Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Οι γυναίκες που ξεμπρόστιασαν το ελληνικό ποδόσφαιρο

Δεκάδες στημένα παιχνίδια, συλλήψεις μεγαλοπαραγόντων, συνομιλίες που αποδεικνύουν αυτό που όλοι γνώριζαν μέχρι σήμερα αλλά δεν υπήρχαν αποδείξεις: Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι μια φούσκα...
μέσα στην οποία εκτός από αέρα κοπανιστό και υποσχέσεις για μεγάλες διοργανώσεις και μεταγραφές, περιέχονται βρόμικες συναλλαγές και μηδαμινή αξιοπρέπεια.

Αυτή τη φούσκα του ελληνικού πρωταθλήματος ανέλαβαν να «σκάσουν» δύο γυναίκες. Παρά το κλισέ που θέλει τις εκπροσώπους του θηλυκού γένους να μην έχουν ιδέα από ποδόσφαιρο -ή ίσως ακριβώς γι' αυτό τον λόγο, η εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ελένη Ράικου και η αντιεισαγγελέας κ.Πόπη Παπανδρέου έδωσαν το σύνθημα για να αρχίσει να γκρεμίζεται το ντόμινο των στημένων αποτελεσμάτων και έβαλαν τα γυαλιά στον ανδροκρατούμενο χώρο.

Η αρχή (του τέλους;)
Τον Σεπτέμβριο του 2010 η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ράικου κάλεσε την κ. Παπανδρέου και της ανέθεσε την προκαταρκτική έρευνα για την μεγάλη υπόθεση διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Λίγες ημέρες νωρίτερα, πρόσωπο-κλειδί είχε φτάσει στο γραφείο της κ. Ράικου και της κατέθεσε πολλά –και βρόμικα- για την Superleague και τους παράγοντές της, ενώ στο μεταξύ, η εισαγγελέας είχε ήδη συγκεντρώσει υλικό, αποδελτιώνοντας δημοσιεύματα του τύπου περί ποδοσφαιρικών σκανδάλων.

Την σκυτάλη πήρε η 32χρονη αντιεισαγγελέας, η οποία απέσπασε καταθέσεις και από πρόσωπα της UEFA, που έφτασαν στην Ελλάδα για να της μιλήσουν. Φυσικά, μαζί με τις δύο γυναίκες, συνεργάστηκαν άνθρωποι από την ΕΥΠ μέχρι και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Η επιχείρηση πήρε τον χαρακτήρα «σκούπας» και αποφασίστηκε η άρση του απορρήτου για συγκεκριμένα πρόσωπα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ως εκ τούτου, ήρθαν στο φως τηλεφωνικές συνομιλίες τους, που κάνουν σαφές το πώς στήνονται τα αποτελέσματα, οι διαιτητικές αναθέσεις και τα στοιχήματα, τα οποία μαρτυρούν μια καλοστημένα «μπίζνα».

Οι διάλογοι και οι συλλήψεις
Με την λήξη του πρωταθλήματος, το πόρισμα της κ. Παπανδρέου βλέπει το φως της δημοσιότητας. Μέσα σε 130 σελίδες εκτίθεται η (αν)αξιοπρέπεια της «στρογγυλής θεάς» και αρχίζουν οι συλλήψεις. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου, Αχιλλέας Μπέος (ο οποίος δήλωσε αδιαθεσία κατά την σύλληψη και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο), ο πρόεδρος της Καβάλας Σταύρος Ψωμιάδης και ο μεγαλομέτοχος της Ηλιούπολης Γιώργος Τσακογιάννης, οι οποίοι απολογήθηκαν την Δευτέρα ενώπιον της Εισαγγελίας. Προφυλακιστέοι έχουν κριθεί μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές οι Μπέος, Καρακούλιας και Τσακογιάννης.

Μάλιστα, ορισμένοι από τους συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κακουργήματα όπως στοιχηματική απάτη, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Το πόρισμα κάνει λόγο για 41 στημένα παιχνίδια και κέρδη εκατομμυρίων ευρώ, προερχόμενα από απάτη.

Από τις συνομιλίες που ήρθαν στο φως ξεχωρίζουν οι παρακάτω:
«Εγώ και στο ημίχρονο λέω, κοιτάχτε να δείτε, μόλις θα σας κάνω νόημα θα ανοίξετε να φάτε γκολ. Εν ανάγκη εγώ είχα πει και του Γιώργου θα κάνεις ένα πέναλτι γιατί εσύ δεν είσαι στις κάρτες». (Ο Γιώργος Τσακογιάννης, παράγοντας της Ηλιούπολης προς προπονητή, για εσκεμμένο γκολ)

«…Τον Ηρακλή δεν μπόρεσε να κερδίσει που ήταν επτά παίκτες μιλημένοι... ». (Ο Αχιλλέας Μπέος για την ομάδα της Κέρκυρας και τις… ικανότητές της απέναντι σε ομάδα με «μιλημένους» ποδοσφαιριστές)

« -Ξέρω εγώ τι θα του πω, απλώς και εσύ φόβισέ τον λιγάκι.
-Τι να τον φοβίσω ρε μ… απλώς εσύ θα του πεις πρόσεχε…» (Ο Νικόλας Πατέρας και ο Μάκης Ψωμιάδης μιλούν για τον… «ψηλό Σισέ»)

«Συγχαρητήρια ρε παιδάκι μου λέμε, τελείωσε τώρα το πανηγύρι. Άκου τι θέλω να σου πω τώρα. Επειδή πήρα ένα μήνυμα έτσι; Πρέπει να τους προστατέψεις καμιά βδομάδα 10 μέρες». (Ο Αχιλλέας Μπέος προς τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, μετά το τέλος του ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟ, σχετικά με διαιτητές του αγώνα)

Η μπάλα είναι... θηλυκού γένους
Του λόγου το αληθές απέδειξαν οι δυο εκπρόσωποι της Εισαγγελίας που δεν δίστασαν να μπουν στα βαθιά της σαθρής ελληνικής ποδοσφαιρικής «επιχείρησης» και είδαν τα ονόματά τους να γίνονται πρωτοσέλιδο τις τελευταίες εβδομάδες. Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιες αρνούνται να φωτογραφηθούν και αρκούνται απλώς στην συνέχιση του έργου τους. Η ροπή τους στα «βαθιά» αποδεικνύεται και από τις προηγούμενες υποθέσεις που ανέλαβαν: Οι μίζες για τα υποβρύχια, η υπόθεση Ζαχόπουλου, η υπόθεση Μαρκογιαννάκη, ο χειρισμός του ζητήματος της Κωνσταντίνας Κούνεβα και η προκαταρκτική εξέταση των δικογραφιών της Siemens.

του Γιώργου Κόκουβα
Πηγή in2life

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.