Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Καστοριανές προσωπικότητες: Ιωάννης Μπακάλης


Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1902, όπου και μεγάλωσε. Μετά το Γυμνάσιο, πήγε στην Αθήνα όπου και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1926 διορίστηκε...
στο Πρωτοδικείο Καστοριάς και άσκησε το επάγγελμά του.

Εκτός όμως από δικηγόρος, ο Ιωάννης Μπακάλης ασχολήθηκε με πάθος και με την δημοσιογραφία. Αρχικά δημοσίευε κείμενα στη εβδομαδιαία εφημερίδα "Καστοριά" του Θ. Βαλαλά. Το 1929 ξεκινά την έκδοση της εφημερίδας της Καστοριάς "Δυτική Μακεδονία" και μετά τον πόλεμο εκδίδει την σατιρική εφημερίδα "Τσίμπημα". Από το 1948 μέχρι το τέλος της ζωής του εκδίδει την εφημερίδα "Ορεστιάς". Στις σελίδες των εφημερίδων του δημοσίευε πολλά ποιήματα του, διηγήματα και ιδιαίτερα Καστοριανές ηθογραφίες, λαογραφικές εργασίες, ιστορικά σημειώματα και παραδόσεις του τόπου μας.

Επίσης συνέγραψε και εξέδωσε τα βιβλία "Τουριστικός Οδηγός Καστοριάς" το 1951 και "Τουριστική Καστοριά" το 1954. Ανέκδοτο παραμένει το έργο του "Καστοριά (Μυθολογία, Παραδόσεις, Ιστορία, Λαογραφία)". Η προσφορά του στην αποτύπωση της ηθογραφίας, λαογραφίας και ιστορίας της Καστοριάς είναι μεγάλη.

Απεβίωσε το 1956. Το όνομα του έχει δοθεί σε μια μικρή οδό στις νέες εργατικές κατοικίες (Χλόη)

Μπέτσκας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.