Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ποντίκια- "νικητές στη μάχη" με νάρκες και ασθένειες!

Ειδικά εκπαιδευμένοι αρουραίοι που θα “οσμίζονται” νάρκες αλλά και ασθένειες όπως η φυματίωση αποτελούν...
τη μελέτη βουδιστή μοναχού από την Αφρική. Η ανταμοιβή τους; Λίγο τυράκι!

Ο Μπαρτ Βίτχενς, βέλγος υποστηρικτής του βουδισμού, ίδρυσε τον οργανισμό Apopo ο οποίος ασχολείται με την εκπαίδευση αρουραίων για την ανίχνευση ναρκών αλλά και της φυματίωσης, σύμφωνα με "το Βήμα".

Η επιλογή των αρουραίων δεν ήταν τυχαία: όταν αυτά τα μικρά πλάσματα εκπαιδευτούν κατάλληλα, έχουν τη δυνατότητα, εκ φύσεως, να γίνουν έξυπνοι και υπάκουοι ενώ τους αρέσει να επαναλαμβάνουν τα ίδια καθήκοντα. Το πιο σημαντικό όμως, διαθέτουν ισχυρή, σωτήρια όσφρηση.

Οι αρουραίοι έχουν πολύ μικρό βάρος για να εισέρχονται ακίνδυνα σε ναρκοπέδια σε σχέση με άλλα ζώα - ανιχνευτές όπως για παράδειγμα, οι σκύλοι.

Η εκπαίδευση τους πραγματοποιείται με την κλασική μέθοδο της ανταμοιβής, δηλαδή τροφή έναντι εργασίας. Ο Βίτχενς αποφάσισε να τους ονομάσει HeroRats δηλαδή «Ηρωικά Ποντίκια».

Ένα από τα μεγαλύτερα είδη αρουραίων που ζει κυρίως στις υποσαχάριες περιοχές, τους αφρικανικούς αρουραίους επέλεξε για εκπαίδευση ο Βίτχενς. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας αρουραίος που έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης μπορεί να εξερευνά για νάρκες και να "καθαρίζει" 100 τετραγωνικά μέτρα γης μέσα σε διάστημα 20 λεπτών. Ένας αρουραίος - ανιχνευτής εκτελεί ταχύτερα και με πολύ χαμηλότερο κόστος από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο μια ναρκαλιευτική αποστολή.

Τα “ηρωικά ποντίκια” του μοναχού έχουν καθαρίσει 2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γης σε 11 χώρες της Αφρικής ενώ έχουν καταφέρει να διαγνώσουν τη νόσο της φυματίωσης σε 1900 περιπτώσεις που οι συμβατικές εξετάσεις είχαν αποτύχει!

Πηγή Cosmo


TB detection by Doctorats by veosearch

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.