Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Το φθινόπωρο η «πρότυπη δίκη» για τους ημιυπαίθριους


Για τις αρχές του φθινοπώρου δρομολογείται η δίκη-πιλότος από την Ολομέλεια του ΣτΕ, σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη των νέων διατάξεων για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Για την «καυτή» αυτή υπόθεση, ενεργοποιείται για πρώτη φορά ο...ο θεσμός της «πρότυπης δίκης», που αποβλέπει στην επιτάχυνση των διοικητικών δικών.

Η δίκη αφορά την προσφυγή που έχει κατατεθεί, για το κατά πόσον το άρθρο 5 του νόμου 3843/10 παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος. Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν πως με μια απλή αίτηση ενός πολίτη για την τακτοποίηση ημιυπαίθριου χώρου, και χωρίς να απαιτείται κάποια απόφαση της Διοίκησης με βάση πολεοδομικά κριτήρια, θα μπορούν να εξαιρεθούν από την κατεδάφιση, κτίσματα με διαπιστωμένη σωρεία πολεοδομικών παραβάσεων.

Επιπλέον, από την απόφαση του ΣτΕ διακυβεύεται η τύχη της νέας ρύθμισης που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση, σχετικά με την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Έτσι, η εκδίκαση της προσφυγής καλείται να εξετάσει το κατά πόσον η γενική εξαίρεση αυθαίρετων κατασκευών με σοβαρές παραβάσεις από την κατεδάφιση, είναι συνταγματικά ανεκτή ή όχι, δεδομένου πως η συγκεκριμένη τακτοποίηση συνεπάγεται την υπέρβαση του συντελεστή κατά 20%, κάτι που συνιστά βαριά μορφή παρανομίας.

Για την υπόθεση αυτή που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων –618.334 σχετικές αιτήσεις έχουν υποβληθεί ήδη-, τίθεται σε εφαρμογή για πρώτη φορά ο θεσμός της «πρότυπης δίκης» που θεσπίζεται από τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου 3900/10.

Η πρότυπη δίκη λειτουργεί ουσιαστικά ως «πιλότος», δίνοντας «γραμμή» στα υπόλοιπα δικαστήρια για τη συνταγματικότητα ή μη του εν λόγω νόμου, και επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία των διοικητικών δικών.
tvxs.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.