Μπέτσκας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.