Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Αναστήλωση των μνημείων του «Ιερού νησιού»


Την αναστήλωση των μνημείων της Δήλου αποφάσισε το ΚΑΣ, μετά από πρόταση της... Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής για τη συντήρηση και αποκατάσταση του θεάτρου, της πλατείας και της δεξαμενής του.

Τα μνημεία του Ιερού νησιού της αρχαιότητας επιθυμεί να αποκαταστήσει η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, η οποία πραγματοποιεί ανασκαφές στο νησί από το 1873, όταν ξεκίνησαν οι έρευνές της σε συνεργασία με την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η αποκατάσταση των πεσών, των ημικιόνων και του τμήματος επιστηλίου με την επιγραφή «κατασκεύασε», καθώς και η αποκατάσταση της βάσης του αγάλματος του Φιλεταίρου, που υπήρξε ηγεμόνας της Περγάμου κατά τον 3ο αι. π.Χ. Επίσης, η συμπλήρωση με αρχαίους και νέους λίθους δύο αναλημμάτων των παρόδων του θεάτρου και η κατασκευή των βάσεων πάνω στις οποίες θα παρουσιάζονται αρχιτεκτονικά μέλη και δύο πεσσοί.

Η οικοδόμηση του θεάτρου της Δήλου άρχισε το 314 π. Χ. και ολοκληρώθηκε το 384 π. Χ. Χωρούσε περίπου 6.500 θεατές, οι οποίοι περνούσαν στο κοίλο μέσα από τις παρόδους, δύο μεγάλες πύλες που βρίσκονταν δεξιά και αριστερά από την ορχήστρα. Μπροστά στη σκηνή ήταν το προσκήνιο, μία στοά ύψους 2,67 μ., διακοσμημένη με δωρικούς ημικίονες και πίνακες ζωγραφικής. Η μεγάλη δεξαμενή του Θεάτρου ήταν εντυπωσιακή. Εκεί κατέληγαν τα νερά της βροχής από το κοίλο, τα οποία περνούσαν μέσα από αγωγό που βρισκόταν στην περιφέρεια της ορχήστρας. Η οροφή της δεξαμενής, που στηριζόταν σε οκτώ τόξα από γρανίτη, διέθετε στόμια πηγαδιών από τα οποία αντλούσαν το νερό.
tvxs.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.