Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Καταργούνται οι Πολεοδοµίες- Στους δήµους οι αρµοδιότητες.


Ερχονται επαναστατικές αλλαγές στον τρόπο µε τον οποίο θα χτίζονται τα νέα κτίρια, αλλά και στην έκδοση των νέων οικοδοµικών αδειών. Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη έχει δώσει το «πράσινο φως» προκειµένου µέχρι το τέλος του µήνα να αρχίσει η...διαβούλευση για τον νέο Πράσινο Γενικό Οικοδοµικό Κανονισµό.


Παράλληλα, µε το νέο Ρυθµιστικό Σχέδιο για την Αθήνα θα δοθεί βάρος στον έλεγχο της εκτός σχεδίου δόµησης, αλλά και στον έλεγχο των χρήσεων γης στο Κέντρο της Αθήνας, που κινδυνεύει να µετατραπεί σε µια απέραντη... αποθήκη µε συνέπεια να κινδυνεύουν να ακυρωθούν στην πράξη τα κίνητρα για την επιστροφή της κατοικίας.
Αναλυτικότερα προβλέπονται τα εξής:


* Καταργούνται τα πολεοδομικά γραφεία με τη μορφή και τις αρμοδιότητες που σήμερα γνωρίζουμε.

* Δημιουργείται σε κάθε καλλικρατικό δήμο Υπηρεσία Δόμησης η οποία θα δέχεται την αίτηση της οικοδομικής άδειας που θα υποβάλλεται από τον μελετητή μηχανικό και η οποία θα συνοδεύεται από το τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου, το διάγραμμα κάλυψης όπως και τα παραστατικά της τράπεζας που βεβαιώνουν πως κατατέθηκε η αμοιβή του από τον ιδιοκτήτη. Εντός τριών ημερών από την κατάθεση των παραπάνω εγγράφων, η υπηρεσία του δήμου πρέπει να δώσει τους όρους δόμησης που ισχύουν για το συγκεκριμένο ακίνητο.

* Με ευθύνη του μηχανικού εκπονούνται στη συνέχεια οι απαραίτητες μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική, ενεργειακή κ.λπ.) και υποβάλλονται στην Υπηρεσία Δόμησης.

* Η Υπηρεσία Δόμησης οφείλει να εγκρίνει ή να απορρίψει τον φάκελο εντός 5 ημερών

* Η υποβολή του φακέλου της άδειας μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά


Μόλις ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, ο μελετητής μηχανικός πρέπει να κάνει έναρξη οικοδομής, να υποβάλει δηλαδή σχετική δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη του έργου. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει την ευθύνη να ελέγχει την ορθή εφαρμογή της οικοδομικής άδειας και σε περίπτωση παρατυπίας θα επιβάλλονται ιδιαίτερα αυστηρές κυρώσεις σε ιδιοκτήτη και μηχανικό, οι οποίες για τον τελευταίο μπορούν να φθάσουν μέχρι την αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Αύριο, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης αναµένεται να παρουσιάσει στο Υπουργικό Συµβούλιο το σχέδιο νόµου (οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ το επεξεργάζονται εδώ και επτά µήνες) για τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδοµικών αδειών και τον έλεγχο των κατασκευών. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα γίνει καµία απόλυση υπαλλήλων – πρόκειται να ενσωµατωθούν στη νέα Υπηρεσία ∆όµησης των ∆ήµων, που προβλέπει ο «Καλλικράτης».

Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές του επόμενου έτους ίσως και νωρίτερα σύμφωνα με το υπουργείο.

Πηγή: Τα Νέα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.