Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Google: ψύξη servers με θαλασσινό νερό σε datacenter στη Φινλανδία (video)


Ένα “πράσινο” Κέντρο Δεδομένων (data center) στην παραλιακή πόλη Χαμίνα της Φινλανδίας, το οποίο θα χρησιμοποιεί θαλασσινό νερό για την ψύξη των διακομιστών (servers), κατασκευάζει η Google. Όπως αποκάλυψε ο Τζο Κάβα, διευθυντής εγκαταστάσεων αποθήκευσης δεδομένων της Google, το κτήριο στη φινλανδική πόλη ανήκε σε χαρτοποιία πριν το αποκτήσει ο ψηφιακός κολοσσός.

Μάλιστα, οι εγκαταστάσεις έχουν εξοπλιστεί με γρανιτένιες σήραγγες για την εισδοχή των υδάτων που χρησιμοποιούνται για την ψύξη των servers.

Γύρω από τους servers έχει κατασκευαστεί σύστημα ανταλλακτών θερμότητας που απορροφούν την εκλυόμενη θερμότητα, εκμεταλλευόμενοι την ισχυρή μοριακή δομή και την απορροφητική ικανότητα του θαλασσινού νερού.

Το χρησιμοποιημένο για την ψύξη θαλασσινό νερό επαναψύχεται αναμειγνυόμενο με φρέσκο πριν επιστρέψει στον ωκεανό, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής.



Πηγή: econews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.