Πολλά ήταν τα έργα που έμειναν απούλητα, ενισχύοντας την υποψία ότι οι Έλληνες αγοραστές είναι πλέον "μαζεμένοι". Αντιθέτως, τα έργα που δημοπρατήθηκαν ήταν πολλά - 175 για την ακρίβεια - κάτι που δείχνει ότι υπάρχει προσφορά, ίσως γιατί είναι ένας τρόπος για πολλούς να ρευστοποιήσουν κομμάτια της συλλογής τους για να έχουν περισσότερα μετρητά.
Από τα 175 έργα που ήταν προς πώληση 83 έμειναν απούλητα και μεταξύ τους αρκετά πραγματικά διαμάντια της ελληνικής τέχνης.
Για παράδειγμα, δύο έργα από την σειρά του Νίκου Κεσσανλή “Σκιές/Φιγούρες” που εκτιμήθηκαν μεταξύ 6,000 και 13,000 ευρώ δεν βρήκαν αγοραστή, αλλά και ένα γοητευτικό έργο του Κωσταντίνου Μαλέα του 1914-1917 όπου απεικονίζει μια εκκλησία, με τον ναϊφ εξπρεσσιονιστικό τρόπο του γνωστού ζωγράφου, το οποίο έμεινε στα αζήτητα.
Ιδιαίτερα παραπονεμένη ήταν και η "μοντέρνα" φουρνιά καλλιτεχνών, καθώς τα έργα από καλλιτέχνες που έδρασαν περισσότερο μεταξύ 1960-1990 είχαν ελάχιστες πωλήσεις. Μεταξύ αυτών και έργα των Κώστα Τσόκλη, Αλέκου Φασιανού και της Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη.
Σταθερές αξίες ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας με σημαντικά παραδείγματα της ώριμης περιόδου του, που πουλήθηκαν και άνω της εκτιμώμενης αξίας, αλλά και έργα των Γιάννη Γαϊτη και Θάνου Τσίγγου με τον τελευταίο, όπως έχουμε προβλέψει, να παίρνει την αναγνώριση που του αξίζει ως καλλιτέχνης έστω και μετά θάνατον.
Πηγή Πρώτο Θέμα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.