Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Το πρώτο αιολικό πάρκο στο νομό Καστοριάς


Αιολικό πάρκο αναμένεται να κατασκευαστεί από ιδιωτική εταιρεία στην περιοχή μεταξύ Γάβρου και Δενδροχωρίου.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, με την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων να τάσσονται υπέρ αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία όπως επισημάνθηκε, αναμένεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής.
Πρόκειται για την τοποθέτηση 11 ανεμογεννητριών, ισχύος 2 MW η καθεμιά, που θα παράγουν σημαντική ποσότητα ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και θα μειώσουν την ανάγκη χρήσης συμβατικών καυσίμων, ενώ το κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 28 εκατομμύρια ευρώ.
Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα υπάρξουν για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς η νομοθεσία προβλέπει το 3% από τα ακαθάριστα έσοδα που θα προκύπτουν από τη λειτουργία του έργου να αποδίδεται απευθείας από τη ΔΕΗ στον τοπικό δήμο με την υποχρέωση το 2% να πηγαίνει σε έργα κοινής ωφελείας και το 1% να χρησιμοποιείται για τη μείωση ή το μηδενισμό των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του εκπροσώπου της κατασκευάστριας εταιρείας, Γιώργο Καραγιάννη, το 3% ανέρχεται σε 150.000 ευρώ το χρόνο, από τα οποία οι 50.000 ευρώ θα χρησιμοποιούνται για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ των κατοίκων Γάβρου και Δενδροχωρίου και τα υπόλοιπα 100.000 ευρώ θα μπορεί ο δήμος να τα διαθέσει για την κατασκευή διαφόρων έργων στην περιοχή.
«Πιστεύουμε ότι η αδειοδότηση του έργου θα ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, οπότε και θα ξεκινήσουν οι εργασίες», δήλωσε ο κ. Καραγιάννης, σημειώνοντας πως προβλέπεται παράλληλα και η δημιουργία δύο μόνιμων θέσεων εργασίας στο αιολικό πάρκο για κατοίκους του Γάβρου και του Δενδροχωρίου.

Στη σημασία των αντισταθμιστικών οφελών αναφέρθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καστοριάς, Ιάκωβος Θεοδοσόπουλος, κάνοντας λόγο για δυνατότητα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων. «Θα είναι σα να έχουμε άτυπα μια εξασφαλισμένη ΣΑΤΑ σε ετήσια βάση», ήταν τα λόγια του.
Θετική ήταν και η γνωμοδότηση των δύο τοπικών συμβουλίων Γάβρου και Δενδροχωρίου, ενώ επισημάνσεις για την όλη διαδικασία εγκατάστασης του αιολικού πάρκου στη συγκεκριμένη περιοχή διατύπωσε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στην Καστοριάς, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να μην διαταραχθεί η οικολογική ισορροπία. «Δεν είμαστε κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αρκεί να μην υποβαθμίζουν το περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος για να απαντήσει ο εκπρόσωπος της εταιρείας πως ακολουθείται κατά γράμμα η νομοθεσία που επιβάλλει το κράτος.

Πηγή:nea-kastoria

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.